Radioterapia în cazul cancerului de stomac

Radioterapia utilizează energie înaltă cu raze X, şi, precum chimioterapia, funcţionează prin ţintirea celulelor canceroase cu dezvoltare rapidă. Radioterapia este folosită din ce in ce mai des pentru a trata cancerul de stomac.

Cu cea mai actuală tehnologie IMRT, și chiar mai mult cu ultima tehnologia VMAT, acum există posibilitatea de a proteja organele de risc care sunt în apropiere de stomac pentru a nu fi afectate de tratamentul în sine.

De exemplu este posibil ca după intervenţia chirurgicală să urmaţi tratament pe bază combinație chimioterapie-radioterapie pentru a ajuta la prevenirea recidivei cancerului de stomac.

Dacă aveţi nevoie de radioterapie după intervenția chirurgicală, tratamentul va începe după câteva luni pentru a oferi timp corpului să-şi revină.

Radioterapia este o procedură lipsită de durere în care dvs. sunteţi poziţionat sub un aparat în timp ce acesta direcţionează radiaţii asupra stomacului. Veţi fi poziţionat de către medicul radioterapeut, astfel încât aparatul să ţintească doar celulele canceroase şi să evita cât mai mult posibil din ţesutul sănătos.

În mod normal, tratamentul constă în sesiuni de radioterapie timp de 5 zile pe săptămână, pentru aproximativ 5 săptămâni. Fiecare sesiune va dura doar câteva minute. După finalizarea procedurii, radiaţia nu rămâne în sistem; așadar puteți să vă aflați în preajma altor persoane în perioada dintre tratamente fără a fi afectați în vreun fel.

 Efectele secundare ale radioterapiei

Radioterapia se utilizează pentru a ameliora simptomele cancerului de stomac aflat în stadiul avansat. Astfel se utilizează de obicei doze relativ mici, astfel încât să nu experimentați niciun efect secundar semnificativ.

În cazul în care se aplică în combinație cu chimioterapia atunci dozajul va fi mai mare şi este posibil să prezentați următoarele efecte secundare:

  • Stare de ameţeală, cu sau fără vărsături;
  • Diaree;
  • Oboseală;
  • Dureri de stomac;
  • Iritaţie sau înnegrire a pielii la nivelul la care se realizează tratamentul.

Medicii vă vor asigura tot sprijinul necesar pentru a ameliora impactul acestor efecte secundare în viața dumneavoastră de zi cu zi.

Citește și:

Înapoi la: Tratamentul cancerului de stomac