Antrenamentul fizic moderat poate crește eficiența tratamentului împotriva cancerului

Cercetătorii departamentului de kinetoterapie de la Universitatea de Stat din Kansas oferă vești încurajante pacienților ce suferă de cancer : mersul pe jos în ritm rapid sau o alergare ușoară introduse în rutina zilnică ar putea îmbunătăți tratamentul împotriva cancerului.

Profesorul Brad Behnke și colaboratorii săi au demonstrat că exercițiile fizice regulate amplifică oxigenarea tumorii, ceea ce poate îmbunătăți tratamentul pacienților. În momentul de față acesta beneficiază de o bursă în valoare de 750,000 dolari, oferită de către Societatea Americană de Cancer pentru a studia exercițiul fizic moderat ca metodă de creștere a eficienței radioterapiei, în special în cazul tumorilor dificil de tratat.

„Dacă putem spori eficacitatea radioterapiei, atunci putem îmbunătăți prognosticul pacientului. Activitatea fizică prezintă efecte secundare pozitive din toate punctele de vedere în comparație cu alte tratamente ce pot produce efecte secundare dăunătoare. Exercițiul reprezintă o formă de terapie ce aduce beneficii mai multor sisteme din organism și poate modifica ireversibil zona din interiorul tumorii.”

Institutul Național de Cancer recomandă exercițiile fizice pacienților ce prezintă cancer, dar și supraviețuitorilor, cu toate că nu există prea multe studii în legătură cu ce se întâmplă cu tumora în timpul antrenamentului. Acest lucru l-a determinat pe Behnke să combine cunoștințele sale în domeniul fiziologiei integrative cu cercetarea în domeniul cancerului, primind sprijin și de la Centrul Cercetării în Cancerului de la Universitatea Johnson.

„Am devenit interesat să descopăr ce se întâmplă cu tumora în timpul și după exercițiul fizic cu scopul de a îmbunătăți rezultatul tratamentului.”

Pentru ultima sa cercetare, Behnke a utilizat un model reprezentând o tumoră malignă a prostatei pentru a identifica noi căi de a amplifica debitul oxigenului în interiorul tumorii. Când se produce hipoxie, sau când scade nivelul oxigenului, tumora devine deseori agresivă, conform acestuia. Deoarece oxigenul este „radiosensibilizator” (agent chimioterapeutic folosit pentru a spori efectul de radioterapie), ajută la distrugerea celulelor canceroase. Drept rezultat, tumorile cu un nivel scăzut de oxigen sunt adesea rezistente la tratamentul tradițional, cum ar fi radioterapia. De aceea se apelează la anumite intervenții, ca de exemplu terapia cu oxigen comprimat, pentru a crește concentrația de oxigen în interiorul tumorii înainte de a începe tratamentul.

„Dacă reușim să controlăm toate sistemele organismului prin intermediul antrenamentului fizic: plămânii, inima și vasele sanguine, putem profita de disfuncția vascularizației în interiorul tumorii și crește fluxul sanguin. Tumora nu poate contracara debitul cardiac ridicat, ceea ce duce la creșterea oxigenării tumorii în timpul și după exercițiul fizic.”

„Dar cheia constă în antrenamentul moderat. Prea puțin exercițiu poate sa nu aibă nici un efect, dar depășirea programului de antrenament recomandat poate avea un efect negativ, care ar putea chiar să oprească fluxul sanguin în regiunea tumorală sau să afecteze sistemul imunitar.”

Exercițiul fizic moderat se referă la o activitate ce folosește de la 30%, la 60% din capacitatea aerobă de efort. Nu este intensă și reprezintă ceva ce poate efectua majoritatea oamenilor, ca de exemplu un mers pe jos mai rapid sau o alergare ușoară.

„Cercetările au arătat de asemenea că exercițiul moderat poate ajuta pacienții de cancer să contracareze unele efecte secundare ale tratamentului : hemoleucograma scăzută, oboseala, cașexia (scădere masivă în greutate) și pierderea masei musculare; rezultatele au determinat mulți oameni de știință să numească această rutină „terapia de exerciții aerobice pentru pacienții ce suferă de cancer.”

„Nu există nici un efect secundar negativ al antrenamentului fizic de intensitate moderată. Exercițiile fizice sunt deseori prescrise pentru ameliorarea efectelor secundare ale cancerului și ale tratamentului, dar efectul acestora asupra tumorii propriu-zise este cu adevărat remarcabil,” a declarat doctorul Behnke.

Sursa : sciencedaily.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba