Radioterapie paliativă împotriva cancerului

 

Ce reprezintă îngrijirile paliative?

Radioterapia folosește raze intensitate ridicată de energie pentru a trata cancerul. Tratamentul paliativ înseamnă tratament pentru a micșora și pentru a încetini creșterea cancerului, dar și pentru a controla simptomele. Scopul acesteia nu este de a vindeca cancerul. Medicii folosesc radioterapia paliativă pentru a ajuta pacientul în reducerea cancerului avansat. Sau, o mai pot folosi pentru a controla simptomele unui cancer care s-a răspândit, scopul fiind acela de a oferi o calitate mai bună a vieții.

În funcție de tipul de cancer avut și în funcție de cât de răspândit este, radioterapia poate fi externă sau internă.

Radioterapia externă

Aceasta funcționează foarte bine și eficient pentru tratarea celulelor canceroase dintr-o zonă a corpului sau aflate în mai multe zone distincte. Acest tip de radioterapie folosește raze X puternice, care tratează numai zona afectată de cancer, fără să afecteze țesuturile sau organele din împrejurimi. De asemenea, radioterapia externă permite tratarea mai multor zone diferite în același timp.

Radioterapia internă

Există mai multe tipuri de radioterapie internă. Uneori, medicii folosesc injecții cu o substanță radioactivă pentru tratarea cancerului osos. Mai există și posibilitatea unui implant de metal radioactiv în interiorul corpului pacientului, foarte aproape de zona afectată de cancer. Această metodă poate duce a diminuarea unei tumori care cauzează un blocaj; de exemplu cancerul esofagului.

Radioterapia paliativă însă, nu este potrivită pentru toate tipurile de cancer. Depinde de fiecare caz în parte. Nu toate tipurile de cancer răspund pozitiv la terapie. Deci, pot fi utile alte tratamente precum: chirurgia, chimioterapia, terapia cu hormoni, sau terapia biologică.

Este recomandat să luați legătura cu propriul specialist pentru a lua împreună cea mai bună hotărâre în ceea ce privește tratamentul.

Radioterapia paliativă externă

Tratamentul radioterapeutic va fi aplicat în secția de radioterapie din spital. Numărul tratamentelor poate varia de la unu, două până la zece tratamente timp de două săptămâni. Totul depinde de tipul de cancer. Cel mai susceptibil este un tratament scurt de câteva ședințe pe parcursul a câtorva zile.

Planificarea radioterapiei

Aceasta se face pe baza unei foto-scanări de 360˚, folosindu-se săgeți pentru vizualizarea pe cameră. Pot exista și scanări de tipul IRM sau PET care să permită echipei de tratament să acceseze zona de tratament radioterapeutic foarte precis. În timpul sesiunii de planificare, radiologii pot face semne pe piele, pentru a se asigura că zona este tratată la fiecare sesiune.

Dacă urmați un tratament radioterapeutic extern, trebuie să fiți întinși pe o canapea, iar cu ajutorul radiologilor veți reuși să obțineți poziția optimă pentru tratament. Odată aceasta obținută, personalul medical vă va lăsa singur în camera de tratament. Această metodă este adoptată pentru ca personalul să nu fie expus la radiații. Ședința de radioterapie va dura câteva minute, timp în care veți fi urmărit printr-o ferestră sau printr-un ecran de televiziune cu circuit închis.

Radioterapia paliativă internă reușește să trateze simptomele în diferite moduri:

Capsulă radioactivă sau băutură:

Pentru anumite tipuri de radioterapie paliativă internă se folosesc niște capsule radioactive sau anumite suspensii lichide (băuturi). Personalul medical vă va transmite care sunt măsurile de siguranță ce trebuie urmate. Acestea sunt necesare pentru a nu afecta copii din preajma bolnavului sau femeile însărcinate, cel puțin pentru câteva zile după administrarea radioterapiei.

Radioterapie prin fire

Acest tip de radioterapie poartă numele de brahiterapie. Medicii introduc fire foarte subțiri radioactive în corpul pacientului, foarte aproape de cancer. Această inserție are loc sub anestezie generală, fiind urmată de anumite radiografii pentru asigurarea că firele sunt în poziția corectă.

Atât timp cât firele sunt în interiorul corpului pacientului, acesta va sta într-o cameră separată. În funcție de partea corpului care e tratată, tratamentul poate dura între 3 și 4 zile, după care firele vor fi scoase tot sub anestezie, pentru a nu fi dureros.

Implanturi radioterapeutice

Pentru a trata o tumoare care blochează căile respiratorii, medicul se poate folosi de un implant intern de metal. Sub anestezie locală sau totală se pune un tub pe gât și aproape de tumora care cauzează blocajul. Tubul conține o sursă de metal radioactiv, iar acesta va fi plasat lângă tumoră, scanându-se locul afectat. Tubul este lăsat câteva minute, după care este scos afară.

Efectele secundare ale radioterapiei paliative

Radioterapia paliativă are scopul de a face pacientul să se simtă mai bine. Deci, medicul specialist va alege tratamentele cu cele mai puține efecte secundare posibile. Majoritatea pacienților au puține efecte secundare, însă acestea totuși există. Printre cele mai întâlnite se numără:

  • Deteriorarea celulelor normale din imediata vecinătate a cancerului
  • Stări de oboseală din ce în ce mai acute câteva zile sau chiar săptămâni după tratament
  • Stări bolnăvicioase dacă radioterapia este în zona pelviană, stomac, burtă (abdomen) sau creier
  • Apariția unor dureri la înghițire după radioterapie la plămâni, în zona capului sau în partea superioară a coloanei vertebrale.

Pentru a ajuta în controlul bolii, medicul dumneavoastră specialist vă poate da medicamente împotriva stărilor de rău. Pacientul va descoperi că o tabletă specială luată cu o oră înainte de tratament, poate ajuta destul de mult.

Sursa: Cancer research UK

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba