Pielea sănătoasă poate conține modificări ale ADN-ului asociate cancerului

Cercetătorii de la Institutul Welcome Trust Sanger din Cambridge au descoperit că celulele normale ale pielii conțin un număr alarmant de modificări ale ADN-ului asociate cancerului.

Studiul, finanțat parțial de Cancer Research UK, a relevat că celulele normale ale țesutului cutanat dezvăluie mii de schimbări ale ADN-ului, cunoscute sub numele de mutații. Acestea aparțineau unui tip predominant de celule care au apărut datorită expunerii la soare.

În jur de 25% dintre celulele sănătoase studiate conțineau cel puțin o mutație asociată cancerului. Doctorul Phil Jones, expert la Cercetarea Cancerului UK și unul dintre autorii studiului, afirmă : „A fost destul de surprinzător să descoperim atâtea modificări genetice în celule sănătoase ale țesutului cutanat. Se pare că, în ciuda faptului că există multe celule ce prezintă schimbări ale ADN-ului provocate de razele ultraviolete, pielea își păstrează, totuși, funcțiile normale.”

Cercetătorii au folosit tehnologii avansate pentru analiza ADN-ului în 234 biopsii prelevate de la patru pacienți cu vârste între 55 și 73 de ani, cu un istoric variabil al expunerilor la soare. Aceștia au donat probele pentru biopsie în urma intervenției chirurgicale de rutină pentru îndepărtarea excesului de țesut cutanat al pleoapelor. Analiza oamenilor de știință a relevat 3,760 de mutații diferite în cele 234 biopsii, echivalente cu mai mult de 100 mutații asociate cancerului pe centimetru pătrat al pielii.

Unele celule ce poartă aceste modificări în ADN-ul lor formează un complex de molecule numit clonă. Și chiar dacă unele clone aproape și-au dublat mărimea față de celulele sănătoase, nici una dintre acestea nu au devenit canceroase.” Aceste prime mutații asociate cancerului măresc volumul celulelor, spre deosebire de celulele învecinate sănătoase ce își păstrează dimensiunile inițiale,” explică unul dintre autorii studiului, Dr. Peter Campbell.

‘„Clonele prezintă un puseu de creștere, urmat de o perioadă de stagnare în care celulele așteaptă ca următoarea mutație să le accelereze din nou creșterea în volum. Se pot observa cum unele celule ale țesutului sănătos cutanat se apropie cu doi sau trei astfel de pași, de cancer. De câți pași este oare nevoie pentru ca aceste celule să devină pe deplin canceroase? Posibil să fie 5, posibil 10; încă nu putem ști cu exactitate.”

Oamenii de știință cred că studiul oferă informații importante în legătură cu primul pas pe care îl parcurge o celulă pentru a deveni canceroasă. Cercetările viitoare și-au propus să identifice motivul pentru care aceste celule cresc în dimensiune.

„Ceea ce vedem noi reprezintă abilitățile ascunse ale iceberg-ului, nu doar numărul relativ mic ce sparge gheața pentru a ieși la suprafață pentru a se transforma în cancer,” a precizat doctorul Inigo Martincorena.

Modificările ADN-ului urmează tipare descoperite adesea într-o formă a cancerului numită carcinom cu celule scuamoase, cel mai des întâlnit și tratatabil tip, legat de expunerea la soare. Este responsabil pentru 20% din totalul cazurilor de cancer de piele.

Managerul diviziei de informații despre sănătate de la Cercetarea Cancerului UK, Sarah Williams, a subliniat faptul că aceste noi descoperiri reîntăresc necesitatea de a ne proteja de razele solare.

„Cu toate că fiecare avem nevoie de puțin soare, se pot evita arsurile solare și deteriorarea țesutului cutanat când soarele este prea puternic, așezându-ne la umbră, acoperindu-ne cu haine sau folosind creme cu protecție solară de cel puțin 15 SPF sau cu 4 ori mai multe stele,” continuă aceasta.

Echipa institutului Sanger planifică deja următoarele cercetări cu un eșantion mai mare de persoane și cu o gamă mai amplă de țesuturi. Aceștia speră la o mai bună înțelegere a modalității prin care celulele sănătoase devin canceroase.

„Noi încercăm să descoperim care este cauza ce determină ca aceste celule să își schimbe dimensiunile, determinând apariția cancerului de piele, în scopul de a găsi noi modalități de a interveni la timp și de a împiedica dezvoltarea cancerului,” a precizat doctorul Jones.

Sursa : cancerresearchuk.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba