Rolul radioterapei în tratarea cancerului vaginal (I)

Radioterapia, ca tratament principal

Radioterapia este principalul tratament pentru multe femei cu cancer vaginal. Majoritatea femeilor cu acest tip de cancer în stadiul II sau III vor face radioterapie pentru a încerca să vindece boala.
Un tratament complet de radioterapie, conceput pentru a vindeca un cancer, este numit radioterapie radicală. Tratamentul funcționează bine în cele mai multe cazuri.
Acesta poate determina apariția unor efecte secundare care se pot extinde pe o perioadă de câteva săptămâni până la recuperarea completă. Țesuturile din zona vaginală și inghinală sunt foarte delicate și, în urma tratamentului, este posibil să existe urmări neplăcute. Astfel, pot fi generate efecte inflamatorii la nivelul regiunii prepubiene și inghinale. Acestea se vor ameliora treptat până la vindecare, în câteva săptămîni de la încheierea radioterapiei, dar pot avea efecte neplăcute la început. Pentru a preveni și pentru a minimiza aceste efecte se vor aplica tratamente specifice locale.

Radioterapia pentru a trata boala în cazul în care nu sunteți eligibilă pentru o intervenție chirurgicală

Dacă din diferite motive medicale nu sunteți eligibilă pentru o intervenție chirurgicală, radioterapia este un tratament eficient. Acest lucru se întâmplă, de obicei, pentru că există manifestări ale unei alte stări cronice, cum ar fi problemele cardiace sau pulmonare.

Radioterapia pentru a trata un cancer care nu a putut fi îndepărtat complet

Medicul specialist poate sugera un tratament de radioterapie după operație dacă nu a fost posibilă excizia completă a tumorii vaginale. Cancerul poate să fi fost prea aproape de alte structuri importante, cum ar fi canalul de scurgere a vezicii urinare (uretră) sau anus.
După o intervenție chirurgicală, chirurgul trimite țesutul îndepărtat la examinare microscopică (examen histopatologic). În laborator, un anatomo-patolog examinează țesutul pentru a evalua tipul celulelor din care este alcătuită tumora, caracteristicile acestora și eventuali alți parametrii necesari unei decizii terapeutice eficiente în continuare. În urma unei intervenții de succes, ar trebui să existe o zonă de țesut complet sănătos de jur împrejurul tumorii operate. Medicii numesc aceasta „zonă neinvadată”. Această zonă lipsită de celule canceroase ajută medicul să se asigure că în zona respectivă, cancerul a fost îndepărtat. Dar, uneori, acestă porțiune nu se poate identifica în țesut. Deci, este foarte probabil ca celulele tumorale maligne să nu fi fost îndepărtate în totalitate. În această situație, medicul specialist poate sugera o nouă intervenție chirurgicală, sau, eventual, un tratament de radioterapie, pentru a distruge celulele tumorale rămase pe loc.

Radioterapie și chimioterapie combinate

Medicul ar putea sugera urmarea unui tratament de chimioterapie alături de cel de radioterapie. Aceasta se numește chimio-radioterapie. Asocierea celor două metode terapeutice este mai eficientă în unele cazuri decât fiecare dintre aceste terapii administrate separate, iar chimioterapia administrată, în acest caz, concomitent cu radioterapia, se numește chimioterapie de radiosensibilizare. Citostaticul folosit la pacientele care au nevoie de chimio-radioterapie se numește cisplatin și utilizarea lui este recomandată deoarece acesta acționează asupra celulelor tumorale care se găsesc într-o fază a ciclului celular care este radiorezistentă. În felul acesta, probabilitatea ca numărul de celule tumorale distruse simultan este crescut la maxim fără o creștere semnificativă a efectelor secundare. Administrarea chimioterapiei de radiosensibilizare se face o dată pe săptămână, începând înaintea primei fracții de radioterapie și se repetă la fiecare șapte zile.

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba