Chimioterapia ca tratament pentru cancerul mamar

Chimioterapia implică utilizarea unor medicamente anticanceroase (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia este de regulă utilizată după intervenţia chirurgicală pentru a distruge celulele canceroase care nu au fost înlăturate. Aceasta este denumită chimioterapie adjuvantă. În anumite cazuri chimioterapia se poate folosi înainte de intervenţia chirurgicală, care este folosită în general pentru a micşora o tumoră mai mare. Aceasta este numită chimioterapie neo-adjuvantă. Pentru chimioterapie sunt folosite mai multe medicamente diferite şi deseori în combinaţie. Alegerea medicamentelor şi a combinaţiei depinde de tipul de cancer mamar şi de cât de mult s-a extins.

Chimioterapia este de regulă oferită ca un tratament ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să staţi în spital peste noapte. De regulă, medicamentele se administrează într-o venă, prin picurare directă în circulaţia sanguină. În anumite cazuri, vi se pot administra comprimate pe care le puteţi lua acasă. Puteţi primi sesiuni de chimioterapie la fiecare două sau trei săptămâni, pentru o perioadă de la patru la opt luni, pentru a-i oferi corpului o perioadă de pauză între tratamente.

Principalele efecte secundare ale chimioterapiei includ:

  • Infecţii;
  • Lipsa apetitului;
  • Ameţeli şi stări de vomă;
  • Oboseală;
  • Căderea părului;
  • Dureri la nivelul gurii.

Acestea pot fi prevenite sau controlate cu medicamente pe care medicul vi le poate prescrie.

Medicamentele de chimioterapie pot, de asemenea, să stopeze producţia de estrogen din corp. Estrogenul este cunoscut ca favorizând creşterea anumitor tipuri de cancere mamare. Dacă nu aţi trecut de menopauză, este posibil ca menstruaţiile să se oprească în timp ce urmaţi tratamentul de chimioterapie. După ce aţi terminat cura de chimioterapie, este posibil ca ovarele să producă iar estrogen. Cu toate acestea, în anumite cazuri, acest lucru nu se întâmplă şi menopauza se va instala mai devreme. Acest lucru este mai posibil să se întâmple în cazul femeilor peste 40 de ani, cu vârstă mai apropiată de vârsta menopauzei.

Doctorul va discuta cu dvs. despre impactul pe care tratamentul respectiv îl va avea asupra fertilităţii.

 

Citește și:

• Intervenţia chirurgicală
• Radioterapia
• Terapia cu hormoni

Înapoi la: Tratamentul cancerului mamar