Un nou microcip ar putea diagnostica cancerul în stadii incipiente – partea I

cipO descoperire ştiinţifică a fost dată publicității de curând, reprezentând o nouă invenţie a unui dispozitiv miniaturizat biomedical, destinat exozomilor. „Exozomii sunt vezicule cu membrane minuscule, eliberate de cele mai multe ori, dacă nu în permanenţă, în anumite tipuri de celule, inclusive în cele canceroase”, a declarat un medic chimist implicat în cercetare. Exozomii joacă un rol important în funcţiile biologice prin capsularea şi livrarea de mesaje moleculare sub formă de acizi nucleici şi proteine din celulele donator.

Noul cip denumit „lab on a chip” ar putea ajuta la diagnosticarea cancerului în stadii incipiente.

 Oamenii de ştiinţă cercetează de mult timp posibilitățile de detectare a cancerului şi a altor boli în cazul persoanelor care folosesc noii biomarkeri cu potenţial promiţător, numiți exozomi. Revista Popular Science consideră diagnosticarea cancerului pe baza exozomilor, una dintre cele 20 de descoperiri care vor schimba lumea. Exozomii ar putea reprezenta dispozitive importante în depistarea cancerului prin metode mai puţin invazive, în stadii mai incipiente, crescând astfel şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Exozomii

Exozomii sunt vezicule cu membrană minusculă – sau saci – libere de cele mai multe ori, de tip celular, inclusiv celule canceroase”, declara Zong Zeng, asistent profesor de chimie la Universitatea din Kansas. „Prima descriere a acestora, de la mijlocul anilor ’80, le descria ca fiind „praf de celule” sau săculeți cu un conţinut celular specific. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că exozomii joacă un rol important în multe funcţii biologice prin aceea că livrează şi capsulează mesajele moleculare sub formă de acizi nucleici şi proteine din celulele donatoare. Cu alte cuvinte, acestea realizează o cale crucială de colaborare între celule.

Dacă o foaie de hârtie, medie, are o grosime de aproximativ 100.000 de nanometri, exozomii se încadrează între 30 şi 150 de nanometri în dimensiune. Din acest motiv, exozomii sunt greu de separat şi de testat, necesitând mi multe etape de centrifugare – un proces obositor şi lung, potrivit oamenilor de ştiinţă.

„Nu există multe tehnologii care să fie potrivite pentru izolarea eficientă şi profilarea moleculară sensibilă de exozomi”,  spus Zeng. „În primul rând, protocoalele de izolare actuale ale exozomilor sunt consumatoare de timp şi greu de standardizat. În al doilea rând, analizele convenţionale pe exozomii colectaţi sunt lente şi necesită eşantioane mari, ceea ce este un pas cheie înapoi în dezvoltarea clinică a biomarkerilor exozomali.”

Acum, Zeng şi colegii săi de la Universitatea din Kansas şi de la Centru de Oncologie KU au publicat o lucrare de a lor în revista Royal Society of Chemistry,  lucrare ce descrie invenţia unui dispozitiv miniaturizat de testare biomedicală pentru exozomi. Numit şi  „lab on a chip”, dispozitivul promite rezultate rapide, costuri reduse, cereri minime de eşantionare şi o mai bună sensibilitate a analizei în comparaţie cu instrumentele de testare convenţionale utilizate acum pentru a examina biomarkerii mici.

Sursa: Science Daily

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba