Chimioterapia în cazul cancerului de stomac

Chimioterapia reprezintă un tratament specializat pentru cancer care foloseşte medicamente ce stopează creşterea celulelor canceroase. Aceste medicamente sunt cunoscute ca fiind citotoxice, ceea ce înseamnă că acestea ţintesc rapid celulele canceroase, împiedicându-le să se dividă şi să se multiplice. Pe măsură ce circulă prin sistem, medicamentul poate ţinti celulele canceroase de la nivelul stomacului, precum şi oricare alte celule care s-ar fi putut răspândi în altă parte a corpului.

Uneori este recomandată chimioterapia înainte de intervenţia chirurgicală pentru a reduce volumul cancerului care trebuie îndepărtat prin operaţie. De asemenea, trebuie să se efectueze chimioterapie după intervenţia chirurgicală pentru a distruge orice alte celule canceroase restante, precum şi pentru a preveni recidiva cancerului.

Dacă aveţi nevoie de chimioterapie, medicamentul poate fi administrat oral sub formă de comprimate sau intravenos (prin injecţie sau o perfuzie la nivelul unei vene, direct în sânge) sau o combinaţie a celor două.

Chimioterapia se efectuează de obicei în cicluri, fiecare ciclu având o durată de aproximativ trei săptămâni.

Chimioterapia intravenoasă este administrată în spital sau în ambulator, în timp ce chimioterapia orală se poate realiza acasă.

Deoarece tratamentul cancerului presupune uneori administrarea unor medicamente foarte puternice,  chimioterapia are o serie de efecte secundare nefavorabile, unul dintre ele fiind flebita ( “arderea” venelor asupra cărora se administrează tratamentul). Pentru a evita apariția acestui fenomen se recomandă utilizarea unui dispozitiv medical special, numit cameră implantabilă pentru acces venos prelungit.

Această cameră implantabilă este de fapt un mic rezervor care comunică direct cu un cateter. Camera se montează subcutanat, de regulă în regiunea subclaviculară și este conectată cu un cateter introdus într-una din venele mari. Camera implantabilă pentru chimioterapie se montează sub anestezie locală, de către chirurg, la recomandarea medicului oncolog.

Efectele secundare ale chimioterapiei

Chimioterapia ajută la prevenirea ca anumite celule, precum cele canceroase să crească rapid.

Cu toate acestea, există alte celule care apar în mod natural în corp şi care se divid şi se multiplică rapid, inclusiv foliculi de păr şi celulele sanguine roşii şi albe. Chimioterapia distruge și aceste celule necanceroase, ceea ce determină apariţia unor efecte secundare diferite, incluzând:

  • Căderea părului;
  • Senzaţie de rău (ameţeală) şi stare de rău (vărsături);
  • Pierderea apetitului;
  • Dureri în jurul gurii;
  • Anemia (aceasta poate provoca oboseală şi dispnee cauzată de lipsa hematiilor);
  • Vulnerabilitate crescută la infecţie.

Dacă este nevoie de chimioterapie, efectele secundare pe care le veţi experimenta vor depinde de tipul medicamentului citotoxic pe care îl luaţi, numărul de sesiuni de tratament  de care aveţi nevoie şi reacţia individuală la tratament. Vi se va spune pe cine trebuie să contactaţi dacă prezentaţi efecte secundare în urma chimioterapiei şi este foarte important ca aceste informaţii de contact să fie înregistrate cu grijă.

Dacă prezentaţi ameţeală şi stare de vomă în urma chimioterapiei, s-ar putea să vi se prescrie și medicamente împotriva stării de rău pentru a combate aceste efecte. Astfel de medicaţie poate fi administrată intravenos (prin injecţie directă în sistemul sanguin) în acelaşi moment cu tratamentul chimioterapic.

Efectele secundare ale chimioterapiei durează doar atât cât durează şi sesiunea de tratament. Odată ce tratamentul este finalizat, celulele care cresc rapid în mod natural se vor reface singure.

Cu scopul de a ameliora efectele secundare ale chimioterapiei, medicii oncologi au la dispoziție mai multe terapii de sprijin:

– medicul poate prescrie o gamă largă de medicamente pentru a controla durerea, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului;

– medicul poate face recomandări de nutriție esențiale pentru a menține sau a restabili sistemul imunitar general al pacientului, de obicei foarte scăzut în timpul chimioterapiei;

– medicul poate recomanda un suport psihologic pentru a face față  stresului provocat de boală.

Clinicile moderne oferă această gamă de servicii, care de altfel reprezintă la ora actuală o necesitate deplin integrată în tratamentul oncologic.

Citește și:

Înapoi la: Tratamentul cancerului de stomac