Nutriție

O alimentație corespunzătoare în timpul tratamentului împotriva cancerului este esențială pentru menținerea stării de sănătate și pentru a minimiza efectele secundare ale tratamentelor de radioterapie sau chimioterapie. Alimentația corectă înainte, în timpul și după tratament, ajută la îmbunătățirea stării de bine a pacientului și crește nivelul acestuia de rezistență în timpul tratamentului. 

În centrele de radioterapie Amethyst, medicii noștri oferă asistență personalizată pentru alegerea unei diete potrivite: aceștia vor recomanda un plan de alimentație personalizat atât pentru perioada din timpul tratamentului, cât și după finalizarea acestuia. Medicii noștri pun un accent deosebit pe nutriție în lupta cu cancerul, prin atenția acordată menținerii unui sistem imunitar puternic și totodată, gestionarea cât mai bună a efectelor secundare.

Pierderea substanţială în greutate şi statusul nutriţional deficitar apar la mai mult de 50% din pacienţii cu cancer chiar din momentul diagnosticului. Este imperios necesară prevenirea pierderii în greutate, în special pentru pacienţii cu risc de scădere involuntară în greutate, pacienţii deja malnutriţi şi pentru cei care primesc diverse tratamente pentru tractul gastro intestinal. Pierderea suplimentară în greutate poate afecta calitatea vieţii şi să interfereze cu administrarea tratamentelor, să întârzie recuperarea sau vindecarea, sau să crească riscul de complicaţii.

Reacţiile adverse ale tratamentului pot interfera cu alimentaţia și pot determina scădere în greutate. Mai jos vedeți soluții alimentare pentru posibilele efecte secundare ale tratamentului oncologic.

În timpul tratamentului oncologic este posibil să aveți nevoie de anumite modificări alimentare, în funcție de modificările suferite de tractul dumneavoastră digestiv.

Dacă ați avut nevoie de colostomă sau ileostomă, aici puteți citi despre modificările alimentare de care aveți nevoie:

Dacă ați avut nevoie de gastrectomie, adică de tăierea parțială sau totală a stomacului dumneavoastră, aici puteți citi despre problemele alimentare care pot apărea și soluțiile acestor probleme

Dacă vi s-a montat o gastrostomă, tub pentru alimentație, aici puteți vedea cum să o folosiți și cum să administrați alimentele prin ea

Ce trebuie să știți despre nutriția în timpul tratamentului oncologic?

Alimentaţia săracă în proteine şi calorii este cea mai frecventă problemă întâlnită la pacienţii cu cancer. Proteinele şi caloriile sunt foarte importante pentru vindecare, lupta împotriva infecţiilor şi asigurarea energiei.

Aportul proteic adecvat este esenţial în timpul tuturor stadiilor de tratament al cancerului şi supravieţuirii pe termen lung.

Carbohidraţii se găsesc în legume, fructe, cereale integrale, alimente ce sunt bogate în nutrienţi esenţiali, fitonutrienți, fibre, vitamine, minerale. Nu sunt recomandate dulciurile de tip deserturi, bomboane, sucuri comerciale, având un conţinut mare de carbohidraţi şi foarte puţini nutrienţi.

Grăsimile şi uleiurile sunt o sursă importantă de energie pentru organism. Asigură de 2 ori mai multe calorii/gram decât carbohidraţii şi sunt folosite pentru a stoca energie şi a transporta unele vitamine în sânge.

O dietă echilibrată poate asigura necesarul de vitamine şi minerale din alimentaţie, dar este destul de greu de obţinut la pacienţii cu cancer. Reacţiile adverse comune ale tratamentului (greaţă, vărsături, mucozită sau rănile bucale) pot face dificilă alimentarea, iar unele citostatice scad nivelul de calciu, magneziu, vitamina D și alți micronutrienți. În concluzie, suplimentele de vitamine şi minerale sunt permise, dar nu trebuie să înlocuiască aportul caloric adecvat şi necesarul de proteine și trebuie neapărat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte să le luați, deoarece pot interacționa cu tratamentul oncologic.

Apa este necesară tuturor celulelor corpului pentru a funcţiona. Dacă pacientul nu consumă suficiente lichide sau le pierde prin vărsături sau diaree, poate apărea deshidratarea, cu consecinţe nefaste asupra organismului.

Este ideal ca pacientul cu cancer să aibă o alimentaţie echilibrată, variată, cu alimente din toate cele 5 grupuri de bază. Uneori acest lucru poate fi extrem de dificil în timpul tratamentului, fiind permise abateri de la aceste principii alimentare. Pacientul cu cancer poate avea zile bune şi zile proaste în decursul evoluţiei, în zilele proaste fiind încurajat să mănânce ce poate şi când poate, pentru ca în zilele bune să încerce o alimentaţie echilibrată.

Citește și:

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăii, nr.42, Otopeni, Jud. Ilfov

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești, Jud. Cluj

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis