Brahiterapia prin implant permanent poate scădea riscul recurenței cancerului de prostată la 5 ani

Dr. James Morris din cadrul Agenției de Cancer British Columbia (BCCA) din Canada a prezentat recent la al 3-lea Forum ESTRO din Barcelona, Spania rezultatele studiului clinic ASCENDE-RT (supresia de androgen combinată cu punctul nodal electiv și doză escanodală și radioterapia în doze crescute progresiv) pentru evaluarea tratamentului cancerului de prostată prin brahiterapia cu doze scăzute (LDR-PB), caracterizată prin implantarea de mici particule radioactive ce rămân permanent în prostată, prin comparație cu alte metode de livrare a radiațiilor. Prezentarea este intitulată „Brahiterapia LDR este superioară administrării a 78 Gy de EBRT în cazul cancerului de prostată cu prognostic nefavorabil : rezultatele unui studiu clinic randomizat.”

Au fost incluși în total în studiul clinic randomizat ASCENDE-RT 398 pacienți diagnosticați cu cancer de prostată. Toți aceștia prezentau cancer doar în glanda prostatică fără să existe metastaze în alte organe sau țesuturi și erau considerați a avea un risc crescut pentru eșecul tratamentului. Inițial, le-a fost administrată terapia cu deprivare androgenică (ADT) în scopul de a reduce nivelul cunoscut de hormoni masculini pentru a induce creșterea celulelor canceroase prostatice.

La opt luni în urma terapiei ADT, pacienților le-au fost administrați 46 de Gray de radiații cu fascicul extern în prostată și în ganglionii limfatici regionali. După această procedură, 198 de pacienți au fost supuși brahiterapiei cu doze scăzute, implantându-li-se mici particule radioactive de Iod în glanda prostatică, în timp ce restul pacienților au beneficiat de terapia cu radiații externe în doze crescute progresiv (DE-EBRT) la care s-au adăugat 32 de Gray pentru a ajunge la o doză totală de 78 Gray.

Cercetătorii au descoperit că pacienții cărora li s-a administrat brahiterapia prezentau o probabilitate de două ori mai mare de a se vindeca de cancer după cinci ani spre deosebire de cei tratați cu EBRT. „După cinci ani de observație, am identificat un mare beneficiu în supraviețuirea fără progresia bolii în grupul tratat cu LDR-PB,” precizează Dr. Morris într-un nou comunicat de presă.

„Cu toate acestea, per ansamblu până la această dată, supraviețuirea generală și supraviețuirea specifică în cazul cancerului de prostată nu par să prezinte vreo diferență signifiantă între cele două grupuri, tendințele existente favorizând LDR-PB și este probabil să apară un avantaj al supraviețuirii generale și pe o perioadă mai mare de observație.”

Cu toate acestea, în tehnica LDR-PB s-au identificat anumite probleme ce ar putea compromite o răspândire mai largă a acestui procedeu, în principal din cauza faptului că tratamentul prezintă un cost destul de ridicat și necesită instruire și experiență pe o perioadă îndelungată de timp pentru a putea genera rezultate semnificative. De asemenea, pacienții care au fost supuși acestui tratament au experimentat efecte secundare severe în ceea ce privește urinarea, cu o frecvență de 3 ori mai mare decât cei supuși terapiei DE-EBRT.

„Multe dinte aceste efecte adverse au fost temporare și reversibile sau puteau fi ameliorate prin anumite proceduri. Mai mult de atât, în jur de 80% dintre pacienții cărora li s-a administrat LDR-PB au prezentat puține sau au fost chiar absente efectele secundare urinare pe termen lung,” precizează Dr. Sree Rodda, cercetător clinic în echipa Dr. Morris. Totuși, „prevalența înregistrată pe termen lung a toxicității urinare severe în cazul pacienților cu LDR-PB a fost de 8% față de cea de 2% în cazul pacienților cu DE-EBRT. O provocare importantă pe viitor o reprezintă reducerea acestor efecte adverse, menținând în același timp avantajele tehnicii LDR-PB.”

Tehnica LDR-PB a fost deja adoptată în cinci centre oncologice ale BCCA ca metoda standard administrată bărbaților ce prezintă cancer de prostată localizat cu prognostic nefavorabil. „Următorul pas în mod ideal îl reprezintă efectuarea unor comparații randomizate între LDR-PB și principalele alternative ale acestui tratament. Între timp, ASCENDE-RT a adus o contribuție importantă în cercetarea pentru un tratament curativ mai eficient în cazul cancerului de prostată,” afirmă Dr. Morris.

„Acest studiu ilustrează foarte frumos cum cele mai bune rezultate pot fi obținute prin combinarea diverselor opțiuni terapeutice în loc de a încerca exploatarea la maxim a unei singure forme de terapie. Brahiterapia reprezintă o metodă oncologică de radioterapie extrem de eficientă și în condiții de siguranță, iar acest studiu clinic demonstrează că poate avea un domeniu mai larg de aplicabilitate, nu doar în tumorile de risc scăzut și localizate, atunci când sunt asociate altor tehnici, în cazul de față deprivarea androgenică și terapia cu radiații externe,” a concluzionat președintele ESTRO, Dr. Philip Poortmans.

Cancerul de prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, cu aproape un milion de cazuri noi diagnosticate în fiecare an la nivel mondial. În Statele Unite ale Americii se estimează că până la sfârșitul anului 2015 vor diagnosticate 221000 de cazuri noi ce se vor solda în aproximativ 27500 decese.

Sursa : radiationtherapynews.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba