Căutarea unui loc de muncă după cancer – partea a – II – a

Solicitări rezonabile de acomodare

Uneori cancerul, tratamentul împotriva cancerului sau ambele cauzează limitări precum oboseala, dureri cronice şi dificultăţi cognitive care pot fi considerate handicap de ADA. Conform acestei legi, în cazul în care o persoană este calificată pentru locul său de muncă, anagajatorii trebuie să facă ajustări şi să creeze condiţii adecvate pentru angajaţii cu dizabilităţi, pentru a le permite acestora să îşi îndeplinească obligaţiile esenţiale ale funcţiei pe care o ocupă. Aceste ajustări mai poartă numele de “acomodare rezonabilă”. Acestea variază de la o persoană la alta şi pot include mai puţine ore de muncă, posibilitatea de a lucra de acasă, relocarea pe o altă poziţie, permisiunea de a consulta medicul periodic, sau pauze periodice în programul de muncă pentru medicamentaţie şi pentru a lua legătura cu membrii din echipa de tratament.

Dacă ştiţi că veţi avea nevoie de acomodări pentru un anumit loc de muncă, nu este obligatoriu să faceţi cerere încă din timpul procesului de recrutare. Puteţi solicita o acomodare în orice moment în timpul ocupării locului de muncă. De asemenea, o cerere de acomodare poate fi făcută şi de altcineva în numele dumneavoastră, cum ar fi de un cadru medical, un membru al familiei sau un prieten.

Angajatorul are dreptul să solicite documentaţia necesară care să ateste handicapul dumneavoastră, sau problema medicală, înainte de a acorda o acomodare rezonabilă. Cu toate acestea, angajatorilor le este interzis să ceară înregistrări medicale. Tot aceştia pot refuza o cerere în cazul în care aceasta ar duce la „dificultăţi excesive”. Cu toate acestea, un angajator este obligat să afle dacă există o acomodare mai uşoară sau mai puţin costisitoare, care să se plieze pe aşteptările angajatului.

Preocupări legate de asigurare în procesul de cătare a unui loc de muncă

 Este important pentru supravieţuitorii de cancer să aibă o asigurare de sănătate de încredere. Unii, dar nu toţi, angajatori oferă planuri de asigurare de sănătate de grup. Dacă aveţi în vedere un grup, aveţi drepturi în conformitate cu legile statului:

  1. Nu vă poate fi refuzată asigurare de sănătate în conformitate cu planul de sănătate de către angajator, doar pentru că sunteţi un supravieţuitor în lupta cu cancerul.
  2. În prezent, unele planuri de sănătate de grup exclud temporar acoperirile legate de o stare de sănătate anterioară, precum cancerul.  Aceasta mai poate fi privită ca o condiţie care exista dinainte pentru o perioadă de excluziune.  Cu toate acestea, începând cu 1 ianuarie 2014, companiile de asigurări nu pot nega plata pentru afecţiuni pre-existente. Odată ce aveţi asigurarea, o acoperire provocată de o stare anterioara, va fi suportată de compania de asigurări.
  3. Dacă ați renunțat recent la un loc de muncă unde aveați o asigurare de sănătate, este recomandat să păstrați asigurarea prin semnarea prelungirii acesteia sub incidența legii bugetului consolidat a reconcilierii. Această lege îți dă dreptul de a păstra temporar beneficiile asigurării de sănătate dacă reduci din numărul de ore lucrate, renunți la serviciu sau îți pierzi locul de muncă. Cu toate acestea, există și situații în care trebuie să plătiți serviciile medicale în întregime. Perioada în care vă puteți păstra asigurarea medicală depinde de fiecare situație în parte. De cele mai multe ori perioada se întinde pe parcursul a 60 de zile din momentul în care s-a întrerupt activitatea profesională.

 Confruntarea cu preocupările emoționale în timpul căutării unui job

 Căutarea și găsirea unui loc de muncă este adesea stresantă și descurajatoare, mai ales pe fondul unui climat economic nefavorabil. Prin urmare, este recomandat să nu se pună presiune mare și să se aibă grijă de nevoile emoționale în tot acest timp. Nu renunțați la hobby-urile dumneavoastră, pentru că vă vor ajuta mintea să se relaxeze și vă vor motiva.

Unii candidați prind curaj cu ajutorul grupurilor de sprijin, grupuri care reușesc să conecteze pacienții cu angajatorii. Acestea oferă sugestii și sfaturi ce pot reprezenta  resurse utile pentru a învăța despre potențialele deschideri către locurile de muncă. Luarea de măsuri proactive poate stimula stima de sine și vă poate ajuta să fiți optimist pe tot parcursul perioadei în care vă căutați un loc de muncă.

Sursa: Cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba