BrahiterapieProgramează-te la medicii Amethyst!

021 9368

Brahiterapia este o forma particulara de radioterapie, folosita pentru tratamentul tumorilor canceroase, in care sursa de radiatii este plasata in interiorul organismului, in contact direct cu tumoarea. Deosebirea fata de radioterapia cu fascicul extern, unde sursa de radiatii este in exteriorul organismului, este ca iradierea se face din interiorul tumorii spre exterior, minimizand afectarea tesuturilor sanatoase adiacente. Avantajul brahiterapiei este ca permite medicilor curanti escaladarea dozelor de radiatii fata de radioterapia externa, cu efecte adverse reduse. Un alt avantaj al aceste tehnici, este legat de durata totala a tratamentului, care este de obicei mult mai redusa in brahiterapie, fata de radioterapia externa. O sedinta individuala de brahiterapie este mai lunga decat o sedinta normala de radioterapie externa, datorita faptului ca implica efortul unei echipe complexe, formata din medici radioterapeuti, medici anestezisti, asistenti medicali, fizicieni medicali.

Sursele de radiatii folosite in aceasta tehnica sunt surse de radiatii cu parcurs scurt in organismul uman, de unde si numele tehnicii, care este derivat din cuvantul brachys, care in greaca veche insemna distante scurte. Cel mai folosit tip de sursa de radiatii este radioizotopul de Iridiu – 192. Acesta este incapsulat intr-un container metalic de dimensiuni milimetrice, sudat pe un cablu de otel, care este infasurat pe un tambur, aflat in aparatul de brahiterapie si care este controlat de la distanta. Tratamentele efectuate prin aceasta tehnica sunt echivalente cu tratamente localizate si de precizie inalta.

In cadrul Amethyst, radioterapeuții noștri folosesc brahiterapia preponderant pentru tratamentul tumorilor ginecologice. In functie de tipul acestora, pentru a le distruge in totalitate si a proteja organele sanatoase invecinate se poate combina cu radioterapia externa sau se foloseste exclusiv brahiterapia (tratament intracavitar). Sedinta de brahiterapie se face in regim ambulatoriu, fara a necesita interventie chirurgicala, iar pentru comfortul pacientului, se foloseste anestezie. Pentru a ghida sursa de radiatii in interiorul tumorii, se introduc tuburi de plastic specifici, numiti aplicatori de brahiterapie. Pozitionarea acestora este verificata cu ajutorul unui computer tomograf, iar distributia de doza se calculeaza personalizat pentru fiecare sedinta cu softuri specializate pentru acest tip de terapie.

In cazul tumorilor de san, prostata, ORL, sarcoame sau tumori anale, pentru a veni in contact cu tumoarea, se implanteaza ace de plastic sau metalice (tratament interstitial), folosite pe durata tratamentului, care datorita caracterului invaziv, se fac dupa o procedura asemenatoare chirurgiei. In functie de localizare, acele sunt folosite pe intreaga durata a tratmentului, sau sunt scoase si reintroduse de fiecare data. Cosmetic, zona expusa nu este afectata.

Pe durata sedintei de brahiterapie discomfortul resimtit de pacient este minim. Doza de radiatii este controlata si supravegheata de sisteme computerizate care asigura iradierea doar atat timp cat sursa este desfasurata in cadrul aplicatorilor sau acelor. De indata ce aceasta este retrasa, organismul nu este radioactiv, astfel incat pacientul nu este un pericol pentru alti oameni si poate sa isi desfasoare activitatile zilnice obisnuite.

Related DoctorsDr. Ovidiu Bunta

Medic Specialist Radioterapie și Director Medical Amethyst Timișoara

Dr. Ovidiu Bunta si-a inceput activitatea in cadrul clinicii Amethyst Cluj Napoca, iar din 2017...

Dr. Laurentiu Bujor

Medic Primar Radioterapie și Director Medical Amethyst București

Începând cu luna februarie 2020, domnul doctor Laurențiu Bujor ocupă funcția de Director Medical în...

Dr. Renata Zahu

Medic Primar Radioterapie și Director Medical Amethyst Cluj-Napoca

Dr. Renata Zahu este Medic Primar Radioterapie și face parte din echipa Amethyst din 2014....

Prof. Dr. Gabriel Kacsó

Medic Primar Radioterapie și Oncologie Medicală și Director Medical Național Amethyst România

Prof. Dr. Gabriel Kacsó este medic primar de Radioterapie și Oncologie Medicală, fiind coordonatorul echipei...