Operaţie – cancer rectal

Operaţie – cancer rectal 

Se pot utiliza două proceduri chirurgicale generale pentru a trata cancerul rectal:

  • Rezecţie anterioară joasă

Rezecţia anterioară joasă este o procedură utilizată pentru tratarea cazurilor în care cancerul se află în porţiunea superioară a rectului. Chirurgul va face o incizie în abdomen şi va îndepărta porţiunea superioară a rectului, precum şi ţesutul care o înconjoară pentru a se asigura că se îndepărtează şi toți ganglionii limfatici care conţin celule canceroase. Apoi, vor plasa colonul în porţiunea cea mai caudală a rectului sau în partea superioară a canalului anal. Uneori, ei transformă capătul colonului într-o pungă internă pentru a înlocui rectul. Probabil veţi avea nevoie de o stomă temporară pentru a acorda timp de vindecare pentru îmbinare.

  • Rezecţie abdominoperineală

Rezecţia abdominoperineală este utilizată pentru a trata cazurile în care cancerul se află în porţiunea cea mai caudală a rectului. În acest caz, va fi necesar să îndepărtaţi rectul în întregime şi muşchii din jur pentru a reduce riscul de recidivare a cancerului în aceeaşi zonă. Acest lucru implică îndepărtarea anusului şi, de asemenea, a muşchilor sfincter, astfel încât să nu existe nicio opţiune cu excepţia efectuării unei stome permanente după operaţie. Chirurgii de cancer intestinal fac tot posibilul pentru a evita efectuarea operaţiilor pentru plasarea stomelor permanente.

Efectele secundare ale intervenţiei chirurgicale 

Operaţiile de cancer intestinal prezintă aceleaşi riscuri ca alte operaţii importante, inclusiv riscuri de sângerare, infecţie, dezvoltare a cheagurilor de sânge sau a problemelor de inimă sau de respiraţie.

Un risc este reprezentat de faptul că este posibil ca îmbinarea să nu se vindece în mod corespunzător şi poate curge în interiorul abdomenului. De obicei, acest lucru reprezintă un risc doar în primele zile de la operaţie.

Încă un risc este reprezentat de intervenţia chirurgicală pentru cancerul rectal. Nervii care controlează trecerea urinei şi funcţia sexuală sunt foarte aproape de rect, şi uneori o operaţie de îndepărtare a cancerului rectal poate afecta aceşti nervi.

După operaţia de cancer intestinal, intestinul este mai scurt decât înainte. Acest lucru poate avea drept consecinţă nevoia pacienţilor de a merge la toaletă pentru a-şi goli intestinele mai des ca înainte. Acest efect se soluţionează între trei şi şase luni de la operaţie.

Majoritatea medicilor preferă să administreze radioterapie înainte de intervenția chirurgicală, deoarece poate ușura eliminarea cancerului, mai ales în cazul în care mărimea și / sau poziția celulelor canceroase poate face operația dificilă.

Citește și:

Înapoi la: Tratarea cancerului colo-rectal