Cum să îți controlezi furia

Mânia este un sentiment comun pacienților ce suferă de cancer. Cu toate că furia reprezintă adesea una dintre primele reacții emoționale în momentul diagnosticării cancerului, aceasta poate surveni oricând în timpul tratamentului și în urma acestuia. O persoană ce trebuie să lupte cu această boală poate resimți mânie din cauza felului în care cancerul i-a întrerupt viața sau din cauza reacțiilor membrilor familiei sau prietenilor la aflarea diagnosticului. Multe persoane se întreabă : „De ce eu ?”, ceea ce poate conduce la sentimente de mâhnire și frustrare. De asemenea, simptomele cancerului și efectele secundare care însoțesc tratamentul, ca de exemplu insomniile, oboseala, durerea și greața, pot determina chiar și cel mai răbdător și optimist pacient să se simtă frustrat, iritat și uneori nervos.

În general, oamenii consideră furia un sentiment negativ; totuși, ca și în cazul altor emoții, reprezintă ceva ce oamenii ar trebui să simtă în anumite momente. Mulți pacienți ce trăiesc cu cancer se simt vinovați pentru propriile emoții negative, sau pur și simplu nu știu cum să își exprime sentimentele. Drept urmare, pacientul își poate interioriza trăirile, ceea ce poate conduce la depresie. Unele persoane încearcă să facă față mâniei abuzând de alcool și de alte medicamente. Alții își exprimă furia în mod incontrolabil, punându-se pe ei înșiși sau pe cei apropiați în pericol.

Cu toate acestea, dacă furia este exprimată într-un mod controlat, sigur și pozitiv, poate reprezenta o sursă de putere, menită a schimba sentimentele și trăirile în bine. De exemplu, mânia cauzată de cancer poate furniza energia și puterea necesare unei persoane pentru a depăși provocările și obstacolele tratamentului.

Cel mai bun mod pentru a vă confrunta furia este identificarea sa și exprimarea într-un mod sănătos. Gândiți-vă la următoarele sfaturi pe care le-ați putea pune în practică atunci când treceți prin stări de furie sau mânie:

Recunoașterea mâniei

Este important să conștientizați când sunteți nervos. Uneori oamenii dau curs furiei resimțite, de exemplu țipând la cei apropiați, înainte de a realiza pe deplin că se confruntă cu această emoție.

Evitați să vă descărcați emoțiile pe cei din jur. Un pacient ce suferă de cancer își poate concentra furia cauzată de boală asupra familiei și prietenilor, ceea ce poate îndepărta sprijinul de care are atâta nevoie. Este important mai degrabă să vă direcționați mânia asupra cauzei acesteia, decât să vă descărcați pe cei apropiați.

Nu permiteți furiei să mascheze alte sentimente. Aceasta poate fi amestecată cu alte emoții. Mânia se folosește uneori pentru a ascunde alte sentimente dureroase ce sunt greu de exprimat sau inconfortabile, ca de exemplu tristețea sau pierderea speranței.

Nu așteptați ca furia să se acumuleze. Exprimați-vă sentimentele imediat ce le conștientizați. Dacă așteptați ca mânia să se reverse, mai mult ca sigur nu se va putea exprima într-un mod sănătos.

Identificarea unui mod sigur de a vă exprima furia

Există numeroase căi sănătoase de a vă exprima și elibera furia, incluzând :

  • discuția cu membri ai familiei sau prieteni de încredere despre motivele pentru care sunteți furios;
  • exercitarea unei activități fizice când simțiți că furia a atins cote maxime;
  • lovirea unei perne cu pumnul sau cu o bâtă de plastic;
  • țipatul în mașină sau într-o cameră personală;
  • explorarea unor terapii complementare, ca de exemplu masajul, tehnici de relaxare, terapie prin muzică sau artă;
  • luați în calcul consilierea;

Dacă veți conștientiza că vă zbateți să vă controlați și să vă exprimați furia într-un mod sănătos, puteți beneficia de consiliere individuală sau într-un grup de sprijin. Un consilier de sănătate mentală cu experiență în cazul pacienților ce suferă de cancer poate identifica motivul ce vă declanșează furia, evitarea răspunsurilor distructive, găsirea unor moduri sănătoase pentru a vă exprima emoțiile și deprinderea unor valoroase abilități adaptative. În plus, un consilier vă poate ajuta cu alte probleme relaționale, ca de exemplu depresia, dependența și relațiile.

Sursa : cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba