Intervenţia chirurgicală – cancerul de colon

În cazul în care cancerul se află în stadiu incipient, este posibilă îndepărtarea unei mici porţiuni a mucoasei din peretele colonului. Această procedură este cunoscută sub numele de excizie locală.

În cazul în care cancerul s-a răspândit în muşchii care înconjoară colonul, de obicei va fi necesară îndepărtarea unei întregi porţiuni din colon. Îndepărtarea parţială a colonului este cunoscută sub numele de colectomie.

În funcţie de localizarea cancerului, posibilele proceduri chirurgicale includ:

  • Hemicolectomie stângă – în care se îndepărtează jumătatea stângă a colonului;
  • Colectomie transversă – în care se îndepărtează porţiunea mediană a colonului;
  • Hemicolectomie dreaptă – în care se îndepărtează jumătatea dreaptă a colonului;
  • Colectomie sigmoid – în care se îndepărtează porţiunea inferioară a colonului;

Există două moduri în care colectomia poate fi efectuată:

  • În colectomie deschisă, chirurgul face o incizie mare în abdomen şi îndepărtează o porţiune a colonului.
  • Colectomia laparoscopică este un tip de „intervenţie chirurgicală prin gaura cheii”, în care chirurgul face un număr de mici incizii în abdomen şi utilizează instrumente speciale, ghidate de o cameră pentru a îndepărta o porţiune a colonului.

Ambele tehnici sunt considerate la fel de eficiente în îndepărtarea cancerului şi prezintă riscuri similare de complicaţii. Colectomiile laparoscopice au avantajul unui timp de recuperare mai rapid şi implică mai puţină durere post-operatorie.

Colectomiile laparoscopice ar trebui să fie acum disponibile în toate spitalele care efectuează intervenţii chirurgicale pentru cancerul de colon, deşi nu toţi chirurgii realizează acest tip de intervenţie. Dacă luaţi în calcul operaţia de cancer de colon folosind intervenţia chirurgicală prin gaura cheii, discutaţi acest aspect cu chirurgul dvs.

În timpul operaţiei, este posibil ca ganglioni limfatici din apropiere să fie, de asemenea, îndepărtaţi. Se obişnuieşte să se îmbine capetele intestinului după operaţia de cancer de colon, dar extrem de rar se întâmplă ca acest lucru să nu fie posibil şi să fie necesară o efectuarea unei stome.

Citește și:

Înapoi la: Tratarea cancerului colo-rectal