Un nou studiu ar putea duce la descoperirea unui posibil tratament pentru cancerul de creier

Institutul de Bioinginerie și Nanotehnologie din Singapore a anunțat că un studiu efectuat în cadrul institutului, care a analizat mediul înconjurător al tumorilor apărute la creier, ar putea conduce la descoperirea unui tratament eficient pentru glioblastom.

Un nou studiu care s-a concentrat pe mediul înconjurător al tumorilor pe creier, glioblastomul, poate conduce la progrese în tratarea bolii, care nu are în prezent nici un tratament cunoscut.

Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A * STAR), a declarat într-un comunicat de presă de luni (11 ianuarie) că cercetătorii de la Institutul de Bioinginerie si Nanotehnologie (IBN) au dovedit faptul că micro-mediul celular joacă un „rol esențial” în dezvoltarea celulelor canceroase ale creierului.

Conduși de șeful de echipă și directorul de cercetare în știință al IBN, Dr. Andrew Wan, cercetătorii au descoperit că celulele cultivate într-un model 3D au exprimat mai multe proteine care promovau dezvoltarea cancerului la creier în cazul celulelor stem în comparație cu un model 2D, a declarat A*STAR. Aceste proteine au fost anterior asociate cu tumori cerebrale mai agresive, în special glibolastom de gradul IV.

„Nu există în prezent nici un tratament pentru glioblastom, și este important să se eradicheze celulele care inițiază apariția tumorii pentru a trata acest tip de cancer cu succes”, a declarat directorul executiv IBN, Jackie Ying, în comunicatul de presă.

Celulele stem găsite în tumori sunt responsabile pentru apariția glioblastomului greu de tratat, deoarece acestea au capacitatea de auto-reînnoire și sunt rezistente la tratament, potrivit comunicatului de presă. „Studiul IBN este primul care s-a concentrat pe modul în care matricea extracelulară din jurul tumorii afectează dezvoltarea celulelor stem canceroase ca într-un micro-mediu 3D”, a declarat cercetătorul.

„Suntem încântați de faptul că am demonstrat cu succes că matricea extracelulară și micro-mediul 3D acționează împreună astfel încât să afecteze proprietățile stem din celulele glioblastomului. Prin urmare, constatarea noastră se poate aplica la alte tipuri de celule în afară de celulele glioblastomului, și poate să fie utilizată pentru a dezvolta modele mai exacte de testare și dezvoltare a medicamentelor adresate bolii canceroase”, a declarat dr Wan.

Sursa: Chanel News Asia

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba