Radioterapia ca tratament pentru cancerul endometrial

De cele mai multe ori radioterapia se recomandă după o intervenție chirurgicală, însă poate fi utilizată și ca strategie de tratament de primă intenție. Radioterapia poate vindeca în cazul în care cancerul este limitat la vagin și poate fi folosită în diferite etape de tratament, în funcție de stadiul și gradul cancerului endometrial.

 Radioterapia în cazul cancerului uterin/endometrial se poate recomanda atunci când există un risc semnificativ de recidivare a cancerului la nivelul pelvisului. Deasemenea poate fi utilizată pentru a controla simptomele și pentru a crește confortul pacientului precum și pentru a încetini răspândirea cancerului atunci când tratamentul chirurgical nu este posibil.

Pentru cancerul uterin se recomandă în principal brahiterapia (sau radioterapia internă) care presupune inserarea temporară a unui dispozitiv care emite radiații în interiorul vaginului. Acest dispozitiv oferă o doză mare de radiații direct în zona în care celulele canceroase sunt cel mai ușor de găsit, lucru care ajută la minimizarea efectelor radiațiilor asupra țesuturilor sănătoase. Dispozitivul este plasat în vagin doar pentru câteva minute, o dată pe zi, iar tratamentul este repetat de trei până la cinci ori, ceea ce face acest tratament convenabil pentru paciente. Tratamentul este administrat în ambulatoriu, iar femeile care îl urmează nu trebuie să rămână în spital peste noapte, acestea putând continua activitățile lor normale de zi cu zi în timpul tratamentului.

Radioterapia poate provoca efecte secundare, și anume:

  • Pielea în zona tratată poate deveni roşie şi inflamată;
  • Iradierea în zona pelviană poate afecta intestinul, şi poate cauza stări de rău şi diaree;
  • Pe măsură ce înaintaţi cu tratamentul, este posibil să vă simţiţi obosită.

Majoritatea acestor efecte secundare vor dispărea la finalizarea tratamentului, dar în jur de 5% din femei continuă să aibă efecte secundare pe termen lung în urma tratamentului, precum diaree şi sângerarea rectală.

Citește și:

Înapoi la: Tratamentul cancerului endometrial