Imagistică medicală

Departamentul de Imagistică Medicală al Centrului de Radioterapie Amethyst, utilizează ca procedură de lucru tomografia computerizată cu ajutorul echipamentului de ultimă generație, pentru a crea imagini detaliate, sau scanări ale zonelor din interiorul corpului, respectiv ale organelor și țesuturilor, cu scop de a diagnostica bolile.

Computer Tomograf

Computer Tomograful acoperă toate tipurile posibile de investigații la o calitate superioară și este una dintre cele mai bune și mai rapide instrumente pentru studierea afecțiunilor localizate la nivel cerebral, al toracelui, abdomenului și bazinului, deoarece această procedură oferă imagini transversale ale tuturor tipurilor de țesut care se găsesc în aceste zone anatomice (organe interne, vase de sânge, mușchi, ganglioni).

În cadrul acestui departament se realizează atât investigații generale, cu ajutorul CT-urilor de diagnostic precum și CT-uri de planning, imagini utilizate pentru realizarea planului optim de tratament cu radioterapie pentru afecțiunile oncologice.

Rolul Computer Tomografului în radioterapie

Succesul în tratamentul cancerului folosind radioterapia este dependent de precizia și calitatea livrării fasciculilor de radiație. Toate tratamentele cancerului prin radioterapie depind de caracteristicile pacientului și trebuie să fie individualizate pentru fiecare pacient. Pentru a îmbunătăți direcționarea radiațiilor către zonele tumorale și totodată, pentru limitarea iradierii inutile a țesuturilor normale, imagistica de planificare a radioterapiei este vitală.

Îmbunătățirile în domeniul tehnologiei digitale au permis utilizarea imaginilor luate de la imagistica de diagnostic, respectiv de la CT, RMN, PET și includerea acestora în echipamentele de radioterapie, permițând o planificare corectă a dozajului de radioterapie și de individualizare a tratamentului pentru fiecare pacient. Fiecare pacient ce are indicație de tratament cu radioterapie va face inițial un CT de planning, pe baza căruia ulterior se va realiza planul de tratament.

Simulatorul CT disponibil la Amethyst produce imagini 3D ale anatomiei interne a fiecărui pacient, imagini care vor ajuta medicii noștri să localizeze cu precizie zona de interes, precum și structurile critice din apropiere. Acest prim pas este urmat de determinarea necesității modelării de orice dispozitive de imobilizare pentru a asigura ulterior faptul că pacientul va avea aceeași poziție, în fiecare zi, pe tot parcursul tratamentului.

RMN

Departamentul de Imagistică Medicală al Centrului Amethyst Cluj dispune de investigații prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), cu ajutorul aparatului de ultimă generație Megnetom Sola RT Pro Edition Siemens Healthineers, fiind primul RMN dedicat simulării pentru radioterapie din România și din regiune.

Simularea realizată cu ajutorul rezonanței magnetică oferă un nou nivel de acuratețe pentru procedura de simulare necesară pentru planificarea radioterapiei. Aceste proceduri pot fi efectuate și cu ajutorul unui simulator CT, însă simularea RMN reprezintă standardul de bază în centrele internaționale de prestigiu de oncologie și radioterapie. Pe lângă nivelul superior de detalii care se obțin prin utilizarea rezonanței magnetice, un alt avantaj este faptul că pacientul nu mai este supus dozei de radiații asociată cu examinarea CT.

Rolul RMN-ului în radioterapiei

Sistemul Magnetom Sola RT care vine să completeze dotările clinicii de radioterapie Amethyst din Cluj are la bază o tehnologie de ultimă generație, inclusiv un magnet supraconductor cu câmp puternic de 1,5 Tesla și un sistem de navigare în timp real pentru a ghida radioterapia. Acesta utilizează o tehnologie unică, numită BioMatrix, care se adaptează la anatomia și fiziologia fiecărui pacient, permițând astfel obținerea de imagini clare și precise, indiferent de condițiile anatomice sau de mișcare. De asemenea, este echipat cu un sistem de scanare rapidă, numit Compressed Sensing, care permite obținerea de imagini de calitate, într-un timp mai scurt decât alte sisteme de IRM.

Precizia administrării dozei de iradiere este un atribut esențial în radioterapia modernă pentru a maximiza șansele de control tumoral și pentru a minimiza riscurile complicațiilor radio-induse. Această tehnologie nouă de simulare RMN va aduce, în premieră în România, în cadrul centrelor Amethyst, o precizie suplimentară în tratarea tumorilor capului și gâtului, precum și în cele abdomino-pelvine.

Pas cu pas la Amethyst: de la efectuarea Computer Tomografului la planul de tratament de radioterapie

După consultația inițială a medicului radioterapeut, veți primi o recomandare pentru realizarea unui CT de planning, pe care îl puteți programa în recepția clinicii. Medicul dvs. se va asigura că aveți toate informațiile necesare și detaliile cu privire la pregătirea pentru această procedură.

Când veți veni pentru efectuarea investigației, personalul departamentului de imagistică vă va prelua și vă va conduce pentru efectuarea acestei proceduri. În cazul în care aveți întrebări noi, pe care nu le-ați adresat inițial medicului dvs., le puteți pune cu încredere medicului radiolog.

Personalul vă va cere să vă întindeți pe masa aparatului în poziția corectă necesară pentru efectuarea procedurii care va dura aproximativ 30 de minute, timp în care trebuie să încercați să vă relaxați și să respirați normal. Această masă este dură și unii pacienți o pot găsi incomodă, deci vă rugăm să informați radiologul cât mai curând posibil în cazul în care vă aflați în imposibilitatea de a menține această poziție, astfel încât aceștia să vă poată ajuta. În timpul procedurii, masa aparatului se va mișca înainte și înapoi și nu veți simți nimic.

La finalizarea Computer Tomografului de planning veți primi un card personalizat cu programarea sesiunilor de tratament și totodată un membru al departamentului vă va face un tur al clinicii și o prezentare a pașilor pe care îi veți urma pe parcursul tratamentului de radioterapie.

Vă rugăm să puneți toate întrebările pe care le aveți personalului specializat care vă stă la dispoziție.

Citește și:

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăii, nr.42, Otopeni, Jud. Ilfov

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești, Jud. Cluj

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba