Radioterapia ghidată imagistic – partea II

Marcajele pe piele

Medicii radiologi pot face semne pe piele pentru a se asigura că zona supusă tratamentului la fiecare sesiune de tratament este cea corectă.

Matriţe şi măşti

Dacă vi s-a prescris radioterapie conformă la cap sau la gât, tratamentul poate presupune purtarea unei matriţe de plastic în timpul acestuia. De obicei, aceasta este numită înveliş sau mască. Unele tipuri de măşti sunt vizibile, altele nu. Pot exista matriţe pentru alte părţi ale corpului, cum ar fi pentru sân, membre sau rareori pentru întregul corp.

Matriţa sau masca păstrează ajută la identificarea precisă a zonei de tratament. Așadar, tratamentul dumneavoastră va fi cât mai exact posibil. Aceasta înseamnă, de asemenea, că pot exista marcaje necesare realizate pe mască, în loc ca acestea să fie efectuate pe piele.

Markeri metalici

Medicul sau radiologul dumneavoastră v-ar putea recomanda inserarea unor markeri metalici mici care să fie plasați în apropierea sau chiar în interiorul tumorii. Pentru aceasta medicul va introduce un ac în zona de piele a tumorii. Vor efectua procedura aceasta în timpul razelor X sau a scanărilor CT. Odată ce vârful acului este la locul potrivit, o mică granulă de aur sau un marker asemănător cu o tijă este plasat la locul prestabilit. Radiologii pot vedea apoi marketerii folosind razele X şi vor putea efectua scanări pe toată durata tratamentului. Această tehnică este menită să asigure precizia tratamentului.

După şedinţa de planificare

De obicei, după sesiunea de planificare, va trebui să se aştepte cel puţin două săptămâni pentru ca medicul dumneavoatră împreună cu un fizician să creeze planul de tratament. Apoi se programează prima doză de radioterapie.

Când urmezi radioterapie ghidată imagistic

IGRT este de obicei realizată de acceleratorul standard de radioterapie liniară (LINAC), aparate ce au fost special adaptate şi au anumite programe de calculator.

Unele tipuri de radioterapii ghidate imagistic folosesc aparate special concepute pentru radioterapii. Aparatul CyberKnife oferă radioterapie ghidată imagistic stereotactică. Ea are un braţ robotic care se mişcă în jurul pacientului. Braţul aparatului distribuie radioterapia din mai multe unghiuri diferite.

Un aparat TomoTherapy oferă radioterapie ghidată imagistic de intensitate modulată. Acesta combină un scanner CT şi o maşină de fascicul de radioterapie externă. O parte a maşinii TomoTherapy se poate roti complet în jurul pacientului pentru a scana CT şi pentru a livra radioterapia la o zonă localizată.

O dată ce pacientul se va afla în poziţia corectă pentru a primi radioterapie, va rămâne singur în camera de terapie. Astfel nu va fi expus la radiaţii decât pacientul. Personalul medical va urmări pacientul și procedeul terapeutic cu atenţie, printr-o fereastră sau printr-un ecran de televiziune cu circuit închis. S-ar putea să fie necesar ca pacientul să respire artificial sau să îşi ţină respiraţia. Radioterapia nu se simte, ea nefiind dureroasă. Şedinţa poate dura între 15 şi 45 de minute.

Reacţii adverse posibile

Tehnicile de radioterapie ghidată imagistic afectează mai puţin ţesut normal decât în celelalte tipuri de radioterapie. Astfel riscul de efecte secundare este mai mic, însă din păcate acesta există în continuare. Ca orice radioterapie care vine din fascicul extern, reacţiile adverse vor viza doar acea parte a corpului către care este trimisă radioterapia.

Sursă: Cancer.net

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba