Diagnosticarea cancerului endometrial

Ar trebui să vizitaţi medicul de familie sau ginecologul dacă prezentaţi sângerări vaginale. Deşi este improbabil ca această sângerare să fie provocată de cancer uterin/endometrial, este mai bine să vă asiguraţi.

Analize de sânge

Uneori o analiză a sângelui poate ajuta la diagnosticarea cancerului uterin/endometrial. Acest lucru se datorează faptului că anumite tumori canceroase eliberează anumite substanţe chimice în sânge, cunoscute ca „markeri tumorali” care pot fi depistaţi la o analiză a sângelui.

Cu toate acestea, acest tip de analiză nu este complet fiabil. Prezenţa acestor substanţe chimice nu înseamnă în mod clar că aveţi cancer uterin/endometrial, iar anumite persoane cu cancer uterin/endometrial nu prezintă aceste substanţe chimice în sânge.

Ecografie transvaginală (TVU)

Un alt test pe care este posibil să fie nevoie să îl efectuaţi se numeşte ecografia transvaginală (TVU).

TVU este un tip de scanare ecografică care foloseşte un scanner mic, sub forma unei sonde ecografice. Sonda este plasată direct în vagin pentru a obţine o imagine detaliată a interiorului uterului; poate provoca o senzaţie de disconfort, însă procedura nu este dureroasă.

TVU verifică dacă există modificări de grosime a mucoasei uterine (endometru) care poate fi un indicator al cancerului uterin la femeile după menopauză. De asemenea ecografia poate să determine dacă tumora s-a extins și la mușchiul uterin (miometru).

Biopsia

Dacă  în urma ecografiei, pacienta prezintă modificări de grosime a mucoasei uterine, de regulă, se efectuează o biopsie pentru a confirma diagnosticul.

În cadrul procedurii de biopsiere se recoltează o probă mică de celule de la nivelul  membranei care tapetează uterul (endometrul). Această probă este ulterior analizată la un laborator pentru a verifica prezenţa celulelor canceroase.

 Teste care se efectuează în cazul în care aveţi cancer uterin/endometrial

Dacă sunteţi diagnosticată cu cancer uterin/endometrial, este posibil să efectuaţi teste suplimentare care să ajute la stabilirea stadiului cancerului. Stadializarea cancerului va permite doctorilor să stabilească cât de mare este tumora, dacă acesta s-a extins sau nu şi care sunt cele mai bune opţiuni de tratament.

Aceste teste pot include:

  • Radiografie pulmonară – în care se foloseşte scanarea cu raze X pentru a verifica dacă s-a produs extensia cancerului la nivelul plămânilor.
  • Un examen de Tomografie Computerizată (Scanare CT)– în care o serie de imagini obţinute prin scanarea cu raze X transmite informații despre răspândirea bolii în organism.
  • Un examen de Imagistică prin Rezonanţă Magnetică (IRM)– în care se folosesc câmpuri magnetice şi unde de radiofrecvenţă pentru a crea o imagine detaliată a interiorului corpului verificându-se extensia cancerului.

 Stadiile şi gradele cancerului uterin/endometrial

Specialiştii medicali folosesc un sistem de stadializare pentru a descrie cât de mult a avansat cancerul uterin/endometrial. Aceste stadii sunt:

  • Stadiul I: tumoră limitată doar la corpul uterin.
  • Stadiul II: tumora invadează colul uterin (cervixul), dar nu se extinde în afara uterului.
  • Stadiul III: tumora s-a extins în afara uterului în ţesutul învecinat, la nivelul pelvisului sau a nodulilor limfatici.
  • Stadiul IV: tumoral s-a extins în ţesuturile moi ale abdomenului, sau la nivelul altor organe precum vezica urinară, intestinele, ficatul sau plămânii.

Citește și:

Cauze şi factori de risc pentru cancerul endometrial

Simptomele cancerului endometrial

Tratamentul cancerului endometrial

Înapoi la: Cancer endometrial (corp uterin)