Modificarea gustului și a mirosului pe parcursul tratamentului împotriva cancerului

Atât cancerul cât și tratamentele sale pot aduce modificări percepțiilor obișnuite ale gustului și mirosului. Aceste modificări pot afecta apetitul și sunt adesea descrise printr-un un gust amar sau metalic. Daca pacientul care urmează un tratament împotriva cancerului are astfel de simptome, este recomandat să se încerce mâncare marinată, condimente, băuturi și modalități de preparare a alimentelor diferite de cele folosite în mod obișnuit. De asemenea, este recomandat ca gura să fie menținută curată prin clătire și periere, lucru ce poate ajuta alimentele să aibă un gust mai plăcut.

Sfaturi utile de urmat:

Se recomandă utilizarea tacâmurilor de plastic, iar paharele și farfuriile să fie din sticlă.

Sunt recomandate dropsurile, guma sau bomboanele mentolate fără zahăr.

Se recomandă fructe și legume proaspete sau congelate în locul celor conservate.

Este de preferat consumul alimentelor proaspete,  de sezon și a tartelor cu diferite arome, lămâile, limonada, citricele, oțetul și alimentele murate. Dacă apare senzația de durere în cavitatea bucală este, însă, bine să fie evitate.

Este recomandat ca alimentele să se aromatizeze cu noi gusturi sau condimente – cu ceapă, usturoi, praf de ardei iute, busuioc, oregano, rozmarin, tarhon, sos pentru grătar, muștar, ketchup sau mentă.

Este recomandat să se atenueze gustul sărat prin adăugarea unor îndulcitori, gustul amar cu suc de lămâie și sare, sau prin folosirea de îndulcitori.

Se recomandă să se clătească gura cu apă de gură amestecată cu bicarbonat de sodiu și sare înainte de masă, pentru a îmbunătăți gustul alimentelor. (Amestecați 1 linguriță de sare și o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă. Agitați bine înainte de utilizare.)

Păstrarea gurii și a dinților curați și periați va înlătura gustul neplăcut.

Este indicat ca alimentele să fie servite reci sau la temperatura camerei. Această metodă poate atenua gustul și mirosul acestora, ceea ce este posibil să le facă mai ușor de tolerat.

Se recomandă congelarea alimentelor dulci precum pepenele galben, strugurii, portocalele, pepenele verde și consumul lor în acea formă.

Carnea este recomandat să fie marinată pentru a deveni mai fragedă.

Dacă, atunci când este consumată, carnea roșie are un gust ciudat, se recomandă încercarea altor alimente bogate în proteine precum carnea de pui, peștele, ouăle sau brânza.

Sunt recomandate shake-urile din fructe proaspete, înghețata sau iaurtul în amestec cu fructe proaspete.

Pentru a reduce mirosul, băuturile pot fi acoperite și consumate cu ajutorul unui pai. Totodată, este de preferat consumul de alimente ce nu necesită fierbere.

Sursă: www.cancer.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba