Ajutor pentru copiii ai căror părinţi sau fraţi au cancer – partea a-II-a

Ce reprezintă serviciile de suport psihosocial şi cine le oferă?

Suportul psihosocial poate include servicii ce pot include consiliere, educaţie, sprijin spiritual, sprijin din partea unui grup, precum şi multe alte servicii. Copiilor cu vârste fragedele li se poate oferi terapie sub forma unui joc. De cele mai multe ori aceste servicii sunt oferite de profesioniştii din domeniul sănătăţii psihologice, precum asistenţi sociali, consilieri, psihologi, asistenţi medicali specializaţi, clerici, consilieri pastorali, etc. Aceşti profesionişti pot fi şi rude sau apropiaţi ai pacientului, dacă identificarea nevoilor medicale şi sociale este mai uşoară.

De ce este necesar ajutorul psihologic în aceste momente?

Cel mai des întâlnite trăiri a unui pacient căruia i se depistează cancerul sunt asemănătoare celui mai urât lucru care se putea întâmpla vreodată. Oamenii mai în vârstă având experienţa vieţii şi obişnuiţi fiind cu veşti mai dificile, pot să primească mai uşor veştile de această natură. Însă pentru persoanele tinere, lucrurile nu stau la fel, mai ales că mulţi dintre ei nu au avut o problemă atât de gravă precum cancerul. Dacă în familie există şi copii, vor fi şi alte probleme speciale ce vor trebui rezolvate.

Atunci când este descoperit cancerul, pacientul va fi surprins de o avalanşă de informaţii noi. S-ar putea descoperi calităţi ale acestuia pe care nu le cunoştea și pe care le-a dezvoltat de-a lungul vieţii. Acestea pot fi folosite în descoperirea și dezvoltarea unora noi care să ajute pacientul pe parcursul perioadei dificile.

În primele săptămâni şi luni de diagnostic de cancer, pacientul va fi supus mai multor decizii, deloc uşoare. Se va învăţa şi se va înţelege limbajul cancerului şi a tratamentului acestuia. Va trebui să se aleagă medicul, să se aleagă modalitatea de tratament, să se aleagă cel mai bun tratament, dar şi să se înveţe gestionarea efectelor secundare ale tratamentului.  Pe lângă expertul medical, în care pacientul va simţi că se transformă, este foarte important să nu fie neglijate sentimentele şi trăirile acestuia, stări ce vor ajuta la conştientizarea perioadei dificile dar şi la înţelegerea acesteia de către familie, al cărei sprijin este primordial.

Pe tot parcursul acestor vremuri grele, oamenii cu cancer se vor simţi deseori copleşiţi. Pentru unii din ei doar să apuce ziua de mâine sau să îşi ducă la bun sfârşit îndatoririle zilnice poate să pară imposibil. De exemplu, aproximativ 1 din 4 persoane cu cancer vor deveni deprimaţi clinic, mai devreme sau mai târziu. Acest lucru afectează toată familia, inclusiv copiii. Având un părinte deprimat, copilul se poate izbi de anumite probleme care până atunci s-au aflat sub control şi care se pot amplifica sub stresul diagnosticului sau a tratamentului împotriva cancerului. Comunicarea, care poate fi o problemă şi în vremuri senine, fără dificultăți, în asemenea perioade are mai mult șanse să atingă note mult mai tensionate şi mai dificile. Toate aceste procese pot să crească instabilitatea emoțională a copiilor şi să crească gradul de adaptare a acestora. Ajutorul specializat poate să mai reducă din stres, astfel încât până şi problemele de la şcoală sau cele comportamentale să devină minore.

Sursă: www.cancer.org

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba