Diagnosticarea cancerului mamar

Dacă medicul de familie sau mediul ginecolog a observat simptome tipice de cancer mamar sau dacă mamografia de control a arătat o anomalie, veţi fi rugată să efectuaţi teste suplimentare pentru a confirma sau infirma diagnosticul de cancer mamar.

 Mamografie sau ecografie mamară

Dacă aveţi simptome şi aţi fost trimisă de medicul de familie sau de către medicul ginecolog, veţi efectua o mamografie adică o radiografie a sânilor. De asemenea, este posibil să aveţi nevoie şi de o examinare ecografică.

Dacă aveţi sub 35 de ani, este posibil ca doctorul să vă sugereze să efectuaţi doar o ecografie. Femeile mai tinere au sânii cu o densitate mai mare, ceea ce înseamnă că mamografia nu este la fel de eficientă precum ecografia pentru depistarea cancerului.

Ecografiile folosesc unde sonore de înaltă frecvenţă pentru a produce o imagine care reprezintă structura internă a sânilor. Imaginea produsă va arăta orice nodul sau anomalii prezente la nivelul sânilor. De asemenea, doctorul vă poate indica o ecografie în cazul în care are nevoie să ştie dacă un nodul mamar este solid sau dacă acesta conţine lichid.

Biopsie

O biopsie implică recoltarea unei probe de celule de ţesut mamar şi testarea acesteia pentru a vedea dacă celulele sunt canceroase. De asemenea, este posibil să fie nevoie de o scanare şi de o puncţie – biopsie la nivelul ganglionilor limfatici de la nivelul axilei pentru a vedea dacă şi aceştia sunt afectaţi. Biopsiile pot fi efectuate în diferite moduri şi tipul pe care îl veţi face va depinde de ceea ce medicul dvs. cunoaşte cu privire la starea dvs. Diferitele metode de desfăşurare a biopsiei sunt evidenţiate mai jos.

  • Aspiraţia cu acul (FNA – fine needle aspiration) poate fi folosită pentru a testa o probă din celulele mamare pentru cancer sau pentru a drena un chist benign (un nodul mic cu conţinut lichid). Medicul va folosi un ac mic pentru a extrage o probă de celule, fără a îndepărta niciun fel de ţesut.
  • Puncţia – este cea mai frecventă metodă de biopsie. Se recoltează o probă de ţesut din nodulul mamar folosind un ac mare. Local se va administra un anestezic, ceea ce înseamnă că veţi fi conştientă, doar sânul fiind amorţit. Este posibil ca medicul dvs. să sugereze o procedură de puncţie – biopsie ghidată (de regulă, această procedură este ghidată de ecografie sau de radiografie, dar uneori se foloseşte examinare IRM – Imagistică prin Rezonanță Magnetică) pentru a obţine un diagnostic mai precis şi sigur al cancerului şi pentru a-l deosebi de orice modificare neinvazivă, în special carcinomul ductal in situ (CDIS).
  • Biopsia asistată de vacuum (biopsie prin mammotome). Acul poate fi ataşat unui tub uşor de aspirare care ajută la recoltarea unei probe şi pentru a curăţa orice sângerare din regiunea respectivă.

Tomografia computerizată (scanările CT)  

Scanările de tip Tomografie Computerizată (CT), radiografie toracală şi ecografie pentru ficat pot fi necesare pentru a verifica extensia cancerului la nivelul plămânilor sau la nivel hepatic. Este posibil să fie necesară o examinare IRM a sânilor pentru a clarifica sau pentru a evalua extensia bolii în cadrul sânului.

Dacă medicul dvs. consideră că este posibil să existe extensia cancerului la nivelul oaselor, trebuie să efectuaţi o scintigrafie osoasă. Înainte de a efectua scintigrafia osoasă (metodă de explorare a unui țesut organic prin introducerea în organism a unei substanțe radioactive), se va administra în braţ intravenos o substanţă care conţine o mică doză de radiaţie, cunoscută sub numele de izotop. În cazul în care osul este afectat de cancer, această substanţă va fi absorbită în os. Porţiunile osoase afectate vor apărea ca zone intens hiperfixante pe scintigrafia osoasă, procedură care se desfăşoară folosind o cameră specială.

 Stadiile şi gradele de diferenţiere ale cancerului mamar

Stadiile cancerului mamar la femei

La momentul diagnosticării cancerului mamar, doctorii îi vor acorda acestuia un stadiu. Stadiul descrie dimensiunea cancerului şi extensia acestuia.

Sistemul de stadializare TNM

 Acesta poate oferi informaţii precise privind diagnosticul. T descrie dimensiunea tumorii, N descrie dacă există extensie a cancerului la nivelul ganglionilor limfatici, iar M oferă  indicaţii cu privire la răspândirea cancerului la alte regiuni ale corpului.

Gradele de diferenţiere ale cancerului mamar

Gradul descrie aspectul celulelor canceroase.

  • Grad scăzut (G1) – celulele, deşi anormale, apar să crească încetinit;
  • Grad mediu (G2) – celulele au un aspect mai anormal comparativ cu celulele de grad scăzut;
  • Grad crescut (G3) – celulele au un aspect şi mai anormal şi există probabilitatea ca acestea să crească mai repede.

Citește și:

Tipuri de cancer mamar

Simptomele cancerului mamar

Diagnosticarea cancerului mamar

Tratamentul cancerului mamar

Intervenţia chirurgicală

Radioterapia

Chimioterapia

Terapia cu hormoni

Înapoi la: Cancerul de sân