Cauzele şi factorii de risc ai cancerului colorectal

Cancerul apare atunci când celulele dintr-o anumită zonă a corpului se divizează şi se multiplică prea rapid. Acest lucru produce o porţiune de ţesut cunoscută sub numele de tumoră.

Majoritatea cazurilor de cancer de colon se dezvoltă mai întâi în interiorul aglomerării de celule pe mucoasa interioară a intestinului. Aceste aglomerări sunt cunoscute drept polipi. Cu toate acestea, dacă dezvoltaţi polipi, nu înseamnă neapărat că veţi avea cancer intestinal.

Încă nu se ştie exact ce anume face cancerul să se dezvolte în interiorul intestinului. Cu toate acestea, cercetările au demonstrat că există mai mulţi factori care ar putea să crească şansele de a-l dezvolta.

Vârsta 

Aproximativ 2/3 din persoanele diagnosticate cu cancer intestinal au peste 60 de ani.

 Istoricul familial

Există dovezi conform cărora cancerul intestinal poate fi transmis genetic. Aproximativ 20% din persoanele care dezvoltă cancer intestinal au o rudă apropiată (mamă, tată, frate sau soră) sau o rudă de gradul doi (bunic, unchi sau mătuşă) care, de asemenea, au avut cancer de colon.

Se estimează că în cazul în care aveţi o rudă apropiată cu istoric de cancer intestinal, riscul de a dezvolta cancer intestinal se dublează. Dacă aveţi două rude apropiate cu istoric de cancer intestinal, riscul pentru dvs. creşte de patru ori.

 Dieta

Un număr mare de dovezi sugerează faptul că o dietă bogată în carne roşie şi procesată poate creşte riscul de a dezvolta cancer de colon. Din acest motiv, Departamentul de Sănătate sfătuieşte persoanele care mănâncă mai mult de 90 grame (greutate carne gătită) de carne roşie şi procesată pe zi să reducă consumul la 70 grame.

Există, de asemenea, dovezi că o dietă bogată în fibre şi săracă în grăsimi saturate poate ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal. Medicii specialişti în oncologie sunt de părere că acest lucru se întâmplă deoarece acest tip de dietă încurajează mişcările intestinale regulate.

Fumatul

Persoanele care fumează ţigări au cu 25% mai multe şanse de a dezvolta cancer intestinal, alte tipuri de cancer şi boli de inimă decât persoanele care nu fumează.

Consumul de alcool

Un studiu important, numit studiul EPIC, a arătat faptul că alcoolul a fost asociat cu riscul de cancer intestinal. Chiar şi alcoolul în cantităţi mici vă poate supune unui risc mai ridicat de a dezvolta cancer intestinal. Studiul EPIC a constatat că pentru fiecare două unităţi de alcool pe care o persoană le bea în fiecare zi, riscul de dezvoltare a cancerului intestinal ajunge până la 8%.

Obezitatea

Obezitatea este conectată unui risc crescut de cancer intestinal. Bărbaţii obezi sunt cu 50% mai predispuşi la riscul de a dezvolta cancerul intestinal decât persoanele cu o greutate normală. Bărbaţii cu un nivel de obezitate ridicat, care au un indice de masă corporală (IMC) de peste 40, sunt de două ori mai predispuşi la riscul de a dezvolta cancer intestinal.

Femeile obeze prezintă un risc uşor crescut de a dezvolta boala, iar femeile cu un nivel de obezitate ridicat sunt cu 50% mai predispuse riscului de a dezvolta cancerul intestinal decât femeile cu o greutate normală.

 Sedentarismul

Persoanele sedentare prezintă un risc mai crescut de a dezvolta cancerul intestinal. Puteţi ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal şi de alte tipuri de cancer făcând mişcare în fiecare zi. Riscul poate fi redus cu până la o cincime dacă faceţi o oră de exerciţii fizice intense în fiecare zi sau două ore de exerciţii moderate (precum aspirarea sau mersul pe jos).

Tulburările digestive

Unele boli vă pot predispune la un risc mai crescut de a dezvolta cancerul intestinal. Persoanele care suferă de boala Crohn (inflamația colonului) sunt de 2-3 ori mai predispuşi la dezvoltarea cancerului de colon. Riscul de dezvoltare a cancerului de colon este mult mai ridicat la persoanele care suferă de colită ulceroasă, şi 1 din 20 din aceste persoane va continua să dezvolte boala.

 Boli genetice

Există două boli ereditare rare care pot provoca apariţia cancerului intestinal. Acestea sunt:

a)    Polipoză adenomatoasă familială (PAF).

b)    Cancer colorectal nonpolipozic ereditar (CCNPE).

Citește si:

Simptomele cancerului colo-rectal

Diagnosticarea cancerului colo-rectal

Tratarea cancerului colo-rectal

Înapoi la: Cancerul colorectal