Ajutor pentru copiii ai căror părinţi sau fraţi au cancer – partea a-III-a

Ce tip de servicii poate livra spitalul unde este tratat pacientul împotriva cancerului?

Serviciile pe care spitalul le poate oferi depind şi de realizarea planului de tratament. În centrele oncologice, universităţi sau spitale municipale serviciile psihosociale pot fi oferite alături de cele de asistenţă medicală. În schimb, spitalele de mici dimensiuni sau cele din mediul rural nu au resursele necesare pentru a acorda aceste tipuri de servicii.

Într-un spital mare sau într-un centru oncologic, o echipă de oameni formată din medici, asistente medicale, asistenţi sociali, specialişti în reabilitare sau nutriţionişti pot să facă parte din echipa care concepe tratamentul. În unele centre, unul din membrii echipei de tratament va fi cel care va oferi şi suport în problemele din familie.

De obicei, primul lucru pe care un însoţitor îl va face va fi o evaluare psihologică. Acest tip de chestionar este efectuat pentru a afla nevoile pacientului sau ale familiei. Această evaluare nu implică faptul că pacientul sau familia nu coordonează corect situaţia existentă. Însă e o modalitate pentru pacient de a împărtăşi preocupările şi sentimentele sale cu un expert care cunoaşte mult mai multe despre boală decât familia. Pe baza acestei evaluări pacientul ar putea beneficia şi de alt tip de ajutor din partea unui asistent social pentru probleme ce ţin de buget sau chiar de vreun conflict existent în familie.

Echipa de îngrijire ştie foarte bine că a avea cancer poate fi chiar înfricoşător ceea ce duce, inevitabil, la crearea unui stres, atât pentru pacient, cât şi pentru familia acestuia. Poate fi de un real ajutor să înveţe şi să primească ajutor de la persoane care au mai lucrat cu familii aflate în aceeaşi situaţie.

Ce tip de suport poate alege pacientul?

Serviciile de asistenţă ce pot fi oferite pentru persoanele care suferă de cancer variază după cum urmează:

  • Consiliere individuală (one-to-one)
  • Consiliere de familie
  • Grupuri de sprijin

De cele mai multe ori întreaga familie este invitată să ia parte la sesiunile de consiliere, dar uneori, membrii familiei vin doar pentru anumite sesiuni terapeutice. Terapia de familie poate ajuta membrii acesteia să gestioneze mai bine conflictele apărute, dar şi să fie mai răbdători unul cu altul.

Grupurile de sprijin sunt uneori doar rezumate de reţinut urmate de discuţii pe tema respectivă. Grupurile pot fi formate din persoane care suferă de cancer, moderate de un profesionist, care reuşeşte să îi ajute pe oameni să se concentreze asupra problemelor pe care le au în comun. Alte grupuri sunt doar pentru sprijin reciproc: de exemplu, alţi pacienţi de cancer care împărtăşesc din trăirile lor. Pe baza acestor informaţii transmise, se poate stabili ce este mai bun pentru pacient din punct de vedere a serviciilor medicale, care ulterior vor fi condiţionate şi de o altă serie de factori precum: costul serviciilor, serviciile disponibile în zona dumneavoastră, precum şi modalitatea în care cancerul poate să afecteze întreaga familie.

Consilierea individuală poate ajuta pacientul în situaţiile dificile, îl poate ajuta să îşi identifice sentimentele, trăirile şi frământările şi să acţioneze în direcţia rezolvării acestora. Uneori doar vorbind despre asta, se pot descoperi problemele care macină pacientul. Pe de altă parte, poate exista şi situaţia în care pacientul este eficient în a menţine situaţia sub control, însă copiii sunt mai implicați emoțional. În acest caz, terapia îi va ajuta pe cei mici să înţeleagă şi să nu se lase afectaţi de situaţia existentă.

Sursă:  www.cancer.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba