Radioterapia pentru cancerul pulmonar

Radioterapia este un tip de tratament care utilizează impulsuri de radiaţii pentru a distruge celulele canceroase.

Se poate utiliza o cură mai intensivă de radioterapie, cunoscută sub numele de radioterapie radicală, pentru vindecarea cancerului pulmonar non-microcelular în cazul în care persoana nu este suficient de sănătoasă pentru a se putea face intervenţia chirurgicală.

Radioterapia poate fi utilizată după intervenţia chirurgicală sau poate fi utilizată pentru a controla simptomele şi pentru a încetini răspândirea cancerului atunci când nu este posibilă vindecarea (această metodă este cunoscută sub numele de radioterapie paliativă).

Un tip de radioterapie cunoscut sub numele de iradiere profilactică craniană (IPC) este utilizat şi pentru tratarea cancerului pulmonar cu celule mici. IPC implică direcţionarea spre creier a impulsurilor de energie înaltă.

Acest tip de radioterapie este utilizat ca măsură preventivă, deoarece există riscul de diseminare la nivel cerebral al cancerului pulmonar cu celule mici.

Cu cea mai actuală tehnologie IMRT, și chiar mai mult, cu ultima tehnologia VMAT, acum există posibilitatea de a proteja organele de risc care sunt în apropierea tumorii pentru a nu fi afectate de tratamentul în sine, concomitent cu posibilitatea administrării de doze mari zonelor bolnave. Cu nivelul de precizie al tehnologiei VMAT, acum se pot trata și cancere pulmonare non-operabile.

Efectele secundare ale radioterapiei includ:

  • Dureri în piept;
  • Oboseală;
  • Tuse persistentă care poate provoca spută cu sânge (acest lucru este normal şi nu reprezintă un motiv de îngrijorare);
  • Dificultăţi la înghiţire (disfagie);
  • Roşeaţă şi durere a pielii, care arată şi se simte ca o arsură solară;
  • Căderea părului, de la nivelul pieptului şi, dacă vi se administrează IPC, de pe cap.

Efectele secundare ar trebui să treacă odată cu finalizarea sesiunii de radioterapie.

Citește și:

Înapoi la: Tratamentul cancerului pulmonar