Cum apare și ce este cancerul secundar la nivelul creierului

Prima apariție a unui cancer poartă numele de cancer primar. În cazul în care unele celule se rup de tumora primară și se mută într-o altă parte a corpului ele pot forma o alta numită cancer secundar. Cancerul care s-a răspândit în creier de la o altă parte a corpului se numește tumoare secundară pe creier.

Simptomele unei tumori cerebrale secundare includ dureri de cap, senzație de rău, slăbiciune a unei părți a corpului, convulsii și modificări ale comportamentului sau ale dispoziției. Simptomele exacte depind de locul în care se află tumorile la nivelul creierului și de zona corpului pe care o controlează acea parte a creierului.

Testele pentru tumorile cerebrale secundare includ un examen neurologic. Acesta testează puterea musculară și timpii de reacție. Medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, ochii pentru a observa orice modificări ar putea apărea. Este posibil să trebuiască să efectuați o scanare CT sau o scanare RMN a creierului.

Scopul tratamentului este de a controla tumoarea apărută pe creier și orice simptom asociat precum și de a opri apariția complicațiilor ulterioare. Acesta se numește tratament paliativ. Luarea deciziilor cu privire la tratament poate fi dificilă atunci când aveți un cancer avansat. Este nevoie să înțelegeți ce poate face tratamentul în cazul dumneavoastră. De asemenea, poate doriți să vă gândiți la calitatea vieții personale în timpul tratamentului.

Tratamentul poate include radioterapie, chimioterapie, chirurgie, steroizi și controlul simptomelor.

Confruntarea cu apariția unei tumori secundare pe creier poate fi dificilă. Faptul că aflați că aveți cancer secundar este de natură să vă provoace mai multe sentimente contradictorii. Ați putea fi speriat, furios, șocat sau indiferent. Puteți găsi suport pentru a vă ajuta să treceți mai ușor peste perioada tratamentului la spital, la medicul de familie și asistentele medicale de specialitate, precum și la diferite grupuri de sprijin sau forumuri on-line.

În permanență se fac cercetări și studii pentru îmbunătățirea tratamentelor care au în vedere tumorile cerebrale secundare și oferirea de suport persoanelor care au de-a face cu simptomele acestuia, așadar nu trebuie să vă pierdeți speranța.

Când ai cancer secundar

Vestea răspândirii cancerului este de natură să aducă în prim plan mai multe sentimente diferite. Ați putea fi speriat, furios, șocat sau indiferent sau toate acestea la un loc. Cei mai mulți oameni au suferit deja un tratament pentru un cancer primar și pot simți ca este foarte nedrept să aibă de a face cu această boală a doua oară. Unele persoane au deja un cancer secundar atunci când sunt diagnosticați pentru prima dată.

Dacă aflați mai multe informații despre cancer și opțiunile de tratament aceasta vă poate ajuta să simțiți că aveți mai mult control și sunteți mai în măsură să faceți față situației. Încercați să vă acordați timp pentru a vă obișnui cu noua stare a lucrurilor. Este, de obicei, mai ușor să încercați rezolvarea unei singure probleme apărută la un moment dat, mai degrabă decât a încerca să rezolvați totul dintr-o dată.

Veți avea nevoie de informații de la propriul dvs. medic de specialitate pentru a înțelege în ce constă acest nou diagnostic. Acesta din urmă va depinde de locul în care a început cancerul și dacă s-a răspândit în altă parte. Specialistul vă poate oferi, de asemenea, mai multe informații cu privire la tratament și modul în care acesta vă poate ajuta.

 Tumorile cerebrale secundare

Întâia apariție a cancerului este numit cancer primar. Dacă unele celule se rup de tumora primară, se pot deplasa odată cu fluxul sanguin sau urmând calea sistemului limfatic și pot ajunge la o altă parte a corpului, unde pot forma o nouă tumoare. Aceasta se numește cancer secundar. Cancerele secundare sunt, de asemenea, numite metastaze.

Cancerul secundar se formează din același tip de celule ca și cancerul primar. Deci, de exemplu, în cazul în care cancerul a început în plămân și s-a extins la creier, celulele pulmonare a devenit primele canceroase, apoi s-au răspândit de la tumora pulmonară și au format o altă tumoare la creier. Aceasta este o situație total diferită de cea în care cancerul apare prima dată la creier (o tumoare primară pe creier). Acest lucru este important, deoarece diagnosticarea tipului specific de cancer îi va indica medicului dumneavoastră care este tipul de tratament de care aveți nevoie.

Care tipuri de cancer se răspândesc, de obicei, la creier

Orice cancer se poate răspândi la creier. Dar cele mai frecvente tipuri de cancer la care acest lucru se întâmplă sunt

  • Cancerul pulmonar
  • Cancerul de sân
  • Cancerul de rinichi
  • Melanomul sau cancerul de piele
  • Cancerul colorectal
  • Simptomele unei tumori cerebrale secundare

Uneori cancerele secundare la nivelul creierului sunt observate înainte de a provoca simptome, în timpul testelor de diagnosticare a cancerului primar. Câteodată, primele simptome pe care le simt oamenii sunt cele ce anunță un cancer secundar.

Simptomele pot include:

  • Dureri de cap
  • Senzație de rău
  • Slăbiciunea unei părți a corpului
  • Crize (convulsii)
  • Schimbări de personalitate sau modificări ale dispoziției
  • Modificări de vedere

Simptomele exacte vor depinde de localizarea tumorilor secundare la nivelul creierului. Tumorile pot provoca o presiune asupra țesutului cerebral din jur și simptomele vor depinde de partea corpului pe care o controlează această zonă a creierului.

Amintiți-vă că aceste simptome pot fi cauzate de alte boli. Apariția lor nu înseamnă neapărat ca aveți un cancer care s-a răspândit la creier. Dar, dacă aveți astfel de manifestări, anunțați medicul, astfel încât acesta să le poată verifica.

 Testele necesare în cazul cancerelor secundare

Medicul dumneavoastră va efectua teste specifice pentru identificarea oricăror probleme medicale. Aceasta va include testarea sistemului nervos (examen neurologic). Medicul va testa puterea dumneavoastră musculară și timpii de reacție la diferiți stimuli. El va cerceta, de asemenea, ochii pentru a vedea dacă există modificări la nivelul acestor organe.

Este posibil să vi se recomande efectuarea unei scanări CT sau o scanare RMN a creierului. Uneori se recomandă realizarea ambelor teste.

Medicul dumneavoastră se poate asigura că tumora descoperită este una secundară doar dacă prelevează prin biopsie țesut și verifică acele celule la microscop. Dar, biopsia pentru o tumoare pe creier este o procedură medicală majoră. Luând în considerare istoricul medical, va fi, de obicei, clar în urma simplei inspectări a scanurilor zonei dacă aveți un cancer secundar. Așadar,  nu va mai trebui să faceți o biopsie. Dacă nu există însă nici o certitudine, medicul dumneavoastră poate cere avize de la medici specializați în tratarea tumorilor cerebrale.

 Tratamentul

Scopul tratamentului este de a controla cancerul și simptomele acestuia. Acesta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției altor probleme.

Decizii cu privire la tratament

Deciziile cu privire la tratament pot fi dificile atunci când aveți un cancer avansat. Este nevoie să înțelegeți ce poate face tratamentul pentru dumneavoastră. De asemenea, poate doriți să vă gândiți la calitatea vieții dumneavoastră în timp ce urmați un tratament. Orice terapie medicală va avea unele efecte secundare. De asemenea, trebuie să luați în considerare și alți factori, cum ar fi timpul pe care îl petreceți pe distanța către și dinspre spital. Dacă începeți tratamentul, vă puteți opri ori de câte ori doriți în cazul în care considerați că nu puteți face față.

Medicul dumneavoastră va discuta aceste aspecte cu dumneavoastră și vă va răspunde la întrebări. Puteți lua în considerare analizarea acestor lucruri împreună cu o rudă apropiată sau cu un prieten. Sau puteți apela la o asistentă medicală de specialitate ori un consilier din cadrul spitalului.

Tratamentul va depinde de o serie de factori, inclusiv:

  • tipul de cancer primar
  • ce tip de tratament ați mai urmat anterior
  • mărimea și numărul de tumori de la nivelul creierului
  • răspândirea cancerului și în alte părți ale corpului
  • starea generală de sănătate

Unele spitale au acum clinici de specialitate pentru persoanele cu tumori cerebrale secundare.

Tipuri de tratament

Principalele tratamente pentru un cancer care s-a răspândit la creier includ:

  • Radioterapie
  • Steroizi
  • Chirurgie
  • Chimioterapie
  • Tratamente pentru controlarea simptomelor (paliative)

Radioterapia

Radioterapia folosește valuri mari de energie similară cu cea a razelor X pentru a distruge celulele canceroase. Acesta este cel mai comun tratament pentru tumori cerebrale secundare. Cantitatea de radioterapie pe care o veți suporta în cursul tratamentului va depinde de mărimea zonei afectată de cancer. Specialistul poate recomanda tratarea întregului creier în cazul în care există riscul ca alte tumori secundare să se dezvolte în viitor.

Pentru radioterapie completă pe creier, sau pentru zone mai mari, vi se vor prescrie, de obicei, o serie de sesiuni de radioterapie externă care vor dura aproximativ 1 sau 2 săptămâni.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda radioterapie țintită numită și tratament stereotactic dacă aveți doar 1 sau 2 tumori cerebrale secundare mici. Poate ați auzit de tratamentul numit Cyberknife sau radiochirurgie.

Steroizi

Steroizii apar în mod natural în organism și ajută la controlul mai multor funcții ale corpului. Ei sunt, de asemenea, produși în mod artificial și utilizați ca medicamente. Acestea sunt medicamente puternice anti-inflamatorii. Un antiinflamator este un medicament care ajută la împiedicarea apariției inflamațiilor.

