IMRT poate îmbunătăți rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer (II)

Studiul SEER

Deci, ce se întâmplă? Echipa a folosit rezultatele finale de supraveghere și epidemiologie ale bazelor de date Medicare SUA (SEER), selectând pacienții cărora li s-a recomandat radioterapie pentru cancerele ORL în ​​termen de șase luni de la diagnosticare, între 1999-2007.

Pacienții au avut o vîrstă medie de 72.2 ani. Mai mult de jumătate (58,3%) au avut cancer al cavității bucale și orofaringelui, urmat de cancer de laringe (18,0%) și hipofaringe (10,7%). Aproximativ o treime au suferit intervenții chirurgicale și au făcut radioterapie adjuvantă , iar restul au fost trataţi cu radioterapie fără chirurgie. O treime din pacienți au primit radioterapie de tip IMRT.

 „Aceasta este o constatare unică și controversată”, a mai spus Dr. Beadle. „Studiul nostru, folosind o bază de date mare, pe baza unei populații mari oferă primele informații care să sugereze că IMRT poate îmbunătăți rezultatele în ceea ce privește controlul cancerului. S-a presupus dintotdeauna că IMRT ar oferi un avantaj în controlul efectelor produse de cancer. Descoperirile noastre oferă speranța unor rezultate mai bune pentru pacienții ce suferă de cancer la cap și gât.”

O abordare eficientă din punct de vedere al costurilor ?

Studiul urmează unui alt raport de eficiență a costurilor dintr-un alt grup, publicat în noiembrie 2013 care a comparat IMRT și radioterapia conformaţională 3D ( Int. J. Radiat.Oncol. Biol. Phys. 87 683 ). Autorii studiului au stabilit ca în timp ce IMRT a oferit un beneficiu mai bun legat de calitatea vieții, nu a fost rentabil pentru primii doi ani de tratament. Eficiența medie incrementală a costurilor – din punct de vedere al sănătății din SUA a fost de 101.100 dolari câștigați pe calitatea-vieții / an, pentru un pacient în vârstă de 65 de ani.

Cu toate acestea, la o perioadă de supraviețuire de 15 ani pentru pacienții cu prognostic favorabil, costul s-a redus la 34.523 dolari pe an. Costurile ar putea fi reduse în continuare prin faptul că nu este nevoie de alte medicamente suplimentare necesare pentru a trata efectele toxice ale radiațiilor cum ar fi gestionarea disfagiei, xerostomiei sau de îngrijirea dentară legată de radioterapie, precum și în evitarea pierderii veniturilor pentru pacienții care au o slujbă. Dacă IMRT conferă într-adevăr un avantaj în termeni de de supraviețuire specifică cancerului, în plus față de reducerea toxicității, raportul cost-eficacitate poate fi mai pronunțat. Acest lucru va fi obiectul unor studii viitoare.

Sursa: Medical Physics Web

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba