Ochelarii de soare: obligatorii pentru sănătatea ta!

Întotdeauna am fost o susţinătoare împătimită a perechilor de ochelari iefitini. Din experienţa mea, a reieşit că aceştia sunt practic indestructibili şi aproape imposibil de pierdut. Mi s-a întâmplat o dată să îmi cadă o pereche de ochelari de pe cap, să treacă un cal în galop peste ei, ca să mi-i aducă un prieten apoi, doar cu o zgârietură destul de vizibilă (ce-i drept). A fost într-adevăr uimitor.

Recent, însă, am început să aud tot mai des vorbindu-se despre importanţa ochelarilor de soare, importanţă acordată prin prisma sănătăţii, deoarece aceştia, ajută la protejarea ochilor de radiaţii ultraviolete nocive (UV). Radiaţiile UV reprezintă principala cauză a cancerului de piele, cancer precum melanomul şi carcinomul cu celule bazate: cu toate acestea, precum aproape jumătate din adulţii americani, nu am făcut legătura între cataractă, melanomul ochiului sau alte tipuri de cancer a ochiului şi a pielii din jurul lui, cu expunerea pe termen lung în bătaia razelor UV.

Am început să mă întreb apoi, dacă ochelarii pe care eu îi purtam, cu SPF 50, erau suficienţi pentru a mă proteja de razele nocive. Şi cum niciodată nu e prea târziu pentru a începe să ai grijă de tine, iată ce spun experţii:

UVA şi UVB sunt esenţiale. Există două tipuri de radiaţii ultraviolete: ultravioletele A (UVA) şi ultravioletele B (UVB). Cele din urmă cauzează arsuri solare şi joacă un rol important în dezvoltarea melonomului. Radiaţiile UVA penetrează pielea mai profund şi contribuie la îmbatranirea prematură a pielii şi automat la apariţia ridurilor (aspecte pe care multă lume se fereşte sa le aibă în jurul ochilor). Medicii şi cercetătorii bănuiesc că şi UVA joacă un rol important în dezvoltarea cancerului de piele, dar acest lucru nu a fost dovedit încă. Nu toţi ochelarii de soare oferă aceeaşi protecţie. Întotdeauna să fii atent la lentile, fiind necesar ca acestea sa blocheze 99% – 100% din ambele raze (UVA si UVB). Unele tipuri de ochelari se eliberează pe bază de prescripţie medicală, dar dacă nu, ar fi indicat să cereti o părere avizată înainte de a achiziţiona o pereche de ochelari de soare.

Stilul/modelul joacă un rol important în alegerea ochelarilor de soare. De ce spunem asta? Să fim seriosi: nu vom purta o pereche de ochelari dacă nu ne sunt potriviţi sau dacă nu ne simţim confortabil cu ei. Cu toate acestea, este bine să se ţină cont de faptul că, cu cât lentilele sunt mai mari, cu atât vor proteja mai mult. Încă un aspect destul de important: cu cât ochelarii sunt mai curbaţi, cu atât protecţia este mai sporită în părţile laterale ale ochilor şi a pleoapelor.

Nu este tot timpul vorba de preţ. Deşi este adevărat că de multe ori ceea ce plăteşti pentru o pereche de ochelari nu trebuie să reprezinte chiar o avere, mai ales dacă eşti o persoană ca mine, care îi pierde sau îi rupe destul de repede. În acest caz este indicat să apelezi la o pereche mai ieftină din plastic, care să fie şi usor de înlocuit. Evitaţi să cumpăraţi ochelari de soare de la vânzătorii de stradă sau de la magazinele vechi. Cu riscul de a părea superficială, nu cred că sunt indicate pentru că nu pot garanta protecţia împotriva razelor nocive.

Protejaţi-vă întotdeauna ochii atunci când ieşiţi afară. Nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la efectele razelor nocive ale razelor UV doar în zilele însorite de vară. Pericolul există şi în zilele noroase sau mai puţin călduroase. Ochelarii de soare sunt o necesitate pe tot parcursul anului.

Cred că de acum încolo voi fi mult mai atentă la caracteristicile ochelarilor cu privire la protecţia oferită împotriva razelor nocive UV decât am să fiu la preţ.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba