Utilizarea radioterapiei postchirurgicale în cazul cancerului de prostată – în scădere în ciuda avantajelor evidente

Cu toate că există dovezi concludente și principii ce îi susțin utilizarea, interesul pentru terapia cu radiații, care să urmeze intervențiilor chirurgicale în cazul cancerului de prostată cu risc de recurență este în scădere în Statele Unite ale Americii. Studiul, publicat online în ziarul „Urologia Europeană” demonstrează că mai puțin de 10% dintre pacienții ce prezintă cancer recurent de prostată au beneficiat de radioterapie în decursul a 6 luni după intervenția chirurgicală pe care au suferit-o în decursul tratamentului împotriva cancerului, în Statele Unite.

Cu toate că prostatectomia radicală (RP) reprezintă un tratament curativ comun pentru cancerul de prostată localizat, aproximativ 30% dintre pacienți vor manifesta o recurență biochimică postoperatorie, ceea ce se traduce prin faptul că nivelul antigenului specific prostatic (PSA) va crește din nou. În ceea ce privește cancerul cu forme agresive, recurența biochimică poate surveni în nu mai puțin de 60%, sau chiar 70% dintre cazuri.

Trei studii clinice prospective, randomizate, de mare amploare, dintre care două efectuate în Europa și unul în Statele Unite au demonstrat că radioterapia postoperatorie (RT) în cazul pacienților ce prezintă caracteristici patologice nefavorabile reduce riscul recurenței PSA, poate preîntâmpina nevoia deprivării terapeutice androgenice (ADT) și reduce metastazele, crescând astfel rata de supraviețuire.

În Statele Unite, Societatea Americană pentru Radioterapia Oncologică (ASTRO) și Asociația Americană de Urologie recomandă prescrierea complementară a radioterapiei pacienților ce prezintă caracteristici patologice nefavorabile, descoperite în momentul intervenției chirurgicale.

Pentru a investiga cum au fost implementate probele prezentate, cercetătorii Societății Americane de Cancer și ai Spitalului General din Massachusetts, conduși de Helmneh Sineshaw, doctor în medicină, masterand în sănătate publică și membru al Societății Americane de Cancer au analizat datele preluate din Baza Națională de Date despre Cancer (NCDB), un registru național pentru monitorizarea cancerului, bazat pe datele din spitale, ce furnizează informații despre aproximativ 70% dintre noile cazuri de diagnosticare a cancerului în Statele Unite. Studiul a cuprins 97,270 pacienți, cu vârste cuprinse între 18 si 79 de ani, ale căror diagnostice au fost puse între anii 2005-2011.

Datele furnizate au evidențiat faptul că numărul celor care au beneficiat de radioterapie postoperatorie în urma prostatectomiei radicale a scăzut în mod constant între anii 2005–2011, de la 9,1% la 7,3%. Deși accesarea radioterapiei a înregistrat cote mai crescute în rândul tinerilor și al pacienților cu risc înalt de recurență, per ansamblu rata utilizării rămâne scăzută, cu mai puțin de 20% de pacienți în subgrupurile cu cele mai mari șanse de a beneficia de radioterapie postoperatorie.

Cercetătorii afirmă că scăderea interesului pentru radioterapie postoperatorie poate fi pus pe seama mai multor factori, ca de exemplu: prioritățile pacientului, prejudecăți legate de medic și recomandări, îngrijorarea pentru toxicitate, absența unui beneficiu temeinic pentru supraviețuire susținut de rezultatele randomizate ale studiilor clinice sau creșterea priorităților pentru tratamentul cu radiații în urma recurenței tumorii, ce se face dacă nivelul antigenului specific prostatic al unui pacient crește în săptămânile și lunile consecutive intervenției chirurgicale.

Cu toate acestea, cercetătorii  au concluzionat că este necesar un efort suplimentar pentru a se asigura că pacienții primesc consilierea necesară în ceea ce privește opțiunile acestora și dovezile disponibile.

„Tendința de scădere a utilizării radioterapiei postoperatorii atrage atenția medicilor asupra efectuării de recomandări adecvate care să conducă pacienții către oncologi radioterapeuți și medici oncologi”, au recomandat autorii studiului.

Sursa : oncologynurseadvisor.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba