Tratarea limfomului Hodgkin prin radioterapie – partea II

Efecte secundare

Cele mai frecvente efecte secundare ale radioterapiei, atât din timpul cât şi imediat după tratament, sunt:

  • Înroşirea pielii în zona de tratament
  • Oboseala
  • Pierderea părului în zona de tratament
  • Pielea poate să arate ca şi când ar fi arsă de soare în zona pe care s-a aplicat tratamentul. Nu este recomandat să folosiţi creme sau loţiuni, cu excepţia celor recomandate sau folosite la centrul de tratament.

Oboseala, în cele mai frecvente cazuri, apare la sfârşitul tratamentului. E posibil să dureze câteva săptămâni sau chiar luni de la încheierea tratamentului, înainte să vă reveniţi complet.

Alte efecte secundare ale radioterapiei pot varia în funcţie de partea corpului care este supusă tratamentului. Dacă tratamentul are loc la nivelul abdomenului, s-ar putea să vă confruntați cu efectele neplăcute ale diareei. Aceste efecte se pot accentua pe sfârşitul tratamentului şi dispar apoi treptat după încheierea acestuia.

Dacă radioterapia se extinde, veţi descoperi că starea de oboseală şi de slăbiciune sunt cele mai supărătoare. Medicul vă poate recomanda, la cerere, anumite medicamente care să combată aceste stări.

Posibile efecte adverse pe termen lung

Cei mai mulţi pacienţi nu au efecte grave pe termen lung, din cauza tratamentului de radioterapie. Dar pentru că tratamentul limfomului Hodgkin are un asemenea succes, şi pentru că oamenii au o viaţă lungă după tratament, am început să cercetăm probleme care pot să apară după mai mulţi ani. Atât medicii cât şi cercetătorii, încearcă să inoveze continuu tratamentul pentru a elimina aceste efecte secundare prognozate să apară după un număr de ani. Deci, riscul de efecte secundare este într-un continuu proces de diminuare.

Cele mai des întâlnite efecte adverse, care pot să apară peste ani, sunt modificări ale aspectului pielii din zonele tratate. Pielea poate arăta permanent arsă de soare sau poate dezvolta o reţea de vase mici de sânge aproape de suprafaţă. De asemenea se poate observa o sensibilitate mai mare atunci când este expusă la soare.

Alte probleme posibile pe termen lung

  • Riscul de apariţie a unei alte forme de cancer
  • Probleme cardiace
  • Modificări în activitatea glandei tiroide
  • Infertilitate
  • Inflamaţii ale plămânilor (pneumonie)
  • Riscul unui al doilea cancer

Oamenii trataţi cu radioterapie pentru limfomul Hodgkin sunt predispuşi să dezvolte un alt cancer, mai târziu. Cel mai mare risc este de cancer de sân, cauzat de radioterapia din zona pieptului. Medicii, în prezent, încearcă să trateze zona din centrul pieptului, renunţând la zona întinsă în formă de T care se prelungea până pe umeri. În acest fel, se reduce doza de radiţie folosită. Deci, riscul celui de al doilea cancer este diminuat. Pentru anumiţi pacienţi nu va mai fi nevoie de chimioterapie, însă aceste detalii se stabilesc cu medicul în funcţie de tratamentul urmat.

Copii trataţi cu radioterapie pentru limfomul Hodgkin, sunt la fel de predispuşi la apariţia celui de-al doilea cancer. Pentru anumiţi copii nu va fi nevoie de radioterapie după tratamentul de chimioterapie. Cercetătorii şi medicii fac studii pentru a stabili care copii vor avea nevoie de radioterapie şi care nu, în urma chimioterapiei. Acest lucru se stabileşte cu pacientul şi cu părinţii pacientului despre procedurile de după chimioterapie şi despre necesitatea sau nu a unei radioterapii.

Pentru femeile care au urmat o radioterapie în zona pieptului, chiar dacă aceasta a fost în timpul copilăriei, riscul apariţiei unui cancer de sân este ridicat la 8 ani după încheierea tratamentului sau după vârsta de 25 de ani. Acesta este grupul cu cel mai ridicat risc de apariţie a cancerului. Este posibil să apară şi la bărbaţi această afecţiune, însă posibilitatea este mult mai redusă. Pentru pacienţii care au urmat o radioterapie în zona toracică există riscul apariţiei cancerului tiroidian, pulmonar sau cancer a esofagului. Dacă apar îngrijorări, nu ezitaţi să vă adresaţi medicului.

Probleme cardiace

Radioterapia pentru limfomul Hodgkin din zona pieptului poate creşte riscul apariţiei bolilor de inimă. În zilele noastre, medicii folosesc câmpuri mici de tratament, pentru a reduce cât mai mult orice efect asupra inimii. Dar este important să se conştientizeze acest efect secundar, mai ales dacă există un precedent cu boală cardiacă în familie. Se poate reduce acest risc printr-o viaţă sănătoasă ce include dietă, exerciţii fizice regulate şi în niciun caz tutun.

Modificări în activitatea glandei tiroide

După radioterapia pentru limfomul Hodgkin de la nivelul gâtului, unii pacienţi pot dezvolta o afecţiune, numită hipotiroidism. Glanda tiroidă nu mai produce suficienţi hormoni tiroidieni şi persoanele afectate sunt nevoite să ia hormonii tiroidieni din pastile (tiroxină).

Inflamaţia plămânilor

Radioterapia din zona pieptului poate provoca inflamaţii la nivelul plămânilor numită pneumopatie de iradiere. Inflamaţia poate provoca o tuse pe termen lung, şi adesea, lipsa de aer.

Sursa: CancerResearchUK

Citește și: Tratarea limfomului Hodgkin prin radioterapie – partea I

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba