Radioterapia Curativă

Radioterapia curativă – acţionează asupra tumorii cu scopul distrugerii complete a celulelor canceroase.

Radioterapia joacă un rol foarte important in tratamentul cancerului, folosind radiații pentru a distruge celulele canceroase și în timp ce cauzează daune minime de celule și țesuturi normale. Mai mult de jumătate din toți pacienții cu cancer pot primi radioterapie.

Radioterapia curativă poate fi:
• Definitivă – în cazul tumorilor inoperabile, al contraindicaţiilor medicale importante sau sau atunci când aceasta reprezintă cea mai eficientă metodă pentru a elimina tumorile
• Adjuvantă sau postoperatorie – iradiere dupa intervenţia chirurgicală numai când riscul reapariţiei tumorii în aceeaşi zonă devine semnificativ
• Neoadjuvantă sau preoperatorie – are ca scop reducerea tumorii primare, inițial când tumora nu se poate opera în prima fază

Radioterapia cu intenție curativă/definitivă, ca singura modalitate de tratament, este utilizată, de exemplu, în anumite stadii ale bolii Hodgkin, unele limfoame non-Hodgkin, anumite carcinoame ale capului și gâtului, stadii inițiale ale carcinomului de prostată, tumori ginecologice, neoplasmele sistemului nervos central și unele cancere cutanate.

La Centrul de radioterapie Amethyst, medicii dezvoltă strategii terapeutice pentru toate cele 3 tipuri de radioterapie curativă:definitivă, adjuvantă și neo-adjuvantă.

Decizia de a trata o tumoră cu radiații se bazează pe localizarea tumorii primare și în funcţie de celulele tumorale, dacă acestea sunt radiosensitive. Tumorile radiosensibile răspund prompt şi arată o regresie după administrarea de doze moderate de radiaţii. Două exemple de cancer extrem de radiosensitive sunt leucemia (cancer al celulelor sanguine) și limfomul (cancer al sistemului limfatic).

De cele mai multe ori radioterapia este o parte integrantă a abordărilor curative combinate împreună cu chimioterapia,, chirurgie și hormonoterapie. De exemplu, radioterapia combinată cu chimioterapia a înlocuit în mare măsură chirurgia ca tratament curativ pentru carcinomul cu celule scuamoase al anusului. Radioterapia este o componentă centrală a tratamentului combinat în stadiul inițial de carcinom mamar, în scopul conservării sânului.

Trebuie desemenea avut în vedere faptul că radioterapia poate fi folosită ca primă variant de tratament în locul chirurgiei: radioterapia și chirurgia au rate de vindecare similare pentru anumite tipuri de cancer, iar radioterapia este de preferat intervenţiei chirurgicale în cazul în care pacientul are o stare preexistentă care face imposibilă intervenţia chirurgicale sau dacă intervenţia chirurgicală necesită scoaterea parțială sau totală a unui organ. De exemplu, radioterapia poate fi aleasă în tratamentul cancerului de laringe, cu scopul de a se păstra vocea.

Radioterapia este cel mai eficient tratament atunci când o tumoră este uşor accesibilă și este situată la distanță de organele majore ale corpului. Cancerul testicular, de exemplu, este unul dintre cei mai buni candidaţi pentru radioterapie. În timpul procesului de tratament cu radioterapie pentru cancerul testicular, restul corpului poate fi ușor protejat de radiații. Radiațiile pot fi dirijate din toate unghiurile pentru a creşte eficacitatea tratamentului.

Radioterapia curativă modernă înseamnă că relația dintre ţesutul tumorii şi ţesuturile normale, sănătoase este de aşa natură că permite administrarea de doze curative de radiaţii fără a deteriora excesiv ţesutul normal. Tumorile radiosensibile (includ cancerul de col, de laringe, de sân şi de prostată. Radioterapia poate fi singurul tratament necesar pentru tratarea şi vindecarea tumorile radiosensibile.

În general, radiațiile sunt direcționate către tumoră şi zona imediat înconjurătoare a acesteia. Acest lucru distruge tumora principală și împiedică răspândirea tumorii la organele din apropiere. Pentru a distruge tumora principală sunt necesare doze totale mai mari de radiaţii şi doze mai mici pentru a distruge răspândirea tumorii în zonele alăturate tumorii, procedură posibilă datorită aparaturii cu tehnologia de ultimă generaţie IMRT-VMAT.

Deoarece radiaţiile pot afecta atât celulele normale cât și cele canceroase, distribuţia acestora este foarte atent planificată (de către medicii radioterapeuţi şi de către fizicieni) pentru a exclude ţesuturile şi organele vitale. Pacientii sunt trataţi în timp cu mai multe doze mici de radiaţii( de exemplu 25 de şedinţe cu o doză administrată de 2Gy la fiecare şedinţă), astfel încât celulele lor sănătoase să poată repara o mare parte din efectele radiaţiilor.

Medicul radioterapeut dezvoltă și prescrie planul de tratament pentru fiecare pacient și se asigură că fiecare tratament este administrat corect. Acesta lucrează în strânsă colaborare cu alți medici, respectiv medicii curanţi ai pacientului, și cu toți membrii echipei Amethyst( medici oncologi, fizicieni, tehnicieni, asistenţi) în cadrul Comisiei Oncologice.