Carnea procesată excesiv dublează riscul apariției tumorilor intestinale

Carnea procesată prezintă un factor de risc al cancerului de două ori mai mare decât se credea în trecut, avertizează oamenii de știință.

Avertismentul acestora vine după realizarea unui nou studiu care a descoperit că acea crustă închisă la culoare formată la exteriorul unei fripturi, sau a unei bucăți de carne roșie preparate în exces crește riscul tumorilor intestinale de cel puțin două ori.

În mod special, carnea prăjită sau cea pregătită pe grătar prezintă un risc crescut datorită temperaturilor ridicate ce transformă carbohidrații și aminoacizii din țesuturile musculare ale acesteia în compuși cu nivel ridicat substanțe nocive ce pot cauza cancer.

Se cunoaște de mult timp faptul că gătitul în exces al cărnii sau chiar carbonizarea sa produce substanțe chimice ce nu sunt prezente în carnea neprelucrată. Aceste componente, numite HCA ( amine heterociclice ) sunt carcinogeni. Alte substanțe ce pot produce cancer, asa-zișii mutageni alimentari, apar din cauza temperaturilor ridicate din timpul prăjirii sau preparării cărnii la grătar.

Cercetările anterioare au folosit șoareci pentru a evalua efectele cărnii arse asupra omului.

Între timp, cercetătorii de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică au început să introducă enzime umane în șoareci în scopul formării unei păreri mai concrete despre felul în care ne afectează.

Aceștia au descoperit că după ce șoarecii „umanizați“ au ingerat crusta de carne gătită în exces, riscul lor de a dezvolta o tumoră canceroasă a crescut considerabil.

„Ne-am propus să studiem dezvoltarea tumorală în intestinul șoarecilor <umanizați> și să o comparăm cu dezvoltarea tumorală la șoarecii obișnuiți care au primit același mutagen alimentar”, au afirmat cercetătorii, conform ziarului Daily Express.

„Rezultatele au demonstrat că incidența tumorilor intestinale a crescut de la 31% la 80% în cazul șoarecilor <umanizați> după consumul substanțelor conținute în crusta de la carne .”

„Acest studiu arată că șoarecii obișnuiți de laborator nu reprezintă un bun exemplu pentru evaluarea factorilor de risc pentru sănătate la oameni”, a adăugat cercetătorul.

Sursa: MedIndia.net

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba