Cauzele şi factorii de risc ai cancerului pulmonar

Fumatul

Fumatul ţigărilor este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar. Acesta este responsabil pentru 85-90% din toate cazurile. Persoanele care fumează prezintă un risc de a muri de cancer pulmonar de 15 ori mai mult faţă de persoanele care nu au fumat niciodată.

Fumul de ţigară conţine mai mult de 60 de substanţe toxice diferite, care pot duce la apariţia cancerului. Aceste substanţe sunt cunoscute ca fiind carcinogene (producătoare de cancer).

Dacă fumaţi mai mult de 25 de ţigări pe zi, prezentaţi riscul de a dezvolta cancer pulmonar de 25 de ori mai mare faţă de un nefumător.

În timp ce fumatul ţigărilor este cel mai mare factor de risc, folosirea altor produse din tutun pot, de asemenea, să crească riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar şi a altor tipuri de cancer, precum cel esofagian sau bucal. Aceste produse includ:

  • Ţigările;
  • Tutunul de pipă;
  • Tutunul pentru prizat (o formă pulbere a tutunului);
  • Tutun masticabil.

Fumatul pasiv

Chiar dacă nu fumaţi, expunerea frecventă a unui nefumător la fumul de ţigară (fumatul pasiv) poate creşte riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar. De exemplu, cercetările au arătat că femeile nefumătoare care locuiesc cu un partener fumător prezintă 25% mai multe şanse de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu o femeie nefumătoare care coabitează cu o persoană nefumătoare.

Radonul

Radonul este un element ce apare prin descompunerea radioactivă a radiului, fiind prezent în sol, roci, apă și în aerul atmosferic. Dacă acesta este respirat, poate afecta plămânii, în special dacă sunteţi fumător. Se estimează că radonul este responsabil pentru aproximativ 3% din toate decesurile provocate de cancerul pulmonar în Anglia.

Expunere profesională

Expunerea la anumite elemente chimice şi substanţe care sunt folosite în anumite profesii şi industrii a fost legată de un risc uşor mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Printre aceste elemente chimice şi substanţe se numără arsenicul, azbestul, beriliul, cadmiul, fumul de cărbune şi cocs, dioxidul de siliciu şi nichelul. Asocierea fumatului cu expunerea la azbest crește riscul de dezvoltare a bolii cu 50-100 de ori.

Dacă doriți mai multe informații cu privire la acest subiect, vă rugăm accesați: www.asbestos.com

Citește și:

Simptome ale cancerului pulmonar

Diagnosticarea cancerului pulmonar

Tratamentul cancerului pulmonar

Înapoi la: Cancerul pulmonar