Cum se abordează tratamentul cancerului în centrele oncologice internaționale

Implementarea unui tratament adresat afecțiunilor oncologice implică atât decizii luate de o echipă de specialiști, cât și respectarea tuturor protocoalelor internaționale în oncologie. Așa se tratează, la nivel mondial, peste o sută de afecțiuni cunoscute în general sub denumirea de cancer.

Pentru identificarea unui nou caz de cancer, medicii și pacienții deopotrivă sunt obligați să efectueze un examen anatomo-patologic, o biopsie, singura analiză care certifică prezența bolii. Testul are scopul de a descrie tipul și gradul de agresivitate al celulelor anormale. Ulterior, pe baza indicilor de agresivitate, se poate identifica potențialul de migrare al acestora în alte locuri din organism.

Dr. Barbu Cristian, medic primar radiolog, precizează: „Putem să avem o tumoră mică, o tumoră mare, în momentul când avem o formațiune tumorală, obligatoriu trebuie să funcționeze această comisie oncologică”.

Protocolul internațional presupune formarea unei echipe de specialiști care să cuprindă un medic oncolog, un radiolog, un chirurg, un medic anatomo-patolog și un psiholog. Această echipă decide asupra stadiului bolii și a strategiei de tratament.

Dr. Gabriel Rîcu, oferă precizări despre modul în care se face evaluarea: „De cele mai multe ori avem nevoie de un RMN cerebral, de un computer tomograf-abdomen, torace, pelvis și posibil scintigrafie osoasă”.

Această echipă decide ordinea terapiilor pentru fiecare caz – chimioterapie, operație, radioterapie, hormono-terapie, terapii moleculare țintite sau oricare altă abordare specifică.

Chimioterapia este adesea aleasă pentru că asigură controlul sistemic al bolii. Radioterapia e modalitatea prin care medicii controlează boala la nivel local. La ora actuală acestă tehnică presupune, înainte de tratamentul propriu-zis, un computer tomograf de planning.

Dr. Barbu Cristian adaugă: „Ce face? Face o scanare din doi în doi sau din trei în trei milimetri a întregii zone pe care trebuie să o tratăm, apoi medicul radioterapeut reconstruiește secțiuni din fiecare parte sănătoasă și bolnavă în așa fel încât ai o reconstrucție în volum personalizată pentru fiecare pacient. Spre exemplu, pentru cancerul de sân: ai tumoră din glandă mamară plus structurile sănătoase care sunt inimă, plămâni, esofag, tiroidă”.

Așadar, aceste măsurători se fac pe dimensiunile sănătoase ale fiecărui pacient și, firesc, pe volumul tumorii, în așa fel încât energia folosită în radioterapie pentru distrugerea tumorii să nu fie toxică și pentru zonele învecinate. Măsurătorile exacte sunt posibile doar printr-o tehnică 3D.

Sursa: Știrile ProTV

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba