Tratamentul cancerului de col uterin

Persoanele cu cancer de col uterin  ar trebui să beneficieze de îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare, o echipă de specialişti care lucrează împreună pentru a oferi cel mai bun tratament. Toţi aceştia formează Comisia Oncologică.

Tratamentele principale pentru cancerul de col uterin sunt:

Comisia Oncologică recomandă un plan de tratament în funcţie de stadiul cancerului de col uterin. Poate fi unul dintre tratamente sau o combinaţie a acestora:

  • Pentru stadiul zero al cancerului de col uterin (neoplazie cervicală intraepitelială) – celulele anormale sunt îndepărtate, procedură care poate fi efectuată prin diferite metode, inclusiv prin utilizarea unor lasere pentru “a arde” celulele sau printr-un instrument care le îndepărtează prin îngheţ.
  • Pentru stadiul I incipient de cancer de col uterin – se utilizează intervenţia chirurgicală prin care este înlăturat un segment sau întregul uter.
  • Pentru stadiul I avansat şi pentru stadiul II de cancer – se utilizează intervenţia chirurgicală sau radioterapia; uneori, intervenţia chirurgicală este urmată de o sesiune de radioterapie.
  • Pentru stadiul III şi pentru stadiul IV incipient de cancer – radioterapia se foloseşte în combinaţie cu chimioterapia.
  • Pentru stadiul IV avansat de cancer – chimioterapia, radioterapia şi posibil intervenţia chirurgicală sunt folosite pentru a oferi un tratament paliativ.

Monitorizare

După finalizarea tratamentului şi după ce s-a îndepărtat tumora din corp, veţi avea nevoie să veniţi la programări periodice pentru testări. De regulă, acestea vor implica o examinare fizică a vaginului, şi – dacă e cazul – a colului uterin.

Dacă examinarea depistează orice modificare cu potenţial suspect atunci este posibil să se efectueze o biopsie suplimentară.

În aproximativ 1 din 5 cazuri, cancerul de col uterin poate recidiva. Acest lucru se întâmplă de regulă în circa 18 luni după finalizarea unei sesiuni de tratament.

Programările pentru monitorizare sunt destul de variate. De regulă sunt recomandate la fiecare patru luni după finalizarea tratamentului pentru primii doi ani şi apoi la fiecare şase până la 12 luni pentru încă trei ani.

Citește și:

Simptomele cancerului de col uterin

Cauze şi factori de risc pentru cancerul de col uterin

Diagnosticarea cancerului de col uterin

Înapoi la: Cancer de col uterin