Intervenţie chirurgicală pentru cancerul de stomac

Dacă sunteţi diagnosticat cu cancer de stomac într-un stadiu incipient, este posibil să fie nevoie de intervenţie chirurgicală pentru a se încerca îndepărtarea cancerului.

Intervenţia chirurgicală pentru a îndepărta o parte a stomacului este cunoscută sub numele de gastrectomie parţială, iar intervenţia chirurgicală pentru a îndepărta stomacul în întregime este cunoscută sub numele de gastrectomie totală. În anumite cazuri, este posibil ca medicul chirurg să îndepărteze şi o parte din esofag, precum şi întreg stomacul, procedură numită esofago-gastrectomie.

În timpul ambelor operaţii, chirurgul va îndepărta şi ganglionii limfatici (ţesuturi cu rol în apărarea imunitară a organismului) care se află cel mai aproape de cancerul din stomac. Este posibil ca acesta să se fi extins la aceşti ganglioni limfatici. Îndepărtarea ganglionilor limfatici ajută la prevenirea recidivei cancerului, întrucât există o probabilitate destul de mare ca afecțiunea să se fi extins și la nivelul sistemului limfatic.

Gastrectomie parţială

În cazul în care cancerul este localizat în partea inferioară a stomacului, se va efectua o gastrectomie parţială, în care vi fi îndepărtată doar o parte a stomacului. Asta înseamnă că partea inferioară a stomacului va fi înlăturată, stomacul devenind mai mic ca dimensiuni decât înaintea intervenţiei chirurgicale. Așadar, intervenţia chirurgicală nu va afecta partea posterioară a stomacului, parte în care esofagul intră în stomac.

Gastrectomie totală sau esofago-gastrectomie

În cazul în care cancerul este localizat în mijlocul sau în partea superioară a stomacului, este posibil să fie nevoie de o gastrectomie totală, procedură prin care se îndepărtează întregul stomac. În cazul în care cancerul este aproape de capătul esofagului, la locul de joncţiune cu stomacul, există posibilitatea să se îndepărteze şi o parte a esofagului. Acest tip de intervenţie chirurgicală este cunoscut sub numele de esofago-gastrectomie.

Intervenţie chirurgicală pentru ameliorarea simptomelor

În cazul în care cancerul gastric s-a răspândit dincolo de stomac, cel mai probabil îndepărtarea acestuia prin intervenţie chirurgicală nu mai este posibilă.

În momentul în care tumora invadează straturile mai profunde ale stomacului, poate fi declanșat un blocaj care să împiedice digestia corespunzătoare a alimentelor. Stomacul blocat prezintă simptome, precum dureri stomacale, vărsături şi senzaţie de prea plin după masă.

Pentru ameliorarea acestor semne pot fi luate în considerare câteva opțiuni:

  • Se poate introduce un stent la nivelul blocajului. Stentul este un tub care este inserat în stomac în timpul unei endoscopii. După introducerea acestuia, stentul se va extinde în acel loc şi va deschide stomacul.
  • Se poate efectua o gastrectomie parţială sau totală pentru a reduce blocajul.
  • Se poate efectua o operaţie de bypass. În cadrul unei operaţii de bypass, partea de deasupra blocajului se uneşte cu duodenul (porţiunea superioară a intestinului subţire), izolând astfel partea blocată a stomacului de sistemul digestiv. Acest lucru permite mişcarea alimentelor prin parte neblocată a stomacului şi în intestine, fără a veni în contact cu blocajul.

Perioada ulterioară intervenţiei chirurgicale

Orice tip de intervenţie chirurgicală pentru cancer de stomac va presupune o operaţie extinsă şi o perioadă lungă de recuperare. Dacă efectuaţi o intervenţie chirurgicală pentru cancer de stomac, este nevoie să staţi în spital timp de aproximativ două săptămâni. De asemenea, veţi avea nevoie de încă alte câteva săptămâni pentru a vă recupera acasă.

Citește și:

Înapoi la: Tratamentul cancerului de stomac