Efectele secundare comune ale radioterapiei

De ce produce radioterapia efecte secundare ?

Radioterapia distruge celulele canceroase într-o zonă a organismului bine delimitată, asupra căreia este țintită. Dar tratamentul afectează inevitabil și unele dintre celulele sănătoase aflate în vecinătatea zonei tratate. Radioterapia afectează pacientul în diverse moduri, motiv pentru care este dificil a prezice exact cum vor reacționa acesta. Unii pacienți prezintă efecte secundare minore, în timp ce pentru alții acestea sunt destul de severe.

Informarea în legătură cu efectele secundare

Înainte de a începe tratamentul este indicat să purtați o discuție despre eventualele efecte secundare ce pot apărea în urma acestuia cu cadrele medicale ce fac parte din echipa dumneavoastră de radioterapie. Cunoașterea efectelor secundare vă poate ajuta să vă pregătiți și să rezolvați orice problemă poate surveni. Cereți întotdeauna mai multe informații despre posibilele efecte secundare pe termen lung ce pot fi cauzate de acest tratament.

Efectele secundare ce pot apărea pe parcursul tratamentului

Principalele efecte secundare din timpul radioterapiei includ : epuizarea, slăbirea organismului, eritemul cutanat și căderea părului în zona supusă tratamentului.

Epuizarea și slăbirea organismului

Majoritatea pacienților se simt obosiți în timpul radioterapiei, în special în cazul tratamentului ce durează câteva săptămâni. Aceasta se datorează faptului că organismul încearcă să repare celulele sănătoase lezate. Oboseala poate fi pusă pe seama scăderii numărului de globule roșii (anemie). De asemenea puteți să vă simțiți slăbit, ca și cum vă lipsește energia necesară activităților cotidiene. Această stare poate dura până la câteva săptămâni după încheierea tratamentului.

Odihniți-vă când simțiți nevoia și încercați să faceți puțină mișcare atunci când organismul vă permite.  Aceasta poate ajuta la reducerea oboselii.

Eritemul cutanat

Unii pacienți dezvoltă eritem cutanat în zona supusă tratamentului. Tegumentul se înroșește sau pare mai închis la culoare decât de obicei. De asemenea, pot apărea mâncărimi și aspectul uscat al pielii. Cadrele medicale ce aparțin secției de radioterapie vă pot sfătui cel mai bine cum să procedați în astfel de cazuri.

Căderea părului în zona supusă tratamentului

Radioterapia determină căderea firelor de păr din zona asupra căreia se intervine. Nu este afectat părul din alte zone ale corpului. Acesta ar trebui să înceapă să crească din nou la câteva săptămâni după încheierea tratamentului.

Alte efecte secundare

Alte efecte secundare ce pot apărea vor fi influențate de zona supusă intervenției. Comunicați doctorului, asistentei sau radiologului efectele secundare survenite. Aceștia vă pot oferi soluții pentru reducerea senzațiilor neplăcute și pentru a face față mai ușor situației. De asemenea, echipa medicală vă poate furniza pliante în care sunt descrise eventualele efecte secundare.

Posibilele efecte secundare pe termen lung

Pentru majoritatea pacienților efectele secundare ale radioterapiei dispar la câteva săptămâni după încetarea tratamentului, iar aceștia se pot întoarce la o viață normală. Dar pentru alții poate genera efecte secundare de lungă durată. Posibilitatea apariției efectelor secundare pe termen lung depinde de tipul de cancer, dimensiunea și poziționarea tumorii. De asemenea poate depinde de localizarea acesteia, dacă se află în vecinătatea unor nervi sau a altor organe ori țesuturi esențiale.

Este important să discutați împreună cu doctorul, asistenta de specialitate sau radiologul despre posibilitatea apariției efectelor secundare pe termen lung.

În funcție de localizarea tumorii, efectele secundare pe termen lung pot include :

– schimbarea culorii tegumentului în zona respectivă ;

– xerostomie (gura uscată);

– dificultăți în respirație;

– infertilitate (pierderea capacității de a procrea);

– scăderea apetitului sexual;

– impotență (disfuncții erectile);

– durere și eritem pe termen lung;

– modificări ale tranzitului intestinal;

– inflamarea vezicii urinare.

Sursa: cancerresearchuk.org

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba