Caută
Close this search box.

Durata de viață în cancerul de sân. Tot ce trebuie să știi despre șansele de supraviețuire în cancerul mamar

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor și unul dintre cele mai comune tipuri la nivel mondial. Perspectiva de supraviețuire în cazul unui diagnostic de cancer mamar depinde de mai mulți factori, inclusiv stadiul bolii, vârsta, tipul de cancer și tratamentele disponibile. Cu toate acestea, atunci când este depistat în stadii incipiente, șansele de supraviețuire la 5 ani sunt foarte ridicate, iar perspectivele sunt în general pozitive.

Factori care influențează șansele de supraviețuire

Un diagnostic de cancer de sân include o evaluare detaliată a bolii, iar medicul va estima șansele de recuperare și tratament, bazându-se pe factori precum:

  • Vârsta pacientului;
  • Tipul de cancer de sân (inclusiv agresivitatea acestuia);
  • Dimensiunea și gradul tumorii;
  • Stadiul bolii (cât de mult s-a răspândit cancerul).

Este important să reții că ratele de supraviețuire nu sunt indicatori absoluți și că fiecare caz este diferit. Tratamentele pentru cancerul mamar se îmbunătățesc continuu, ceea ce contribuie la creșterea șanselor de recuperare.

Înțelegerea stadiilor cancerului de sân

Stadiile cancerului de sân explică cât de mult s-a dezvoltat cancerul și cât de departe s-a răspândit. În general, cu cât cancerul de sân este diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire pe termen lung.

  • Etapa 0 (in situ): Cancerul este localizat și nu a devenit invaziv.
  • Etapa 1: Tumora este mică și localizată în sân.
  • Etapa 2: Tumora este mai mare, dar rămâne localizată în sân sau s-a extins la câțiva ganglioni limfatici.
  • Etapa 3: Cancerul s-a răspândit la peretele toracic, piele sau ganglioni limfatici din apropierea sânului.
  • Etapa 4 (metastatic): Cancerul s-a extins la organe îndepărtate, cum ar fi oasele, plămânii sau ficatul.

Factori care afectează șansele de vindecare

Cel mai important factor care afectează rata de supraviețuire a cancerului de sân este dacă celulele s-au răspândit în alte părți ale corpului. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme, cu atât este mai mare șansa de a trata cancerul de sân înainte ca acesta să avanseze.

Alți factori joacă, de asemenea, un rol, inclusiv vârsta, sănătatea generală și dacă anumiți markeri, cum ar fi HR și HER2, sunt prezenți.

În plus, unele tipuri de cancer de sân sunt mai agresive decât altele. De exemplu, perspectiva tinde să fie mai puțin favorabilă pentru femeile cu cancer de sân triplu negativ.

Un alt subtip mai agresiv de cancer de sân, care tinde să aibă o perspectivă mai puțin favorabilă este cancerul de sân inflamator.
Dacă ai primit un diagnostic de cancer de sân, este esențial să discuți cu medicul tău toate opțiunile de tratament. Reține că fiecare pacient este unic, iar statisticile generale nu reflectă evoluția individuală. Tehnicile de diagnostic și tratament pentru cancerul de sân se îmbunătățesc constant, crescând astfel șansele de supraviețuire și calitatea vieții pe termen lung.
În concluzie, un diagnostic de cancer de sân nu trebuie privit ca o sentință definitivă. Tratamentele moderne existente, oferă perspective încurajatoare pentru pacientele care se confruntă cu această afecțiune.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba