Acceptarea sentimentului de vinovăție – partea I

Pacienții diagnosticați cu cancer trăiesc adesea cu impresia că au greșit cu ceva, fie provocând boala, fie în timpul tratamentului pe parcursul procesului de recuperare, alimentând sentimente de vină.

Identificarea unor metode sănătoase de a împărtăși, exprima și renunța la sentimentul de vină contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și a abilității de a face față cancerului.

Înțelegerea sentimentului de vinovăție

Mulți pacienți ce suferă de cancer experimentează vina, un sentiment de învinuire și regret dificil de identificat și de exprimat de cele mai multe ori. Vinovăția determină adesea oamenii să își construiască în minte scenarii de genul „ce s-ar fi întâmplat dacă,” încercând să înțeleagă ce ar fi putut face în situația respectivă într-un mod diferit sau cum ar putea să îndrepte o faptă pe care o regretă.

Pacienții bolnavi de cancer pot exprima sentimente de vină în orice clipă și din motive diverse. De exemplu :

  • Vă puteți întreba dacă ați fi putut identifica simptomele mai devreme sau dacă ați fi putut consulta un medic mai repede.
  • Vă puteți face griji că reprezentați o povară pentru familia dumnevoastră sau pentru cei care vă îngrijesc.
  • Vă puteți învinovăți pentru că tratamentul pe care l-ați primit nu a avut efectul pe care îl așteptați. Țineți minte că tratamentul a dat greș, nu dumneavoastră.
  • Vă puteți simți vinovat în legătură cu costul financiar al tratamentului sau din pricina timpului pe care nu l-ați petrecut la locul de muncă. Luați în calcul posibilitatea de a cere ajutor în administrarea costului îngrijirilor medicale pentru tratamentul cancerului.
  • Vă puteți simți vinovat pentru că dumneavoastră ați supraviețuit cancerului în timp ce alții nu au reușit. Acest sentiment poartă numele de „remușcarea supraviețuitorului.”
  • Vă puteți învinovăți propria persoană sau să vă simțiți rușinați din pricina alegerilor făcute și a obiceiurilor referitoare la modul de viață, cum ar fi băile de soare sau fumatul, factori de risc pentru apariția cancerului. De exemplu, unii pacienți ce prezintă cancer pulmonar își fac griji că nu vor primi sprijinul celor dragi deoarece au impresia că aceștia îi vor considera vinovați pentru obiceiurile nocive ce ar fi putut provoca boala.

Familia, prietenii și personalul ce asigură îngrijiri medicale pot de asemenea manifesta sentimente de vină din mai multe motive, în timpul sau după diagnosticarea cancerului ori începerea tratamentului. Aceștia se pot simți vinovați că ei sunt sănătoși în timp ce o persoană apropiată este bolnavă sau pentru că nu pot face mai multe să ajute persoana ce suferă de cancer să devină mai sănătoasă. Familia și prietenii pot experimenta de asemenea sentimente de vină din cauza faptului că se simt triști sau stresați.

Sursa : cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba