Intervenţia chirurgicală pentru stomă

Intervenţia chirurgicală pentru stomă

În unele cazuri, chirurgul poate decide că este necesară vindecarea colonului înainte ca acesta să fie reconstruit, sau că s-a îndepărtat prea mult din colon pentru a mai fi posibilă reconstruirea.

În acest caz, va fi nevoie să se găsească o modalitate de eliminare a materialelor reziduale din organism fără ca scaunele să treacă prin anus. Acest lucru se realizează prin intervenţia chirurgicală pentru stomă.

Intervenţia chirurgicală pentru stomă implică efectuarea de către chirurg a unei mici găuri în abdomen, care este cunoscută sub numele de stomă. Există două moduri în care această procedură poate fi realizată.

  • Ileostomia este procedura prin care stoma este efectuată în partea dreaptă a abdomenului. Intestinul subţire se separă de colon şi se leagă de stomă, iar restul colonului se închide. Va fi nevoie să purtaţi o pungă legată la stomă pentru a colecta materialele reziduale.
  • Colostomia este procedura prin care se efectuează stoma în partea inferioară a abdomenului şi se îndepărtează o porţiune a colonului şi se leagă la stomă. Ca şi în cazul ileostomiei, va trebui să purtaţi o pungă pentru colectarea materialelor reziduale.

În majoritatea cazurilor, stoma va fi temporară şi poate fi îndepărtată odată ce colonul s-a recuperat din efectele intervenţiei chirurgicale. Acest lucru va dura cel puţin 9 săptămâni. Asistentele medicale de specialitate în stomă sunt disponibile pentru a sfătui cu privire la cel mai bun loc pentru stoma, şi despre cel mai bun tip de pungă pentru a acoperi stoma şi pentru a colecta materialele reziduale.

Înainte de a efectua o colectomie, echipa de îngrijire vă va spune dacă aceştia consideră că procedura pentru stomă va fi necesară şi despre probabilitatea de a avea nevoie de o ileostomie sau colostomie temporară sau permanentă.
Citește și:

Înapoi la: Tratarea cancerului colo-rectal