Diagnosticarea cancerului colorectal

Când veţi vizita prima dată medicul generalist, acesta vă va întreba despre simptome şi dacă aţi avut în istoricul familial vreun caz de cancer intestinal.

Apoi va efectua o examinare fizică ce este cunoscută sub numele de examinare digitală rectală (DRE).

O examinare DRE este un mod util de a verifica dacă există un nodul vizibil în interiorul rectului. Acesta este detectat în aproximativ 40-80% din cazuri de cancer rectal.

Examinare suplimentară

Două teste sunt utilizate în mod frecvent pentru a confirma un diagnostic de cancer intestinal:

a)    Sigmoidoscopia este o examinare a rectului şi a unei porţiuni din intestinul gros.

b)    Colonoscopia este o examinare în întregime a intestinului gros.

a)    Sigmoidoscopia

Sigmoidoscopia utilizează un dispozitiv numit sigmoidoscop, care este un tub subţire, flexibil, ataşat la o cameră mică cu lumină.

Sigmoidoscopul este introdus în rect şi apoi dirijat în sus în intestin. Camera afişează imagini pe un monitor. Acest lucru permite medicului să verifice dacă există zone anormale în rect sau în intestin care ar putea reprezenta rezultatul cancerului.

Sigmoidoscopia poate fi, de asemenea, utilizată pentru a îndepărta mici probe de ţesut care prezintă suspiciune de cancer astfel încât să fie testate în laborator. Această procedură este cunoscută sub numele de biopsie.

De obicei, sigmoidoscopia nu este dureroasă, dar poate fi inconfortabilă. Majoritatea persoanelor merg acasă după ce examinarea a fost finalizată.

b)    Colonoscopia

Colonoscopia este similară cu sigmoidoscopia doar că se utilizează un tub mai lung, numit colonoscop, pentru a examina întregul intestin.

Intestinul trebuie să fie gol la efectuarea colonoscopiei, astfel încât veţi primi un regim special timp de câteva zile înainte de examinare şi un laxativ (medicamente pentru a ajuta la golirea intestinului) în dimineaţa examinării.

Vi se va administra un sedativ pentru a vă ajuta să vă relaxaţi, după care medicul va introduce colonoscopul în rect şi îl va muta de-a lungul intestinului gros. Ca şi în cazul sigmoidoscopului, colonoscopul poate fi utilizat pentru a obţine o biopsie, precum şi imagini care indică orice zone anormale.

Colonoscopia durează aproximativ o oră pentru finalizare; majoritatea persoanelor pot merge acasă odată ce şi-au revenit din efectul sedativului. După procedură, probabil vă veţi simţi somnoros o perioadă, astfel încât stabiliţi cu cineva să vă conducă acasă.

 Testare suplimentară

Dacă se confirmă diagnosticul de cancer intestinal, de obicei se realizează teste suplimentare din două motive:

 • Verificarea dacă s-a răspândit cancerul din intestin la alte părţi ale corpului;
 • Ajutarea la hotărârea asupra celui mai eficient tratament pentru dvs.

Aceste teste pot include:

 • Examinarea de Tomografie Computerizată (CT) sau examinarea de Imagistică de Rezonanţă Magnetică (IRM) pentru a oferi o imagine detaliată a intestinului şi a altor organe.
 • Ecografiile care pot fi utilizate pentru a privi în interiorul altor organe, precum ficatul, pentru a vedea dacă s-a răspândit cancerul în aceste regiuni.
 • Radiografiile pulmonare, care pot fi utilizate pentru a evalua starea inimii şi a plămânilor.
 • Testele de sânge pentru a detecta o proteină specială, cunoscută sub numele de marker tumoral, eliberată de celulele canceroase în unele cazuri de cancer intestinal.

Stadii şi grade

Odată ce examinările şi testele de mai sus au fost finalizate, ar trebui să fie posibilă determinarea stadiului şi a gradului cancerului. Stadializarea se referă la cât de mult a avansat cancerul. Stabilirea gradului se referă la cât de agresiv şi cât de posibilă este răspândirea cancerului.

 • Stadiul I – cancerul se află încă în mucoasa intestinului sau în cea rectală.
 • Stadiul II – cancerul s-a răspândit în stratul de muşchi care înconjoară intestinul.
 • Stadiul III – cancerul s-a răspândit în ganglionii limfatici din apropiere.
 • Stadiul IV – cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului, precum ficatul.

Acesta este un ghid simplificat. Stadiul II este împărţit în categorii suplimentare numite A şi B şi stadiul III este împărţit în categoriile A, B şi C.

Există trei categorii de cancer intestinal:

 • Gradul I este un tip de cancer care creşte încet şi prezintă şanse slabe de răspândire dincolo de intestin.
 • Gradul II este un tip de cancer care creşte moderat şi prezintă şanse medii de răspândire dincolo de intestin.
 • Gradul III este un tip de cancer care creşte rapid şi prezintă şanse ridicate de răspândire dincolo de intestin.

Citește si:

Simptomele cancerului colo-rectal

Cauzele şi factorii de risc ai cancerului colo-rectal

Tratarea cancerului colo-rectal

Înapoi la: Cancerul colorectal