Un nou microscop portabil ar putea detecta cancerul chiar din birourile sau sălile de operație ale medicilor

Chirurgii care doresc eliminarea unei tumori cerebrale maligne nu vor să lase în urmă niciun fel de materie canceroasă. De asemenea, încearcă să protejeze materia sănătoasă a creierului pentru a micșora riscurile neurologice ulterioare operației.

Odată ce craniul unui pacient este deschis, nu e timp pentru a trimite probe de țesuturi la un laborator de patologie. Aceasta presupune ca mostrele să fie de obicei înghețate, colorate, montate pe lamele și investigate cu ajutorul unui microscop voluminos pentru a distinge clar între celulele canceroase ale creierului și cele normale.

Dar un microscop în miniatură, de dimensiunile unui stilou, este în fază de dezvoltare la Universitatea de Inginerie Mecanică din Washington. Acesta ar putea permite medicilor să „vadă” la nivel celular în sala de operație și să determine locul exact unde să oprească operația de îndepărtare a țesutului afectat.

Noua tehnologie, dezvoltată în colaborare cu Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Universitatea Stanford și Institutul de Neurologie Barrow, este prezentată într-o lucrare publicată în luna ianuarie, 2016, în Jurnalul Biomedical Optics Express.

„Chirurgii nu au o modalitate foarte bună de a ști când au terminat operarea unei tumori”, a declarat autorul principal Jonathan Liu, profesor asistent UW de inginerie mecanică. „Folosesc vederea, senzațiile tactile, imaginile pre-operative ale creierului și de multe ori, interpretarea senzațiilor este destul de subiectivă”.

„Posibilitatea de a mări imaginea unei tumori în curs de operare și de a vedea la nivel celular în timpul operației ar ajuta cu adevărat medicii să diferențieze între țesuturile normale și cele tumorale cu precizie, îmbunătățind, astfel, rezultatele pentru pacient”, a declarat Liu.

Microscopul portabil, de mărimea aproximativă a unui stilou, combină tehnologii într-un mod inovator pentru a oferi imagini de înaltă calitate la viteze mai mari decât cele disponibile pe dispozitivele deja existente. Cercetătorii se așteaptă să înceapă testarea dispozitivului ca instrument de screening al cancerului în studiile clinice ce se vor desfășura începând cu anul viitor.

Cercetătorii speră, de asemenea ca, după testele de performanță ale microscopului ca instrument de screening al cancerului, acesta să poată fi introdus în intervenții chirurgicale sau alte proceduri clinice în următorii doi până la patru ani.

Sursa: LabManager

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba