Diagnosticarea cancerului de stomac

Dacă aveţi simptome similare cu cele ale cancerului de stomac, ar trebui să consultaţi medicul de familie cât mai repede posibil. Acesta va discuta cu dvs. despre simptomele pe care le aveţi şi vă va examina stomacul pentru prezenţa unor noduli sau a unor zone de sensibilitate.

Analize efectuate în spital

Dacă medicul generalist consideră că e posibil să aveţi cancer de stomac, acesta vă va trimite la un medic specialist pentru analize. Aceste analize pot include analiza sângelui şi o radiografie pulmonară pentru a vă evalua starea generală de sănătate. De asemenea, este posibil să efectuaţi și o analiză a scaunului pentru a observa dacă prezintă sânge.

Diferitele analize pe care le puteţi efectua pentru diagnosticarea cancerului de stomac sunt prezentate mai jos:

 1. 1.    Endoscopie sau ecografie endoscopică

Aceasta este o procedură în care un specialist examinează interiorul stomacului folosind un dispozitiv cunoscut sub numele de endoscop. Endoscopul care este un tub lung, subţire şi flexibil, prevăzut în capăt cu o lumină şi cu o cameră video.

Dacă va trebui să faceţi o endoscopie, nu trebuie să mâncaţi sau să beţi nimic între patru şi opt ore înainte de procedură; se procedează astfel pentru a obține golirea stomacului şi a duodenului (porţiunea superioară a intestinului subţire).

În timpul endoscopiei veţi fi treaz, însă vi se va administra intravenos un sedativ pentru a vă oferi senzaţia de somnolenţă şi relaxare. De asemenea, este posibil să se pulverizeze un anestezic local pe partea posterioară a gâtului, pentru  a amorţi regiunea. Propriu-zis, endoscopia va dura aproximativ 15 minute, deşi este indicat să acordaţi un interval de aproximativ două ore pentru această procedură.

Ulterior endoscopul va fi trecut prin gât şi în stomac pentru ca specialistul să poată observa prezenţa de ulceraţii stomacale sau semne de cancer. Dacă se descoperă orice tip de ţesut posibil canceros, specialistul va recolta o probă din acesta pentru testare. Recoltarea probei mai este numită și biopsie. Biopsia va fi apoi examinată la un microscop într-un laborator, iar în urma rezultatelor putându-se determina dacă dacă celulele respective sunt canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne). Pentru rezultate se așteaptă de obicei între 7 și 10 zile.

Dacă specialistul crede că este posibil să aveţi cancer în porţiunea superioară a stomacului, trenuie să faceţi o ecografie în acelaşi moment cu endoscopia, procedură denumită ecografie endoscopică. Această tehnică foloseşte unde sonore de frecvenţă înaltă pentru a realiza o imagine a stomacului, fiind utilizată, de obicei, pentru a vizualiza fetusul în uter.

În cazul în care veţi efectua o ecografie endoscopică, procedura constă în anexarea unei sonde ecografice la capătul endoscopului înainte ca aceasta să fie introdusă pe gât. Scanarea va ajuta la evidenţierea stadiului oricărui tip de cancer din porţiunea superioară a stomacului.

După efectuarea endoscopiei sau a ecografiei endoscopice, nu veţi putea conduce timp de mai multe ore din cauza sedativului administrat. Este posibil să simţiţi şi dureri de gât, care vor trece în câteva zile.

 1. 2.    Tranzit baritat eso-gastro-duodenal

Examinarea de tranzit baritat eso-gastro-duodenal foloseşte un lichid care conţine o substanţă numită bariu, care face stomacul să devină vizibil pe o radiografie. În mod normal, anumite organe precum stomacul nu se observă pe radiografii, întrucât acestea sunt alcătuite din ţesut moale care este suficient de dens pentru a împiedica trecerea razelor X. Cu toate acestea, atunci când astfel de organe sunt umplute cu bariu, substanța blochează razele X şi acestea vor apărea albe pe imaginea radiologică.

În cazul în care va fi nevoie să efectuaţi o astfel de examinare de tranzit baritat eso-gastro-duodenal, nu veţi putea mânca sau bea nimic timp de cel puţin şase ore înainte de procedură, astfel încât stomacul şi duodenul (partea superioară a intestinului subţire) să fie golite. Este posibil să vi se facă o injecţie pentru relaxarea musculaturii  sistemului digestiv.

Vă veţi întinde apoi pe o masă radiologică, iar specialistul vă va da să beţi un lichid alb, gros, care conţine bariu. Pe măsură ce bariul umple stomacul, specialistul va putea să vadă stomacul pe un monitor radiologic, precum şi orice ulceraţie sau creştere anormală. Este posibil ca acea masă pe care veţi sta să fie înclinată uşor în timpul testului, astfel încât bariul să umple toate porţiunile stomacului.

Durata procedurii cu bariu durează aproximativ 15 minute. După aceasta veţi putea să mâncaţi şi să beţi în regim normal, deşi se poate să fie nevoie să beţi mai multă apă pentru a ajuta la eliminarea bariului din sistem. Este posibil să vă simţiţi rău după  procedura de tranzit baritat eso-gastro-duodenal; bariul poate provoca și constipaţie. De asemenea, este posibil ca scaunele să fie albe timp de câteva zile după procedură, pe măsură ce bariul este eliminat din sistem.

 1. 3.    Analize suplimentare

În cazul în care sunteţi diagnosticat cu cancer de stomac, este posibil să fie nevoie de realizarea mai multor analize pentru a identifica stadiul şi a gradul afecțiunii. Oncologul dvs. (medicul specialist în cancer) va discuta acest aspect cu dvs.

Stadiul este folosit pentru a descrie răspândirea cancerului la momentul diagnosticului iar gradul arată cât de agresivă este răspândirea acestuia. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibilă stabilirea precisă a stadiului bolii până când nu se iniţiază tratamentul şi până când nu se efectuează o intervenţie chirurgicală.

 Stadializarea cancerului de stomac

 

O metodă de stadializare în cazul cancerului de stomac foloseşte un sistem numeric pentru a măsura invazia locală prin extensie directă în țesuturile din vecinătate, extensia regională pe calea vaselor limfatice și diseminarea la distanță. Stadiul cancerului descrie cât de mult s-a dezvoltat boala înainte de stabilirea diagnosticului, precum și documentarea extensiei bolii.

 

Stadiul O (carcinom in situ): procesul tumoral este linitat doar la nivelul stratului mucoasei gastrice

Stadiul IA

 • Cancerul este la nivelul mucoasei interioare a stomacului şi nu este implicat niciun ganglion limfatic.

Stadiul IB

 • Tumora a depăşit mucoasa gastrică şi s-a extins  la unul sau doi ganglioni limfaticia, sau
 • Ganglionii limfatici nu sunt afectaţi, însă cancerul s-a extins la musculatura care înconjoară mucoasa interioară.

Stadiul IIA

 • Cancerul este conţinut tot la nivelul mucoasei, stomacului însă este acum extins la 3-6 ganglioni limfatici, sau
 • Boala s-a răspândit în musculatura învecinată şi la nivelul a 1-2 ganglioni limfatici, sau
 • Ganglionii limfatici nu sunt afectaţi, însă cancerul s-a extins la stratul exterior al stomacului (stratul seros).

Stadiul IIB

 • Cancerul este conţinut tot la nivelul mucoasei, însă este acum extins la nivelul a 7 sau mai mulţi ganglioni limfatici, sau
 • Boala s-a răspândit  la nivelul muşchilor şi la nivelul a 3-6 ganglioni limfatici, sau
 • Boala s-a răspândit la stratul exterior al stomacului, precum şi la nivelul a 1-2 ganglioni limfatici, sau
 • Ganglionii limfatici sunt încă neafectaţi, însă cancerul s-a extins în afara stomacului.

Stadiul IIIA

 • Cancerul s-a răspândit la muşchii adiacenţi şi la 7 sau mai mulţi ganglioni limfatici, sau
 • Cancerul s-a răspândit la stratul exterior al stomacului precum şi la 3-6 ganglioni limfatici, sau
 • Cancerul s-a răspândit în afara stomacului, precum şi la nivelul a 1-2 ganglioni limfatici.

Stadiul IIIB

 • Cancerul s-a răspândit la stratul exterior al stomacului, precum şi la nivelul a 7 sau mai mulţi ganglioni limfatici, sau
 • Cancerul s-a răspândit în afara stomacului, precum şi la nivelul a 3-6 ganglioni limfatici, sau
  • Cancerul s-a răspândit şi mai mult în afara stomacului, la nivelul ţesutului adiacent, şi, de asemenea, poate afecta până la 2 ganglioni limfatici.

 Stadiul IIIC

 • Cancerul s-a răspândit dincolo de stomac, precum şi la 7 sau mai mulţi ganglioni limfatici, sau
 • Cancerul s-a răspândit dincolo de stomac la ţesuturi, organe sau ganglionii limfatici învecinaţi.

Stadiul IV

Cancerul a diseminat la alt organ al corpului, precum ficatul sau plămânii.

Majoritatea cazurilor de cancer de stomac sunt la stadiul III atunci când sunt diagnosticate, ceea ce înseamnă că, de obicei, nu se poate obţine o vindecare completă.

Există trei grade ale cancerului de stomac:

 • Grad scăzut – cancerul se va răspândi lent;
 • Grad mediu – cancerul se va răspândi un pic mai repede;
 • Grad crescut – cancerul este foarte agresiv şi este posibil să se răspândească rapid.

Citește și:

Simptomele cancerului de stomac

Cauzele şi factorii de risc ai cancerului de stomac

Tratamentul cancerului de stomac

Înapoi la: Cancerul de stomac