Atunci când tumora secundară pe creier este diagnosticată pentru prima dată, sunteți cel mai susceptibil de a realiza un tratament cu steroizi pentru a reduce inflamația din organism. După tratament, medicul specialist va reduce treptat doza de steroizi. Aceștia pot ajuta, de asemenea, la menținerea simptomelor sub control.

Chirurgie

Este posibil ca, uneori să fie nevoie ca tumorile cerebrale secundare să fie eliminate prin intervenții chirurgicale. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil, dacă aveți o singură tumoare secundară pe creier și nu există alte tumori în alte zone ale corpului. Cancerele secundare sunt de multe ori prea larg răspândite la nivelul țesutului nervos pentru a putea fi îndepărtate în urma unei intervenții chirurgicale.

Procedura pentru îndepărtarea unei tumori secundare este aproximativ același ca și cea pentru înlăturarea unei tumori cerebrale primare.

Specialistul vă poate sugera radioterapie după operație. Pot exista celule canceroase rămase la nivelul țesutului, care s-ar putea dezvolta în noi tumori. Scopul radioterapiei este de a încerca distrugerea acestor celule și oprirea apariției oricăror alte cancere secundare.

Chimioterapia

Chimioterapia folosește medicamente pentru distrugerea celulelor canceroase. În funcție de tipul de cancer primar pe care l-ați avut, specialistul poate sugera chimioterapie pentru o tumoare secundară pe creier. Pentru ca chimioterapia să fie cel mai bun tratament, va trebui ca diagnosticul să indice un tip de cancer primar care răspunde bine la acest tip de medicație. De obicei, poate fi tratat cu medicamente ce pot ajunge în țesutul nervos.

Tumorile cerebrale sunt dificil de tratat prin chimioterapie, deoarece creierul este protejat de bariera hemato-encefalică. Acesta este un filtru natural în organism, care protejează creierul de substanțe chimice nocive. Reprezentând o barieră naturală, aceasta permite numai anumitor substanțe să treacă prin sânge spre țesuturile creierului. Doar câteva medicamente chimio-terapeutice pot trece peste bariera hemato-encefalică.

Controlul simptomelor

Cele mai frecvente simptome pe care le acuză bolnavii sunt, de obicei, cele de oboseală, dureri și pierderea poftei de mâncare. Dacă aveți crize (convulsii) vi se vor prescrie, de asemenea, medicamente pentru a vă ajuta să preveniți aceste manifestări.

Confruntarea cu un cancer secundar

Nu există nici o modalitate consacrată de a face față unei tumori secundare pe creier. Dar puteți afla sprijin la spital și la anumite grupuri de care oferă suport bolnavilor diagnosticați cu cancer. Unele organizații locale vă pot oferi ajutor emoțional sau practic, cum ar fi cel legat de problemele financiare.

Este important să încercați să vă simțiți cât mai bine posibil. Întrebați medicul specialist, medicul de familie sau asistenta din spital cu privire la referințe despre o asistentă medicală care se ocupă cu controlul simptomelor (numite uneori asistente medicale pentru îngrijire paliativă sau asistente medicale pentru îngrijire la domiciliu). Acestea sunt asistente medicale de specialitate care pot lucra cu dumneavoastră și medicul dumneavoastră curant pentru a ajuta la controlul simptomelor ce apar în urma tratamentului și de a vă îmbunătăți starea de bine fizic.

Medicul dumneavoastră poate v-a spus că tratamentul nu mai funcționează sau nu mai este posibil să îl urmați. Acest lucru poate fi un șoc. Este posibil să aveți tot felul de întrebări, la care este greu de răspuns și, de asemenea, dificil de pus.

Întrebările obișnuite includ:

  • Cât timp mai am de trăit ?
  • Cum voi muri?
  • Voi avea dureri?
  • Ce se va întâmpla cu mine?

V-ar ajuta dacă ați scrie toate întrebările dumneavoastră înainte de a discuta cu medicul sau asistenta. Este normal în orice familie ca unii oameni să vrea să pună întrebări dificile și unii nu. Încercați să respectați acest lucru și să vă oferiți reciproc dreptul de a pune întrebări. Acest lucru poate însemna că va fi nevoie să precizați în mod expres medicului dumneavoastră dacă îi oferiți permisiunea de a discuta cu rudele sau de alți membri ai familiei despre starea dumneavoastră de sănătate. Sau, dacă sunteți o rudă, ar putea fi necesar să oferiți persoanei bolnave posibilitatea de a vorbi cu medicul individual.

Durata de timp în care persoanele diagnosticate cu cancer avansat pot trăi fără tratament variază. Unii oameni pot trăi pentru un număr de ani, în timp ce altele pot trăi doar câteva luni. Medicul dumneavoastră ar putea fi în măsură să vă ajute în conturarea unei idei despre perspectivele dumneavoastră de viitor. Dar acest lucru este întotdeauna dificil de prezis și va depinde de cât de bine funcționează tratamentul.
Sursa: Cancer Research UK

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba