Tratamentul inovator al cancerului: Cercetătorii au descoperit o modalitate de a face celulele canceroase să se distrugă reciproc

Cercetătorii s-au străduit permanent să găsească un leac pentru cancer, încă de când au reușit să înțeleagă ce este această boală cu adevărat. Scopul final îl reprezintă găsirea unui tratament definitiv al bolii, dar cei mai mulți profesioniști din domeniul medical împreună cu pacienții care suferă de acestă maladie sunt încântați de oricare noi tratamente care promit să ușureze suferința celor bolnavi.

Un nou tratament care să permită transformarea celulelor canceroase în celule sănătoase, pare ideal. Transformarea celulelor maligne în anticorpi care să poată ataca celulele canceroase rămase în urma radioterapiei sau altor tratamente conexe sună extrem de interesant. Datorită unui studiu revoluționar, oamenii de știință de la Scripps Research Institute (TSRI), au confirmat că această formă nouă, puternică a tratamentului pentru cancer ar putea fi mai aproape de materializare sub forma unui tratament, decât ne-am putea imagina.

Echipa de cercetători a descoperit că expunerea îndelungată a celulelor dendritice la anticorpi și alte condiții reglementate, a determinat maturarea extremă a acestora. Produsul final al experimentului a fost un grup de celule ce semănau cu cele naturale, anticorpii de tip NK. Unul dintre mecanismele imunitare de apărare rapidă a organismului, celulele NK sunt capabile de a ataca rapid agenții patogeni și tumorali, chiar dacă aceștia nu conțin în mod normal biomarkerii altor celule ale sistemului imunitar identificate ca potențial periculoase.

„Acei anticorpi ar fi putut transforma celulele leucemiei mieloide acute într-o mulțime de alte tipuri de celule, dar, într-un fel, am fost destul de norocoși că am obținut celule NK,” a declarat Lerner într-un comunicat de presă.

„Celulele fratricide”

Aceste celule induse, de tip NK, posedă câteva caracteristici unice, observate de echipa de cercetători prin microscopie electronică. Celulele au tendrile extensibile care își fac loc în drumul lor prin membranele exterioare ale celulelor leucemice aflate în apropiere – acel tip de celule din care provin inițial, dacă nu ar fi expuse la anticorpi. În testele de laborator, celulele NK și-au trădat fostele celule-frați într-un ritm impresionant: un număr „modest” de celule NK au distrus peste 15 la sută din populația de celule leucemice din zona țintită în doar 24 de ore. Lerner a numit acest tip de terapie „fratricidină,” și a subliniat că aceasta ar putea avea mai multe avantaje.

„Este o abordare cu totul nouă a cancerului și ne străduim să o testăm la pacienții umani cât mai curând posibil,” a declarat Lerner. „Desfășurăm negocieri cu companiile farmaceutice pentru a testa noua descoperire în cercetări la om, după realizarea studiilor de toxicitate preclinice adecvate.”

Sursa: Medical Daily

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba