Fazele tratamentului cu radioterapie – partea I

În cazul în care tratamentul împotriva cancerului include şi radioterapie, atunci o echipă de cadre medicale cu o pregătire profesională de înaltă calificare vor lucra împreună pentru a vă oferi cea mai bună îngrijire posibilă. Aceste tratamente pot implica prezența unei echipe medicale formate din:

Medic radioterapeut. Un medic oncolog care se ocupă de tratamentele cu radioterapie este un medic specializat în acordarea şi folosirea acestei terapii în lupta cu cancerul. Acesta supraveghează tratamentele de radioterapie şi lucrează în strânsă colaborare cu alţi membri ai echipei de radioterapie pentru a dezvolta planul de tratament.

Asistenta de la radioterapie. O asemenea asistentă medicală de pe secţia de oncologie este specializată în îngrijirea pacienţilor care urmează radioterapia. Rolul acestei persoane este de a  răspunde la întrebări, de a oferi informaţii despre tratament, de a monitoriza starea de sănătate din timpul tratamentului, de a gestiona efectele secundare potenţiale şi de a oferi sprijin şi consiliere atât pacientului cât şi familiei acestuia.

Fizician specializat în radioterapie medicală. Ca expert în lucrul cu radiaţii sofisticate, un asemenea specialist fizician ajută medicul oncolog prin proiectarea comună a planurilor de tratament care, de cele mai multe ori sunt destul de complexe, dar şi prin stabilirea dozei corespunzătoare de radiaţii.

Dosimetrist. Împreună cu fizicianul specializat în radiaţii medicale, un dosimetrist ajută medicul oncolog cu planul de tratament, calculând doza adecvată de radiaţie.

Terapeut radiolog sau tehnician radioterapie. Un terapeut radiolog este înainte de toate responsabil de întreţinerea maşinilor de tratament şi de administrarea tratamentelor programate.

Alţi specialişti din domeniul sănătăţii. Există o serie de alţi specialişti care vor lucra cu medicul oncolog şi care se vor asigura că toate cerințele dumneavoastră fizice şi psihice sunt îndeplinite cu succes. Printre aceştia se pot număra: asistenţi sociali, nutriţionişti sau dieteticieni, fizioterapeuţi şi medici stomatologi.

Perioada dinaintea tratamentului

Consultarea şi informarea.

Înainte de a începe tratamentul, vă veţi întâlni cu un medic oncolog specializat în radioterapie, pentru a se stabili dacă radioterapia este imperativ necesară în planul de tratament. Medicul va efectua o examinare a înregistrărilor dumneavoastră şi vă va examina fizic, înainte de a discuta potenţialele riscuri şi beneficii ale terapiei cu radiaţii. Această examinare este o oportunitate potrivită pentru a pune întrebări şi pentru a clarifica toate nelămuririle existente.

Dacă radioterapia nu poate fi evitată, şi dumneavoastră vă daţi acordul pentru a urma această cale, acord ce vă va fi cerut şi în scris, veţi fi supus unor teste pentru a se putea planifica tratamentul. Formularul informativ de consimţământ va confirma că aţi primit informaţiile cu privire la opţiunile de tratament, dar şi că sunteţi dispuşi să vă supuneţi radioterapiei. Prin semnarea acestui formular informativ, veţi aproba şi faptul că aţi fost anunţat şi că ştiţi că nu există nici o garanţie că tratamentul îşi va atinge rezultatele scontate.

Simularea şi planificarea tratamentului.

Prima sesiune de radioterapie se numeşte o simulare şi nu implică un tratament efectiv. Pe durata acesteia, echipa de radioterapie va poziţiona corpul tău pentru a putea fi scanat imagistic, pentru a se realiza tomografia computerizată, o imagine cu rezonanţă magnetică (IRM), sau o rază X care va ajuta direcţionarea fascicului de radiaţie ce va viza tumoarea. Locul de amplasare a tumorii poate fi marcat pe pielea ta cu un tatuaj foarte mic realizat din puncte, temporar sau permanent, tatuaj ce va ajuta terapeutul să poziţioneze exact fasciculul de radiaţii la fiecare tratament. În funcţie de unde se află tumoarea, radioterapeutul poate recomanda utilizarea unui dispozitiv de imobilizare pentru a se asigura că rămâneţi exact în aceeaşi poziţie pe parcursul fiecărei radioterapii. Acesta poate implica bandă, bureţi de spumă, tetiere proiectate special sau chiar mulaje de ghips. Pentru persoanele care primesc radioterapie în zona capului sau a gâtului va fi necesară o mască specială termoplastică, care să se poată modela pe faţa pacientului şi să se fixeze uşor pentru a ţine capul uşor în loc.

După simulare, echipa de radioterapie va revizui toate informaţiile strânse şi va elabora un plan de tratament. Frecvent, un software mai sofisticat poate ajuta echipa în dezvoltarea acestui plan. Medicul dumneavoastră va scrie apoi o bază de prescripţie medicală care să prezinte cursul tratamentului cu radiaţii.

Sursa: Cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba