Intervenţia chirurgicală ca tratament pentru cancerul mamar

De obicei, primul tip de tratament pentru cancerul mamar este intervenţia chirurgicală. Tipul de intervenţie chirurgicală depinde de tipul de cancer mamar pe care îl aveţi. Intervenţia chirurgicală este în mod obişnuit urmată de chimioterapie sau radioterapie sau, în unele cazuri, de tratamente cu hormoni.

Trebuie reamintit faptul că tratamentul pe care îl veţi urma depinde de tipul dvs. de cancer mamar. Doctorul va discuta cu dvs. privind cel mai bun plan de tratament. Uneori, radioterapia, chimioterapia sau terapia cu hormoni vor reprezenta prima opţiune de tratament.

Există două tipuri de intervenţie chirurgicală pentru cancerul mamar:

  • intervenţia chirurgicală pentru a înlătura doar nodulul canceros (tumora), cunoscută sub numele de intervenţie chirurgicală conservatoare a sânului;
  • intervenţia chirurgicală pentru înlăturarea întregului sân, care poartă numele de mastectomie. În multe dintre cazuri, mastectomia poate fi urmată de intervenţie chirurgicală de reconstrucţie pentru a recrea sânul care a fost îndepărtat.

Studiile au arătat că intervenţia chirurgicală conservatoare a sânului  urmată de radioterapie este la fel de folositoare ca şi mastectomia totală în cazul tratamentului pentru cancerului mamar aflat la un stadiu incipient.

Intervenţia chirurgicală conservatoare  

Intervenţia chirurgicală conservatoare variază de la o tumorectomie până la excizie locală largă, caz în care se înlătură doar tumora şi o cantitate mică de ţesut adiacent, până la o mastectomie parţială sau excizie sectorială, prin care se înlătură până la un sfert din sân.

Dacă vi se realizează intervenţie chirurgicală conservatoare a sânului, cantitatea de ţesut mamar care se va îndepărta va depinde de:

  • Tipul de cancer pe care îl aveţi;
  • Dimensiunea tumorii şi localizarea acesteia la nivelul sânului;
  • Cantitatea de ţesut adiacent care trebuie îndepărtat;
  • Dimensiunea sânilor.

Chirurgul dvs. va înlătura întotdeauna o zonă de ţesut mamar sănătos din jurul cancerului, care va fi testat pentru a vedea dacă există urme de cancer. Dacă nu sunt prezente semne canceroase la nivelul ţesutului sănătos, există mai puţine şanse de recidivă. Dacă în ţesutul adiacent se depistează celule canceroase, este posibil să fie necesar să se îndepărteze ţesut suplimentar de la nivelul sânului.

De obicei, după intervenţia chirurgicală conservatoare a sânului, vi se va oferi opţiunea de a urma tratament de radioterapie pentru a distruge celulele canceroase restante.

 Mastectomia

Mastectomia reprezintă îndepărtarea în totalitate a ţesutului mamar, inclusiv a mamelonului. Dacă nu există semne certe conform cărora cancerul s-ar fi extins la ganglionii limfatici, este posibil să fie nevoie să efectuaţi o mastectomie, procedură prin care vi se va îndepărta întregul sân şi totodată prin care se va realiza biopsia unui ganglion limfatic santinelă (SLNB).

Dacă a diseminat cancerul la ganglionii limfatici, este posibil să fie nevoie de înlăturare extensivă (eliminare) a ganglionilor limfatici de la nivelul axilei (zona subraţului).

Reconstrucţia

Reconstrucţia mamară este intervenţia chirurgicală folosită pentru a da o nouă formă sânului care să arate cât mai mult posibil cu celălalt sân. Reconstrucţia poate fi efectuată în acelaşi timp cu mastectomia (reconstrucţie imediată) sau poate fi desfăşurată mai târziu (reconstrucţie întârziată). Aceasta se poate face fie prin implant mamar, fie prin utilizarea de ţesut propriu din altă parte a corpului pentru a crea un nou sân.

Intervenţie chirurgicală pentru ganglionii limfatici

Pentru a observa dacă s-a extins cancerul, se poate efectua o procedură denumită biopsia ganglionului limfatic santinelă (SLNB). Ganglionii limfatici santinelă sunt primii ganglioni limfatici afectaţi de celulele canceroase dacă acestea se extind. Aceştia fac parte din ganglionii limfatici din zona subraţului (ganglionii limfatici axilari). Poziţia ganglionilor limfatici santinelă variază, astfel încât aceştia sunt identificaţi folosind o combinaţie de radioizotop şi un agent de contrast albastru.

Ganglionii limfatici santinelă sunt examinaţi în laborator pentru a vedea dacă prezintă celule canceroase. Această procedură reprezintă un bun indicator dacă s-a extins sau nu cancerul.

Dacă există celule canceroase la nivelul ganglionilor santinelă, este posibil să fie nevoie de o altă intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta mai mulţi ganglioni limfatici din regiunea axilară.

 

Citește și:

• Radioterapia
• Chimioterapia
• Terapia cu hormoni

Înapoi la: Tratamentul cancerului mamar