Nutriția

Alimentaţia în timpul tratamentului pentru cancer este esenţială pentru menţinerea stării de sănătate și pentru a minimiza efectele secundare ale tratamentelor de cancer, fie ele de chimioterapie sau de radioterapie. Alimentaţia corespunzătoare înainte, în timpul şi după tratament poate ajuta pacientul cu cancer să se simtă mai bine şi să fie mai rezistent.

La Centrul de Radioterapie Amethyst, medicii noștrii încearcă să asiste fiecare pacient în alegerea unei diete potrivite: aceștia vor înțelege obiceiurile alimentare ale pacientului și îi vor recomanda cea mai bună dietă pentru a o urma în timpul tratamentului pentru cancer, cât și după finalizarea acestuia. Medicii noștrii pun un mare accent pe rolul nutriției în lupta cu cancerul prin atenția acordată menținerii sistemului imunitar cât mai puternic și totodată prin administrarea cât mai bună a efectelor secundare ale tratamentului. Aceștia vor oferi recomandări pentru o alimentație cât mai sănătoasă și personalizată în funcție de carențele fiecărui pacient și desemenea vor suplimenta dieta cu administrarea de vitamine sau medicamente atunci cînd va fi cazul.

Câteva idei de început pentru o nutriție sănătoasă…

Pierderea substanţială în greutate şi statusul nutriţional deficitar apar la mai mult de 50% din pacienţii cu cancer chiar din momentul diagnosticului, deşi gradul de deficit este variabil, în funcţie de tipul de cancer. Este imperios necesară prevenirea pierderii în greutate, în special pentru pacienţii cu risc de scădere involuntară în greutate, pacienţii deja malnutriţi şi pentru cei care primesc diverse tratamente pentru tractul gastro‑intestinal. De asemenea se are în vedere şi anticiparea reacţiilor adverse ale tratamentului sau simptomelor, ce pot interfera cu alimentaţia: alterări ale gustului şi mirosului, inapetenţă, greaţă, vărsături, disfagie (dificultate în înghiţire), modificări ale tranzitului intestinal (diaree, constipaţie), diminuarea masei musculare, durere, fatigabilitate, depresie, anxietate. Poate apărea malnutriţia, făcând pacientul să se simtă obosit, slăbit, incapabil de a rezista la infecţii sau la tratamentul specific cancerului. Pierderea suplimentară în greutate poate afecta calitatea vieţii şi să interfereze cu administrarea tratamentelor, să întârzie recuperarea sau vindecarea, sau să crească riscul de complicaţii.

În caz de inapetenţă se recomandă mese mici, frecvente, fără consum de lichide în timpul meselor, pentru creşterea aportului alimentar. Pentru pacienţii ce nu‑şi pot asigura necesarul nutritiv numai din aportul alimentar, se administrează medicamente simptomatice, nutriţie parenterală.

Dacă pacienţii sunt supraponderali se încurajează pierderea în greutate, care trebuie să fie lentă (1 kg /săptămână) şi se poate obţine printr‑o combinaţie de dietă cu efort fizic adaptat pacientului. Se recomandă alimente cu aport energetic redus, apă, vegetale bogate în fibre, fructe, supe, cereale integrale, limitându‑se aportul de grăsimi şi dulciuri. Porţiile de alimente înalt‑energetice trebuie să fie mai mici, evitându‑se foamea şi sentimentul de privaţiune, cu efect psihologic negativ.

Alimentaţia săracă în proteine şi calorii este cea mai frecventă problemă întâlnită la pacienţii cu cancer. Proteinele şi caloriile sunt foarte importante pentru vindecare, lupta împotriva infecţiilor şi asigurarea energiei.

Se recomandă o dietă echilibrată şi un aport de minim 8 pahare cu apă pe zi. Pentru a asigura o alimentaţie corespunzătoare, pacientul cu cancer trebuie să consume suficiente alimente ce conţin nutrient cheie (proteine, carbohidraţi, grăsimi, vitamine, minerale, apă).

În principiu, dieta la pacienţii cu cancer este alcătuită în proporţie de 10‑35% din proteine (cel puţin 0,8g/kgc proteine/zi), 20‑35% grăsimi (saturate sub 10%, acizi graşi trans sub 3%) şi 45‑65% carbohidraţi. Aceste proporții pot fi bineînțeles adaptate în funcție de cazuri specifice, pacienți sau patologie.

Aportul proteic adecvat este esenţial în timpul tuturor stadiilor de tratament al cancerului şi supravieţuirii pe termen lung. Sunt recomandate alimente cu conţinut redus în grăsimi saturate: peşte, carne slabă, pui, ouă, produse lactate degresate sau semi‑degresate, nuci, seminţe, legume.

Alimente bogate în proteine dar sărace în grăsimi saturate

Carbohidraţii se găsesc în legume, fructe, cereale integrale, alimente ce sunt bogate în nutrienţi esenţiali, fitochimicale, fibre, vitamine, minerale. În cantităţi mai mici pot fi consumate şi pâine, cartofi, orez, spaghete, paste, porumb, mazăre, fasole, boabe uscate; ele conţin carbohidraţi, vitamine B şi fibre. Nu sunt recomandate dulciurile de tip deserturi, bomboane, sucuri comerciale, având un conţinut mare de carbohidraţi şi foarte puţini nutrienţi.

Grăsimile şi uleiurile sunt o sursă importantă de energie pentru organism. Asigură de 2 ori mai multe calorii/gram decât carbohidraţii şi sunt folosite pentru a stoca energie, a separa ţesuturile şi a transporta unele vitamine în sânge. Ele au un rol important în prepararea mâncării, dând un gust mai bun şi conducând mai bine căldura în timpul preparării acesteia.
O dietă echilibrată poate asigura necesarul de vitamine şi minerale din alimentaţie, dar este destul de greu de obţinut la pacienţii cu cancer. Reacţiile adverse comune ale tratamentului (greaţă, vărsături, mucozită sau rănile bucale) pot face dificilă alimentarea, iar unele citostatice scad nivelul de calciu şi vitamina D. În concluzie, suplimentele de polivitamine şi minerale sunt permise, dar nu trebuie să înlocuiască aportul caloric adecvat şi necesarul de proteine.

Apa este necesară tuturor celulelor corpului pentru a funcţiona. Dacă pacientul nu ingeră suficiente lichide sau le pierde prin vărsături sau diaree, poate apărea deshidratarea, cu consecinţe nefaste asupra organismului. Semnele de deshidratare sunt: uscăciunea gurii, urină închisă la culoare şi puţină cantitativ, ameţeli, neatenţie, pliu cutanat persistent la strângerea pielii de pe piept între degete.

Este ideal ca pacientul cu cancer să aibă o alimentaţie echilibrată, variată, cu alimente din toate cele 5 grupuri de bază. Uneori acest lucru poate fi extrem de dificil în timpul tratamentului, fiind posibile abateri pe perioade scurte de la aceste principii alimentare. Pacientul cu cancer poate avea zile bune şi zile proaste în decursul evoluţiei, în zilele proaste fiind încurajat să mănânce ce poate şi când poate, pentru ca în zilele bune să încerce o alimentaţie echilibrată.

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați:
Ghidul Pacientului Oncologic

Înapoi la: Terapii suport