Cauze şi factori de risc pentru cancerul endometrial

Nu se ştie exact cauza cancerului endometrial, însă sunt anumiţi factori care cresc riscul de a dezvolta acest tip de cancer;

 Vârsta

Riscul de apariţie a cancerului uterin/endometrial creşte odată cu vârsta, cele mai multe cazuri fiind la femeile care au peste 50 de ani.

Hiperestrogenia

Riscul de a dezvolta cancer uterin/endometrial este legat de creșterea cantității de estrogen ân organism. Estrogenul este unul dintre hormonii care reglează funcţiile sistemului reproducător la femei.

  • Estrogenul stimulează eliberarea de ovule de la nivelul ovarelor şi determină diviziunea celulelor mucoasei uterine.
  • Progesteronul pregăteşte mucoasa uterului să primească ovulul din ovare.

Nivelele de estrogen şi progesteron din corp se echilibrează de regulă unul pe celălalt. Dacă estrogenul nu este menţinut în echilibru de progesteron, nivelul de estrogen din corp poate creşte, nefiind compensat de progesteron.

După menopauză, corpul nu mai produce progesteron, încă se mai produc cantităţi mici de estrogen. Această situaţie în care estrogenul nu este compensat de progesteron determină diviziunea celulelor endometrului, ceea ce poate creşte riscul de apariţie a cancerului uterin/endometrial.

Supraponderabilitatea sau obezitatea

Întrucât estrogenul se poate produce în ţesutul adipos, supraponderabilitatea sau obezitatea creşte nivelul de estrogen din corp. Astfel, posibilitatea de a dezvolta cancer uterin/endometrial creşte semnificativ.

Femeile care sunt supraponderale sunt predispuse de 3 ori mai mult la cancerul uterin/endometrial în comparaţie cu femeile care au o greutate normală. Femeile cu un grad crescut de obezitate sunt de 6 ori mai predispuse să dezvolte cancer endometrial comparativ cu femeile care au o greutate normală.

Istoricul naşterilor

Femeile care nu au avut copii prezintă un risc mai mare de cancer uterin/endometrial. Acest lucru este argumentat prin faptul că, în timpul sarcinii, femeia prezintă nivele crescute de progesteron și nivele scăzute de estrogen, cu efect de protecție asupra mucoasei uterine comparativ cu femeile negravide care au cantități de estrogen mai mari.

Diabetul

Femeile care au diabet sunt de două ori mai predispuse la dezvoltarea cancerului uterin/endometrial comparativ cu femeile care nu suferă de diabet. Diabetul provoacă o creştere a nivelului de insulină din corp, ceea ce poate creşte nivelul de estrogen.

Hiperplazia endometrială

Hiperplazia endometrială are loc atunci când mucoasa uterină se îngroaşă. Femeile care au această afecţiune pot prezenta un risc crescut de a dezvolta cancer uterin/endometrial.

Citește și:

Simptomele cancerului endometrial

Diagnosticarea cancerului endometrial

Tratamentul cancerului endometrial

Înapoi la: Cancer endometrial (corp uterin)