Diagnosticarea cancerului de col uterin

Dacă există suspiciune de cancer de col uterin (de exemplu din cauza unei sângerări vaginale anormale), medicul ginecolog va recomanda cel mai probabil să vă testați pentru o boală cu transmitere sexuală.

Clamidioza este o infecţie bacteriană cu Chlamydia, care se transmite prin contact sexual, fiind una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din întreaga lume, pentru care femeile prezintă sângerare vaginală anormală. Infecţia cu Chlamydia creşte riscul de infecţie cu HIV(virusul imunodeficienţei umane), în cazul expunerii. De asememenea o mamă infectată poate transmite infecţia copilului ei în timpul naşterii.

Testarea pentru chlamydia presupune prelevarea unei mici probe de la nivelul colului uterin sau efectuarea unui test de urină.

Alte teste pentru a confirma diagnosticul de cancer de col uterin includ:

Colposcopia

Dacă aţi avut un rezultat anormal la testul de evaluare a colului uterin, sau dacă simptomele dumneavoastră sugerează că aţi putea avea cancer de col uterin, este posibil ca ginecologul să efectueze o colposcopie. Aceasta este o examinare vaginală internă efectuată pentru a vedea dacă există anomalii la nivelul colului uterin. Pe lângă examinarea colului uterin, este posibil ca medicul ginecolog să recolteze o mică probă de ţesut pentru biopsie, astfel încât aceasta să fie analizată la microscop pentru a vedea dacă există celule canceroase. Colposcopia este o procedură neinvazivă, uşoară. Examinarea durează aproximativ 10-15 minute şi poate cauza iritaţie vaginală şi senzaţie de arsură pentru câteva minute. Recomandabil ar fi să vă programaţi examinarea la o săptămână de la debutul menstruaţiei.

Conizaţia 

Dacă medicul ginecolog nu poate vedea colul uterin în mod corespunzător utilizând un colposcop, este posibil să fie nevoie să efectuaţi o conizaţie. Conizația reprezintă o procedură chirurgicală minoră care se desfăşoară într-un spital, de regulă folosind un anestezic local.

În timpul procedurii va fi prelevată o secţiune mică în formă conică sau cilindrică de la nivelul colului uterin care va fi examinată ulterior la microscop pentru a vedea dacă există celule canceroase. Este posibil ca în urma acestei proceduri să experimentaţi sângerări vaginale timp de până la patru săptămâni. De asemenea, este posibil să aveţi dureri asemănătoare cu cele specifice perioadei de menstruaţie. Conizaţia este de obicei efectuată în urma unui test Papanicolaou, a unei colposcopii şi, după caz, a unei biopsii ţintite.

Testări suplimentare

Dacă rezultatele biopsiei sugerează că aveţi cancer de col uterin şi că există riscul ca acesta să se fi răspândit, este posibil să aveţi nevoie să efectuaţi teste suplimentare pentru a evalua cât de mult s-a extins cancerul. Aceste teste pot include:

 • O examinare a pelvisului desfăşurată sub anestezie generală – uterul, vaginul, rectul şi vezica urinară vor fi verificate pentru prezenţa cancerului.
 • Analize de sânge – care pot fi folosite pentru a ajuta la evaluarea statusului ficatului, rinichilor şi a măduvei osoase.
 • Tomografia Computerizată (Scanare CT ) 3.2.– prin această metodă se efectuează scanări interioare ale corpului, care, prin intermediul unui computer sunt asamblate în imagini detaliate tridimensionale; CT-ul este util pentru a localiza tumorile canceroase şi pentru a verifica dacă celulele canceroase s-au răspândit.
 • Imagistica prin Rezonanţă Magnetică (IRM) – acest tip de scanare utilizează câmpuri magnetice puternice şi unde de radiofrecvenţă pentru a produce imagini detaliate ale interiorului corpului; de asemenea, această metodă poate fi folosită pentru a verifica extensia cancerului.
 • Radiografie pulmonară – aceasta va indica dacă a avut loc extensia cancerului la nivelul plămânilor.
 • Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET) – această metodă este similară cu cea IRM, cu excepţia faptului că aceasta poate să arate şi cât de bine funcţionează diferite organe ale corpului; acest tip de scanare poate fi folosit pentru a vedea în ce măsură pacientul răspunde la tratament.

Stadializarea

 Stadializarea reprezintă măsurarea gradului de extensie a cancerului. Cu cât stadiul este mai mic, cu atât probabilitatea ca tratamentul să fie complet este mai mare. Astfel, cancerul de col uterin se clasifică în 5 stadii:

 • Stadiul zero (pre-cancer) – nu există celule canceroase la nivelul colului uterin, însă există modificări biologice care ar putea declanşa debutul cancerului în viitor; acest stadiu este numit neoplazie cervicală intraepitelială (CIN).
 • Stadiul I – cancerul este încă doar la nivelul colului uterin.
 • Stadiul II – cancerul s-a extins în afara colului uterin până în secţiunea superioară a vaginului sau în ţesutul adiacent.
 • Stadiul III – cancerul s-a extins în secţiunea inferioară a vaginului şi/sau în ţesutul pelvisului.
 • Stadiul IV – cancerul s-a extins la nivelul intestinelor, vezicii urinare, sau, în cazurile foarte avansate, la nivelul plămânilor.

Citește și:

Simptomele cancerului de col uterin

Cauze şi factori de risc pentru cancerul de col uterin

Tratamentul cancerului de col uterin

Înapoi la: Cancer de col uterin